technologie

Technologia 5G obszarem współpracy Ericsson i Politechniki Warszawskiej

24.09.2018 | Ericsson Sp. z o.o.

Politechnika Warszawska i firma Ericsson podpisały umowę ramową dotyczącą współpracy naukowo-badawczej. Zakres działań obejmie m.in. wdrażanie innowacyjnych rozwiązań w obszarze nowych technologii telekomunikacyjnych łącząc potencjał naukowy uczelni i unikalne doświadczenie partnera biznesowego.

Partnerstwo firmy Ericsson i Politechniki Warszawskiej realizować będzie wspólne zainteresowania badawcze oraz stymulować rozwój w zakresie innowacji technologicznych. Eksperci firmy Ericsson i naukowcy Politechniki Warszawskiej pracować będą nad rozwojem nowych technologii ICT (Information and Communication Technologies), które poprawią jakość życia oraz zapewnią wielowymiarowe korzyści  zarówno odbiorcom nowoczesnych usług telekomunikacyjnych, jak i powiązanym branżom.

Nawiązana współpraca nabiera szczególnego znaczenia na progu wdrażania technologii telekomunikacji mobilnej piątej generacji - 5G. Ta rewolucyjna technika wykorzystująca mikrofale do łączności bezprzewodowej przyczyni się do utworzenia unikalnego ekosystemu łączącego wiele dyscyplin naukowych, od telekomunikacji, poprzez transport, aż po sztuczną inteligencję.

- Podjęcie współpracy naukowo-badawczej z firmą Ericsson, należącą do liderów na światowym rynku dostawców najnowszych rozwiązań i urządzeń dla branży telekomunikacyjnej, dobrze wpisuje się w cele realizowanej Strategii Rozwoju Politechniki Warszawskiej. Chcielibyśmy, aby innowacyjne pomysły w zakresie rozwiązań sieci telekomunikacyjnych, usług teleinformatycznych i cyberbezpieczeństwa były testowane
w środowisku infrastruktury technicznej wspólnych laboratoriów badawczo-rozwojowych oraz wykorzystywane w procesie kształcenia, rozwoju studenckich kół naukowych, a także prowadzeniu doktoratów wdrożeniowych dla pracowników firmy Ericsson Polska - podkreślił
prof. dr hab. inż. Jan Szmidt, rektor Politechniki Warszawskiej.

- Ericsson pragnie ściśle współpracować z wiodącymi uczelniami technicznymi. Połączenie eksperckiego środowiska firmy Ericsson z przestrzenią akademicką zapewnioną przez Politechnikę Warszawską, usprawni rozwój technologii 5G oraz upowszechni jej szerszy potencjał, celem zapewnienia rzeczywistych i namacalnych korzyści dla społeczeństwa - powiedział Martin Mellor, prezes zarządu Ericsson Sp. z o.o.

Firma Ericsson Polska i Politechnika Warszawska są członkami Rady Porozumienia na rzecz Strategii 5G dla Polski, która uczestniczy w procesie przygotowywania wdrożeń takich sieci w naszym kraju.

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O Politechnice Warszawskiej

Politechnika Warszawska jest wiodącą w Polsce uczelnią techniczną, która aktywnie uczestniczy w krajowych
i zagranicznych programach badawczych. Uczelnia dysponuje szerokim potencjałem naukowo-badawczym
w dziedzinie nauk technicznych tj. wyspecjalizowanymi kadrami, bazą badawczą i laboratoryjną na światowym poziomie. Transfer technologii jest ważnym elementem misji uczelni jako ośrodka innowacyjności
i przedsiębiorczości. Na 19 wydziałach i w 1 kolegium kształci się aktualnie ponad 36 tys. studentów

i doktorantów. W Politechnice Warszawskiej działa ponad 100 kół naukowych i organizacji studenckich. Realizowane przez studentów projekty badawcze pozwalają na połączenie wiedzy zdobytej w toku studiów
z umiejętnościami praktycznymi. Około 90 proc. absolwentów znajduje pierwszą pracę do trzech miesięcy (Monitoring Karier Zawodowych Absolwentów Politechniki Warszawskiej, edycja VII, 2018 r.) po ukończeniu studiów.

Zapraszamy na: www.pw.edu.pl

O firmie Ericsson

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zrównoważonych społecznościach na całym świecie.

Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876 roku, ma centralę w Sztokholmie. W 2016 roku firma osiągnęła sprzedaż netto w wysokości 222,8 mld SEK. Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Zapraszamy na:

www.twitter.com/ericssonpolska

www.youtube.com/ericssonpolska

www.facebook.com/ericssonpolska

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O Politechnice Warszawskiej