nauka/edukacja/szkolenia

Letnia Szkoła Liderów – najlepsi praktycy podzielą się swoim doświadczeniem

W Letniej Szkole Liderów weźmie udział 35-ciu uczestników, którzy wyróżnili się największą aktywnością podczas szkoleń I i II stopnia III edycji Akademii Liderów Rzeczpospolitej. Program obozu przewiduje m.in. zajęcia z design thinking, erystyki oraz pozyskiwania funduszy.

Akademia Liderów Rzeczpospolitej po raz trzeci otworzyła swoje drzwi studentom i absolwentom szkół wyższych, którzy działają na rzecz społeczności lokalnych i akademickich. Uczestnicy rozwijają tu swoje umiejętności przywódcze oraz komunikacyjne pod okiem najlepszych specjalistów ze świata biznesu, administracji publicznej, polityki i mediów. Trzystopniowe szkolenie pozwala zdobyć im wiedzę oraz narzędzia niezbędne we współczesnym biznesie.

Absolwenci tegorocznej Letniej Szkoły Liderów wezmą m.in. udział w zajęciach:

• Start up – moda czy model gospodarki?
  • Social media w działaniu lidera
  • Design thinking, czyli podejście ekonomiczne do problemów i potrzeb klienta
  • Strategia rozwoju organizacji, przedsiębiorstwa, państwa – strategia budowy ich wartości i fundamenty finansowe
  • Pozyskiwanie, wydatkowanie i rozliczanie funduszy w działalności NGO`s
  • Jak szlifować warsztat dziennikarski?
  • Sztuka publicznego przemawiania

Do poprowadzenia prelekcji w ramach Letniej Szkoły Liderów zaproszeni zostali m.in.: Prezes Trybunału Konstytucyjnego Julia Przyłębska, Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz, czy Prezes Emitel S.A. Andrzej Kozłowski.

Absolwenci programu będą potrafili zaplanować, zaprojektować i zrealizować działania z zakresu strategii biznesowej, finansów przedsiębiorstwa oraz komunikacji. Zdobędą umiejętności pozwalające na rozwój swojej aktywności na rzecz lokalnej społeczności czy instytucji.

Zwieńczeniem Letniej Szkoły Liderów, będzie wręczenie absolwentom imiennych certyfikatów, potwierdzających zdobytą podczas szkoleń wiedzę. Jednocześnie staną się oni członkami Klubu Lidera Rzeczypospolitej.

_________________

Akademia Liderów Rzeczpospolitej funkcjonuje od 2016 r. Jej inicjatorem i organizatorem jest Fundacja Inicjatyw Młodzieżowych. Projekt zakłada trzystopniowe szkolenie, w tym I stopień - szkolenie jednodniowe, II stopień - szkolenie weekendowe oraz III stopień - Szkoła Letnia Liderów. Ma on wspierać studentów i absolwentów szkół wyższych, aktywnie działających w społeczności lokalnej i akademickiej, w zdobywaniu praktycznej wiedzy z zakresu współczesnego biznesu.

Kontakt dla mediów: media@fundacjainicjatywmlodziezowych.pl

Fundacja Inicjatyw Młodzieżowych ma na celu integrację środowiska studencko-akademickiego. Prowadzi działalność edukacyjną w przestrzeni publicznej w zakresie patriotyzmu oraz historii Polski poprzez promowanie postaw obywatelskich oraz społecznych. Fundacja włącza się w wydarzenia organizowane przez inne organizacje m.in. wydarzenia edukacyjne i szkoleniowe, wystawy, spotkania dyskusyjne oraz doraźną pomoc polskim kombatantom i Polakom mieszkającym na wschodzie. Do inicjatyw Fundacji Inicjatyw Młodzieżowych należy Akademia Liderów Rzeczpospolitej, studencki magazyn „Koncept”, raport Start na rynku pracy, Kongres Liderów Rzeczypospolitej, Liderzy Wspólnoty oraz portal istotnie.pl.