wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka

Rozpoczyna się druga edycja projektu „Dream Up” Fundacji BGŻ BNP Paribas

13.09.2018 | Bank BNP Paribas

Fundacja BGŻ BNP Paribas i Centrum Promocji Kultury Praga-Południe zapraszają dzieci i młodzież w wieku od 10 do 18 lat na bezpłatne zajęcia muzyczne. 10 września rozpoczęły się zapisy na lekcje śpiewu i gry na instrumentach, które już od 17 września organizowane będą w Centrum Promocji Kultury. Tym samym zainaugurowana zostanie druga, trzyletnia edycja międzynarodowego programu „Dream Up” w Warszawie.

Zainteresowani uczestnictwem w zajęciach mają do wyboru 5 sekcji instrumentalnych – instrumentów dętych, szarpanych, smyczkowych, perkusyjnych i klawiszowych, a także sekcję wokalną. Spotkania każdej z sekcji będą odbywały się 2 razy w tygodniu przez 2 godziny. Aby zachęcić młodych ludzi do odkrywania swoich pasji i talentów oraz poszukiwania indywidualnych  ścieżek rozwoju organizatorzy umożliwiają im udział w próbach kilku sekcji. Program warsztatów opracowywany jest przez doświadczonych muzyków i pedagogów.

- Naszym długofalowym celem jest zbudowanie zespołu muzycznego – Praskiej Orkiestry Dream Up, która będzie koncertować przy okazji imprez i wydarzeń kulturalnych na warszawskiej Pradze. Poprzez wspólne muzykowanie i aktywność artystyczną, chcemy wzmacniać integrację młodych ludzi z różnych środowisk, która leży u podstaw programu Dream Up i łączy inicjatywy w 26 krajach, w których jest on realizowany. Nasza Fundacja stara się wyrównywać szanse rozwoju i wspierać młodych ludzi w realizacji ich pasji  i zainteresowań – stąd pomysł na Praską Orkiestrę – mówi Kinga Pańczyszyn-Liśkiewicz, menedżer ds. projektów społecznych w Fundacji BGŻ BNP Paribas.

Aby wziąć udział w warsztatach i dołączyć do projektu Dream Up wystarczy wysłać maila ze zgłoszeniem na adres dreamup@cpk.art.pl, można również zapisać się telefonicznie pod numerem 22 277 08.

Projekt Dream Up to międzynarodowa – realizowana w blisko 30 krajach – inicjatywa, finansowana przez Fundację BNP Paribas w Paryżu. Podstawą projektu jest edukacja oraz regularna praktyka artystyczna dzieci i młodzieży. Celem działań realizowanych w Warszawie jest m.in. powstanie wieloletniej inicjatywy społeczno-kulturalnej na Pradze.

BNP Paribas Bank Polska

rzecznik.prasowy@bnpparibas.pl