wydarzenia nauka/edukacja/szkolenia

Pierwsze w Europie spotkanie użytkowników systemów LIMS

06.09.2018 | TenderHut

Trzydniowa konferencja połączona z warsztatami, organizowana przez jednego z największych producentów sprzętu laboratoryjnego – firmę Thermo Fisher Scientific – rozpocznie się 10 września w Berlinie. Będzie to największe wydarzenie dotyczące systemów klasy LIMS w Europie. Partnerem spotkania jest polska firma należąca do grupy TenderHut – Solution4Labs.

W dniach 10 – 12 września uczestnicy korzystający z oprogramowania Thermo Fisher™ SampleManager LIMS™ Software, Thermo Fisher™ Nautilus LIMS™ Software, Thermo Fisher™ Watson LIMS™ Software oraz Thermo Fisher™ Platform for Science™ Software, spotkają się i wymienią doświadczeniami na temat użytkowania poszczególnych systemów. W dodatku uczestnicy będą mieli okazję wysłuchać studium przypadku z wdrożeń. Dowiedzą się zarówno o samym procesie jak i o korzyściach, jakie przyniosło wdrożenie systemu, w tym także jak produkty LIMS wpłynęły na przyspieszenie odkryć naukowych i zwiększyły efektywność laboratoriów. Solution4Labs dysponuje pulą wejściówek na berliński event, przeznaczonych dla firm, które posiadają własne laboratoria i są zainteresowane poznaniem rozwiązań typu LIMS.

Na spotkaniu będzie można również spotkać menadżerów wyższego szczebla z firmy Thermo Fisher Scientific. To doskonała okazja zarówno do poznania trendów, jak i wymiany doświadczeń, czy przekazania oczekiwań odnośnie systemów klasy LIMS – mówi Robert Strzelecki, prezes zarządu Solution4Labs.

– W świecie cyfrowej transformacji ciągła komunikacja między ekspertami jest niezbędna do dzielenia się wspólnymi wyzwaniami i innowacyjnymi rozwiązaniami w laboratoryjnym środowisku informatycznym – mówi Bob Poole, dyrektor ds. sprzedaży w regionie EMEA, Thermo Fisher Scientific.

Berlińskie spotkanie na technologicznym szczycie

Konferencja rozpocznie się od omówienia kluczowych trendów, szans i wyzwań, jakie niesie za sobą digitalizacja procesów laboratoryjnych. Autorzy oprogramowania i ich użytkownicy podzielą się z uczestnikami doświadczeniami z wdrożenia i użytkowania różnych rozwiązań. Drugi dzień wydarzenia będzie w całości poświęcony wystąpieniom użytkowników rozwiązań klasy LIMS. Będzie to czas na wysłuchanie case study z wykorzystania oprogramowania Platform for Science, SampleManager LIMS,  Nautilus LIMS, a także Watson LIMS i Nautilus LIMS. Odbędą się także prezentacje i szkolenia z zakresu tych 4 kluczowych rodzajów oprogramowania. Wystąpieniom będą towarzyszyć spotkania networkingowe, podczas których uczestnicy będą mogli wymienić się opiniami i doświadczeniami w korzystaniu z narzędzi organizatora spotkania.

Solution4Labs ramię w ramię z partnerem

Partnerstwo między białostocką spółką, a Thermo Fisher Scientific – producentem sprzętu  i oprogramowania laboratoryjnego, którego przychód sięga 20 miliardów dolarów a zatrudnienie to ponad 70 tys. pracowników na całym świecie –  zostało nawiązane już w 2015 roku. W ramach umowy Solution4Labs został certyfikowanym partnerem w zakresie oprogramowania. Firma rozbudowuje Centrum Kompetencyjne, które świadczy usługi w zakresie optymalizacji pracy laboratoryjnej na całym świecie, przy użyciu systemów informatycznych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów i usług dostarczanych przez Thermo Fisher Scientific. Konsultanci Centrum Kompetencyjnego specjalizują się w doradztwie z zakresu wdrożeń systemów informatycznych w laboratoriach wszystkich branż.

Warto zaznaczyć, że konsultanci wykorzystują doświadczenie nabyte np. przy realizacji największego na świecie projektu wdrożenia systemu laboratoryjnego – w 640 laboratoriach, w 100 krajach na świecie, dla 32 tys. użytkowników. W ich dossier znajdują się także inne projekty i wdrożenia dla czołowych, światowych marek, w tym dla Orlenu. Nasz cel to wsparcie optymalizacji pracy laboratoryjnej przy użyciu systemów informatycznych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów i usług firmy Thermo Fisher Scientific, gdzie wdrożenia będzie mógł dokonać doświadczony partner, taki jak Solution4Labs – mówi Henrik Tomnitz, dyrektor ds. sprzedaży w regionie EMEA, Thermo Fisher Scientific.

Serdecznie zapraszamy firmy z Polski, które posiadają własne laboratoria i są zainteresowane poznaniem rozwiązań typu LIMS do kontaktu z Solution4Labs. Z przyjemnością podzielimy się zaproszeniami na to wydarzenie, bo przecież nowa wiedza ma sens tylko wtedy, gdy można się nią dzielić dalej – mówi Robert Strzelecki.

Dokładna agenda wydarzenia dostępna na stronie: https://www.eventbrite.com/e/launch2018-emea-laboratory-software-user-group-meeting-tickets-42853824944

W skład grupy kapitałowej TenderHut wchodzą 4 kooperujące ze sobą spółki zależne. SoftwareHut specjalizuje się w projektowaniu, dostosowywaniu i rozwijaniu systemów informatycznych (portale www, aplikacje mobilne, systemy dedykowane i wiele innych) oraz oferuje usługi szeroko rozumianego outsourcingu IT. Solution4Labs świadczy usługi implementacji oraz dostosowywania systemów klasy LIMS do indywidualnych potrzeb laboratoriów. LegalHut świadczy usługi doradztwa prawnego i merytorycznego w zakresie zamówień publicznych oraz postępowań przetargowych w obszarze usług i produktów IT. ProtectHut skupia się na zagadnieniach z zakresu cybersecurity wspierając klientów we wdrażaniu europejskich dyrektyw dotyczących bezpieczeństwa w cyberprzestrzeni.