wydarzenia sprawy społeczne energetyka

Energa i ZHP razem na stulecie Niepodległej

02.08.2018 | Grupa ENERGA

Stulecie Niepodległej i sto lat Związku Harcerstwa Polskiego uroczyście obchodzić będą uczestnicy wielkiego harcerskiego zlotu, który odbędzie się w dniach 6-16 sierpnia na Wyspie Sobieszewskiej w Gdańsku. Organizacje wydarzenia, a także inne działania harcerzy wspiera Grupa Energa.

Program oraz idea zlotu zaprezentowane zostały podczas konferencji prasowej, która odbyła się 2 sierpnia na Wyspie Sobieszewskiej. Jej uczestnicy podczas spaceru po wyspie na własne oczy mogli zobaczyć powstawanie harcerskiego miasteczka. W zlocie wedle szacunków weźmie udział blisko 15 000 osób. Ceremonia otwarcia odbędzie się 7 sierpnia o godzinie 14:00.

„W 100 rocznicę odzyskania Niepodległości - rekordowa żywa flaga Polski!”

Wkrótce po niej uczestnicy będą mogli wziąć udział w niezwykłym, wspieranym przez Grupę Energa wydarzeniu. W setną Rocznicę Odzyskania Niepodległości, utworzona zostanie Rekordowa żywa flaga Polski. Podczas bicia rekordu, które zaplanowane jest na godzinę 15:00, harcerze wspólnie z zaproszonymi gośćmi i pracownikami Energa, ubrani w białe oraz czerwone koszulki, staną do pamiątkowego zdjęcia.

Historia polskiego ruchu skautowego jest nierozerwalnie wpisana w walkę o uzyskanie i utrzymanie suwerenności. Tuż po odrodzeniu Polski, druhny oraz druhowie, zarówno poprzez udział w plebiscytach, powstaniach, a także wojnie polsko-bolszewickiej aktywnie włączyli się w obronę jej granic. Najważniejszym zadaniem harcerstwa jest wychowywanie młodych pokoleń. Jesteśmy dumni, że możemy te działania wspierać.  – mówił podczas konferencji Adam Kasprzyk Rzecznik Prasowy Grupy Energa

Przyszłość zaczyna się dzisiaj, nie jutro!

To hasło zlotu, które pokazuje drzemiącą w harcerstwie moc. Najważniejszym celem wydarzenia jest rozbudzenie w uczestnikach chęci do zmiany świata na lepsze, bez odkładania działań na później.

Harcerze i harcerki będą budować budki lęgowe dla ptaków, które zostaną powieszone w lesie na Wyspie Sobieszewskiej, wykonają ławki z europalet, które staną w przestrzeni publicznej Wyspy, przy siedzibie Ochotniczej Straży Pożarnej w Świbnie powstanie mural, na Górkach Zachodnich posadzą trawę. Odsłonią także piękną mozaikę na przy ul. Turystycznej – wytną płot i uporządkują teren. Z zadań kulturalnych: będą czytać dzieciom w bibliotece na Wyspie oraz pomagać naprawiać zniszczone książki – mówi pwd. Kinga Piskała, przygotowująca zajęcia w ramach modułu Natura.

Utworzenie żywej flagi Polski to tylko jedno z wielu działań wspieranych przez Grupę Energa. Jako „Sponsor Główny” Zlotu ZHP - Gdańsk 2018 bierze ona czynny udział w jego organizacji. Podczas konferencji przedstawione zostały zlotowe aktywności, w które zaangażowała się sposób szczególny:

• Przy wsparciu Grupy Energa wspólnie ze Związkiem Harcerstwa Polskiego oraz Fundacją Harcerstwa Centrum Wychowania Morskiego ZHP – Zawisza Czarny, utworzone zostanie specjalne stoisko promujące tradycję, wychowanie patriotyczne i historię żaglowca Zawisza Czarny. Jego atrakcją będą liczne konkursy, w których nagrodą będą rejsy żaglowe oraz prezenty ufundowane przez Grupę Energa. Armatorem żaglowca Zawisza Czarny jest Fundacja Harcerstwa Centrum Wychowania Morskiego ZHP, a swym wsparciem sponsorskim pomaga mu Grupa Energa.
  • We współpracy z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zorganizowana zostanie na terenie zlotu zbiórka krwi. Organizatorami przedsięwzięcia są: Fundacja Kropelka Energii, Inspektorat Krwiodawstwa Wydziału Wsparcia Specjalnościowego GK ZHP, Klub HHDK "Stołeczna Kropla Braterstwa".
    Zbiórka odbędzie się w dniach 10 oraz 11 sierpnia w godzinach od 9:00 do 14:00. Uczestnikom udzielone zostaną podstawowe informacje o krwiodawstwie, otrzymają oni również posiłek po oddaniu krwi.
  • 9 sierpnia o godz. 18.00 swoją prelekcję wygłosi ornitolog i przyrodnik Krzysztof Konieczny związany na co dzień z Fundacją Przyrodniczą „pro Natura”. Spotkanie poświęcone będzie problematyce ochrony bocianów i przyrody przez harcerzy oraz możliwości współpracy w tym zakresie z energetykami. Uczestnicy spotkania, popłyną o świcie 10 sierpnia w rejs pełnomorską żaglówką „Delphia Trójka”, w czasie którego Krzysztof Konieczny opowie o okalającej Wyspę Sobieszewską przyrodzie. W swojej działalności zajmuje się on badaniem ptaków i czynną ochroną środowiska. Jest autorem i współautorem wielu projektów z zakresu ochrony gatunków i siedlisk. W swojej działania stara się zaangażować jak najwięcej chętnych. Są wśród nich, urzędnicy, rolnicy, strażacy, energetycy, a nawet osoby w przeszłości skazane. Wszyscy ci, którzy potrafią jeszcze zachwycić się mgłą i tajemnicami przyrody.
  • Grupa Energa zaprosi uczestników zlotu do zwiedzania elektrowni wodnych, w miejscowościach: Łapino, Bielkowo, Straszyn w dniach 8 sierpnia 2018r., 9 sierpnia 2018r., 10 sierpnia 2018r., 13 sierpnia 2018r. w godzinach 9.00-10:30.
Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.