zdrowie

Przyszli lekarze i farmaceuci o opiece farmaceutycznej

31.07.2018 | Gedeon Richter

Trwają prace nad rządowym projektem o opiece farmaceutycznej. Będzie on wymagał ścisłej współpracy między lekarzami, a farmaceutami. Badanie przeprowadzone w ramach programu Gedeon Richter Polska - „Recepta na sukces w farmacji” pokazuje, że blisko 90% studentów kierunków lekarskich i farmacji widzi możliwości takiej współpracy i uważa ją za ważną, ale jednocześnie dostrzega kilka barier w jej efektywnej realizacji.

Opieka farmaceutyczna, która sprawdziła się w wielu krajach na świecie może również być obecna w Polsce. W ramach realizowanego przez Gedeon Richter Polska projektu „Recepta na sukces w farmacji”, zostało przeprowadzone badanie dotyczące postrzegania przez studentów kierunków medycznych i farmaceutycznych ich przyszłej współpracy.

Kto powinien opiekować się pacjentem?

Przeważająca liczba respondentów (91% studentów kierunku lekarskiego i 90% studentów farmacji) uważa, że współpraca pomiędzy lekarzem a farmaceutą jest potrzebna podczas opieki nad pacjentem, przy czym to studenci medycyny w większym stopniu podkreślają jej wagę. Spośród nich 70,4% przyszłych lekarzy i 75,2% przyszłych farmaceutów uważa, że korzystając z opieki obu fachowców pacjent otrzymuje kompleksową opiekę, co przekłada się na większą szansę dojścia do zdrowia. Zaledwie 17,6% studentów kierunków lekarskich i 12,8% studentów farmacji uważa, że opieka jednego specjalisty jest wystarczająca dla pacjenta.

Bariery we współpracy lekarzy z farmaceutami

Mimo dobrego zrozumienia dla korzyści płynących ze współpracy, tylko około połowa respondentów zaobserwowała przypadki takiego współdziałania (45% przyszłych lekarzy i 51% farmaceutów).

Wśród najczęściej wymienianych przyczyn takiego stanu rzeczy studenci wymieniają brak poczucia równości pomiędzy tymi zawodami (54% przyszłych lekarzy i 56% farmaceutów). Drugą bardzo istotną barierą (w opinii 40,8% studentów kierunków lekarskich i 45,6% studentów farmacji) jest wzajemne podważanie swoich kompetencji przez przedstawicieli obu zawodów. Dopiero na trzecim miejscu respondenci wymieniają brak jasnego zapisu w prawie określającego zasady współpracy. Na tę barierę wskazało 29,6% przyszłych lekarzy i 26,4% farmaceutów.

- Opieka farmaceutyczna jest ważnym punktem na drodze do reformy ochrony zdrowia. Jednak wymaga ścisłej współpracy między lekarzami a farmaceutami. Chcąc zbudować dobre warunki do takiej kooperacji obok rozwiązań legislacyjnych, konieczne jest zbudowanie wzajemnego zaufania i szacunku pomiędzy przedstawicielami obu zawodów. Z pewnością pomocna byłaby w tym możliwość uczęszczania na wspólne zajęcia dedykowane zarówno studentom medycyny jak i farmacji, jak również wszelkiego rodzaju projekty pozauczelniane, w których mogą brać udział przedstawiciele tych dwóch profesji – mówi Aneta Grzegorzewska, Rzecznik Prasowy Gedeon Richter Polska.

Badanie zostało przeprowadzone metodą CAWI przez instytut badawczy SW Research na grupie 250 studentów z kierunków lekarskich (N=125) oraz farmacji (N=125).

Celem projektu „Recepta na sukces w farmacji” stworzonego przez Gedeon Richter Polska jest wsparcie studentów wydziałów farmaceutycznych w przygotowywaniu ich do pracy w tym odpowiedzialnym zawodzie.

Pełna treść raportu dostępna jest na stronie Gedeon Richter Polska: https://www.gedeonrichter.pl/ .

Dyrektor ds. Komunikacji Korporacyjnej , Gedeon Richter Polska
Aneta Grzegorzewska

a.grzegorzewska@gedeonrichter.com.pl

Firma Gedeon Richter Plc. z siedzibą w Budapeszcie jest jedną z największych firm farmaceutycznych w Europie Środkowo-Wschodniej, coraz prężniej rozwijającą swoją działalność na rynkach Europy Zachodniej, w Chinach i Ameryce Łacińskiej. W 2017 roku firma Richter osiągnęła skonsolidowaną sprzedaż na poziomie 1,4 mld euro, a jej wartość giełdowa wyceniana była na 4,1 mld euro. Wachlarz produktów firmy Richter obejmuje niemal wszystkie najważniejsze obszary terapeutyczne, m.in.: ginekologię, ośrodkowy układ nerwowy oraz układ sercowo-naczyniowy. Posiadając największe centrum badawczo-rozwojowe w Europie Środkowo-Wschodniej, Richter koncentruje swoje badania nad lekami oryginalnymi w dziedzinie chorób ośrodkowego układu nerwowego. Za sprawą swojego powszechnie uznanego doświadczenia w dziedzinie chemii steroidów Richter odgrywa na świecie znaczącą rolę w zakresie zdrowia kobiet. Jest również firmą aktywnie angażującą się w rozwój produktów biopodobnych.

Dyrektor ds. Komunikacji Korporacyjnej , Gedeon Richter Polska
Aneta Grzegorzewska