rolnictwo

Pasze De Heus z certyfikatem nGMO, wg standardu VLOG

30.07.2018 | De Heus

Firma De Heus – międzynarodowy producent pasz - pozytywnie przeszła audyt zewnętrzny i uzyskała certyfikat zgodności ze standardem VLOG dla wytwórni premiksów w Łęczycy. Oznacza to wyeliminowanie z produkcji składników posiadających modyfikacje genetyczne. Proces weryfikacji objął łańcuch dostaw w zakresie pozyskiwania surowców, wytwarzania i dostaw mieszanek paszowych.

Żywność wolna od GMO. Standard VLOG to gwarancja, że produkty spożywcze, w tym pasze są ściśle nadzorowane pod kątem zawartości składników modyfikowanych genetycznie. Za inicjatywę odpowiada Niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej (German Association Food without Genetic Engineering), które od kilkunastu lat wyznacza standardy kontroli nGMO w łańcuchu produkcji żywności.

Firma, która posiada certyfikat, jak np. De Heus, to taka, która wyeliminowała z procesu produkcyjnego wszystkie składniki, które mogą posiadać modyfikacje genetyczne. Finalnie oznacza to, że produkty oznaczone zastrzeżonym znakiem VLOG są wolne od organizmów GMO.

Ostateczny wygląd i oznaczenie produktów spełniających surowe wymagania certyfikatu VLOG są dobrowolne. Oznacza to, że może on przybrać różną formę, oczywiście po uprzednim zatwierdzeniu ze strony GAFwGE. Firma De Heus zdecydowała się na oznaczenie certyfikowanych mieszanek uzupełniających dla bydła mlecznego i opasowego, drobiu i trzody chlewnej napisem „VLOG verified”, które znajdzie się już niebawem na etykietach.

Produkty nGMO z De Heus  to wysoka jakość i bezpieczeństwo. - Certyfikat VLOG rośnie w siłę. Jest rozpoznawany i wymagany przez większość sieci handlowych oraz producentów mieszanek paszowych, nie tylko u naszych zachodnich sąsiadów. Posiadanie go pozwala na zachowanie konkurencyjności  – komentuje Wiesław Płecki z De Heus.

- Pozytywne przejście procesu weryfikacji, to dla nas ważny krok. VLOG wpisuje się w politykę naszej firmy, która stawia na najwyższy standard produkcji oraz oczywiście spełnianie oczekiwań  klientów – dodaje Płecki.

De Heus - ekspert w żywieniu zwierząt i lider w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych na polskim rynku paszowym.

Firma De Heus działa w ponad 50 krajach na całym świecie, wspierając osiągnięcia swoich klientów: producentów żywca, mleka, jaj i ryb. Nieustannie, wspólnie z klientami, firma wzmacnia wydajność i rozwój technologiczny, wykorzystując swoją bogatą wiedzę o żywieniu i hodowli zwierząt.

Na polskim rynku paszowym De Heus obecny jest od ponad 25 lat. Produkuje mieszanki paszowe pełnoporcjowe, mieszanki uzupełniające (koncentraty), a także mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy) i preparaty mlekozastępcze.

Posiada szeroką ofertę rozwiązań żywieniowych dla hodowców drobiu, bydła i trzody chlewnej. Roz­wiązania te cechują się wysoką jakością oraz optymalnym zbilansowaniem recepturowym. W skład produktów wchodzą jedynie surowce najwyższej jakości. Dodatkowo, kontrola komponentów pasz i wymagające procedury produkcyjne sprawiają, że produkty są bezpieczne i zdrowe dla zwierząt i ludzi.

Znakami rozpoznawczymi firmy są profesjonalne doradztwo żywieniowo-techniczne oraz specjalistyczne programy żywieniowe „szyte na miarę” potrzeb klientów. De Heus oferuje również doradztwo w budowie obiektów inwentarskich, realizowane przez profesjonalistów z działu Agra-Matic.