ekonomia/biznes/finanse

Banki pożyczą chętnie i dużo

24.07.2018 | Bankier.pl

Dobra koniunktura na rynku mieszkaniowym napędza popyt na kredyty hipoteczne. Jednocześnie banki wychodzą ze swoimi ofertami naprzeciw oczekiwaniom klientów, dzięki czemu już w pierwszych trzech miesiącach tego roku trafiło do nich 13 mld zł finansowania.

Redakcja Bankier.pl poprosiła banki o obliczenie maksymalnej zdolności kredytowej trzyosobowej rodziny, która żyje w Warszawie, a łączny jej dochód, pochodzący z umów o pracę na czas nieokreślony, to 10,9 tys. zł. Założono również, że klienci nie posiadają żadnych zobowiązań ratalnych ani negatywnych wpisów w historii kredytowej.

Aż 9 instytucji gotowych byłoby udzielić profilowym klientom kredytu hipotecznego przekraczającego 1 mln zł.

- Najwyższy szacunek przedstawił Bank Pekao, w którym klienci zaciągający 25-letnie zobowiązanie ze „standardowym”, 20-procentowym wkładem własnym, mogliby liczyć na pożyczenie 1,2 mln zł. – podsumowuje Michał Kisiel, analityk serwisu Bankier.pl.

zdolnosc-kredytowa.PNG

Tabelę zamyka Bank Zachodni WBK, który maksymalną zdolność kredytową profilowych klientów szacuje na niecałe 930 tys. zł.

Zapraszamy do przedruku i powielania informacji prasowej z powołaniem się na źródło Bankier.pl!

analityk Bankier.pl, Redakcja Bankier.pl

m.kisiel@bankier.pl