środowisko naturalne/ekologia ekonomia/biznes/finanse rolnictwo

Pożary wysypisk, lasów, wypalanie traw – jak ochronić zabudowania przed trawiącym żywiołem?

Jak wynika z danych Państwowej Straży Pożarnej, w polskich lasach od początku roku wybuchło ponad 3,4 tysiąca pożarów. Ministerstwo Środowisko podało informację o 63 pożarach wysypisk śmieci. Obowiązujący obecnie trzeci, czyli najwyższy stopień zagrożenia pożarowego oraz wybuchające na niespotykaną dotychczas skalę pożary wysypisk, potęgują ryzyko przeniesienia ognia na domy oraz zabudowania gospodarcze. Jak zabezpieczyć budynki przed ogniem?

Ocieplenie klimatu w Polsce powodowało będzie coraz więcej ekstremalnych zjawisk pogodowych – w tym niebezpieczne upały, susze, gwałtowne wyładowania atmosferyczne, co w konsekwencji przełoży się na jeszcze większe zagrożenie pożarowe. Warto więc jak najszybciej zadbać o naturalną ochronę naszych nieruchomości - po pierwsze poprzez posadzenie żywopłotu. Żywopłot z rośliny cechującej się dużą wilgotnością – np. wierzby – zredukuje tempo rozprzestrzeniania się ognia, pochłaniając jednocześnie część promieniowania cieplnego. Będzie więc stanowił nie tylko ochronę domu czy zabudowań gospodarczych, ale również łatwopalnych altan czy miejsc składowania drewna.

Kolejnym elementem ochronnym, szczególnie jeśli zabudowania znajdują się w bliskiej odległości od lasu, są pasy przeciwpożarowe. Chociaż ustawowo mają za zadanie oddzielać las od obiektów stanowiących zagrożenie pożarowe – jak parkingi leśne, drogi publiczne czy linie kolejowe – tworząc je na własnej działce ograniczymy ryzko rozprzestrzenienia ognia np. z lasu na zabudowania. Linię działki graniczącą z lasem wystarczy więc zaorać lub zasypać piachem, tworząc w ten sposób zaporę dla ognia przenoszącego się przez suchą ściółkę leśną. Warto zadbać również o przydomowe zbiorniki wodne – sadzawki a nawet letnie baseny – wypełniane naturalnie podczas opadów deszczu będą stanowiły tak potrzebne źródło wody w momencie zaistnienia sytuacji kryzysowej. Oczywiście powinniśmy mieć również na wyposażeniu gaśnicę – nawet ręczna może uratować nasz dom przed poważnymi stratami.

Niestety mimo podjętych działań prewencyjnych, skala pożaru może okazać się nie do okiełznania, nawet przy natychmiastowej reakcji jednostek straży pożarnej. – Szczególnie więc jeśli nasza posesja lub gospodarstwo graniczą z lasem, zadbajmy o ubezpieczenie, które pokryje straty wynikające właśnie z pożaru. I nie chodzi tylko o rekompensatę za uszkodzone czy spalone budynki, ale również za ich wyposażenie, a w szczególności maszyny i urządzenia bez których nie będziemy w stanie dalej prowadzić działalności. W tym kontekście warto również sprawdzić, czy nasze ubezpieczenie zawiera klauzulę dotyczącą czystych strat finansowych – czyli rekompensującą dochód utracony właśnie w konsekwencji wystąpienia pożaru – mówi Marcin Pabiś  – Dyrektor Biura Ubezpieczeń Majątkowych Concordii Ubezpieczenia.

Tylko w ciągu jednego dnia tej wiosny miały miejsce 62 pożary lasów – warto więc jak najszybciej podjąć działania prewencyjne, aby nie stracić dorobku całego życia w kilka godzin.

O firmie:

Concordia Ubezpieczenia to grupa, która już od ponad 20 lat dba o kompleksową ochronę ubezpieczeniową zarówno firm, jak i osób prywatnych. W jej portfolio znajdują się produkty stworzone z myślą o rolnikach, klientach indywidualnych, przedsiębiorcach i kredytobiorcach. Oferta obejmuje pełen pakiet ubezpieczeń, które chronią zarówno życie i zdrowie, jak również majątek Polaków. Grupa należy do wiodących graczy na rynku w segmencie ubezpieczeń rolnych.

Polski zespół Concordii wiedzę na temat rozwiązań ubezpieczeniowych buduje także w oparciu o doświadczenia niemieckich udziałowców - Concordia Versicherungen, czyli holdingu, który od ponad 150 lat oferuje w Niemczech ubezpieczenia majątku i życia, a także Vereinigte Hagelversicherungen, który jest liderem na rynku ubezpieczeń rolnych w Niemczech.

Obecnie w Polsce istnieje 14 oddziałów, blisko 40 przedstawicielstw i agencji generalnych Concordii Ubezpieczenia. Grupa współpracuje z ponad 2000 pośredników na terenie całego kraju. Liczne nagrody i wyróżnienia, takie jak Przyjazna Firma Ubezpieczeniowa, Ubezpieczeniowy Lider Informatyki Instytucji Finansowych, Najwyższa Jakość Quality International, to gwarancja najwyższego standardu obsługi. Jakość, którą Concordia Ubezpieczenia oferuje od momentu przekazywania informacji o produktach aż do posprzedażowej obsługi, jest także potwierdzana przez jedną z najmniejszych liczb reklamacji składanych do Rzecznika Finansowego.

Więcej informacji o grupie znajduje się na stronie www.concordiaubezpieczenia.pl

O firmie: