zdrowie sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

Fundacja Energa ułatwia życie niepełnosprawnym

21.07.2018 | Grupa ENERGA

Niepełnosprawne rodzeństwo z Gminy Dziemiany może już swobodnie poruszać się po swoim domu. Fundacja Energa wsparła zakup i montaż dźwigu osobowego. Dzięki temu ich życia staną się prostsze, a codzienne obowiązki nie sprawią trudu.

Osoby niepełnosprawne zmagają się z wykonywaniem podstawowych czynności. Piątka rodzeństwa z Dziemian miała trudności związane z poruszaniem się po własnym, wielopiętrowym domu. Czworo z nich porusza się na wózku inwalidzkim. O zakup i instalację windy, przystosowanej do potrzeb dzieci starano się od 2016 roku. Ze wsparciem Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kościerzynie, bliskim udało się dotrzeć do Fundacji Energa.

- To wielka radość, móc zobaczyć szczęście osób, które z naszą pomocą zrobiły kolejny, bardzo ważny krok w stronę samodzielności. Winda ułatwi im codzienne życie i poruszanie się po domu. Cieszymy się, że mogliśmy być częścią tego projektu. – mówi Leszek Urba, Prezes Fundacji Energa.

Dziemiany, przekazanie windy przez Fundację Energa 1.jpgOdpowiednie zaplanowanie instalacji windy, pozwoliło na pokonanie barier architektonicznych. W ten sposób udało się uniknąć kosztownego remontu. Od tego momentu, rodzeństwo bez problemu może dotrzeć na każde piętro budynku.

Mimo dotychczasowych problemów, dorosłe rodzeństwo jest aktywne społecznie, kształci się i pracuje. Dzięki nowej windzie ich życia staną się prostsze, a codzienne obowiązki nie sprawią im trudu.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.