transport ekonomia/biznes/finanse

Linie Emirates otrzymują certyfikat zgodności z rezolucją 753 IATA w zakresie obsługi bagażu na lotnisku w Dubaju

17.07.2018 | Emirates

Wtorek, 17 lipca 2018 r. - Dubaj, ZEA - Linie Emirates otrzymały certyfikat zgodności z rezolucją 753 przyjętą przez Zrzeszenie Międzynarodowego Transportu Lotniczego (IATA) w zakresie obsługi bagażu w porcie macierzystym przewoźnika w Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Certyfikat potwierdza zdolności linii potrzebne do starannego śledzenia bagażu pasażerów startujących, lądujących lub przesiadających się na lotnisku w Dubaju.

Rezolucja 753 IATA nakłada na linie lotnicze obowiązek śledzenia bagażu w czterech określonych punktach podróży, co pozwala na sprawdzenie statusu każdej walizki w dowolnej chwili i ułatwia proaktywne podejście do klienta przy rozwiązywaniu problemów dotyczących bagażu.

Aby uzyskać certyfikat, linie Emirates opracowały własny zintegrowany system zarządzania bagażem (BMS) o nazwie Wasla, który zapewnia przewoźnikowi pełną kontrolę nad obsługą bagażu na całym świecie. Wasla gromadzi dane o prześwietlanym bagażu w obrębie całej siatki połączeń i dostarcza zespołom Emirates pracującym na lotniskach informacji na temat statusu każdej walizki na pokładzie.

W Dubaju, gdzie tylko w ubiegłym roku linie przetransportowały 35 milionów sztuk bagażu, szybkość i sprawność mają kluczowe znaczenie, a przewoźnik ściśle współpracuje z zainteresowanymi stronami, aby zapewnić zgodność procesów i systemów z systemem obsługi bagażu (BHS) na lotnisku w Dubaju.

Zgodność z rezolucją 753 osiągnięto dzięki ścisłej współpracy między wszystkimi zainteresowanymi podmiotami – liniami Emirates, spółką dnata odpowiedzialną za obsługę naziemną oraz lotniskiem w Dubaju kierującym systemem obsługi bagażu.

Rezolucja 753 IATA ma na celu ograniczyć przypadki zagubienia bagażu i oszustw w jego transporcie, zwiększyć zadowolenie pasażerów i usprawnić obsługę bagażu na lotniskach na całym świecie. Rezolucja została wydana w 2014 r. i zaczęła obowiązywać wszystkie linie lotnicze zrzeszone w IATA od 1 czerwca 2018 r. Linie Emirates otrzymały certyfikat zgodności jeszcze przed wejściem jej postanowień w życie.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Od momentu założenia w 1985 r. linie Emirates otrzymały ponad 500 międzynarodowych nagród za niezrównanej jakości obsługę pasażera.

Linie mają siedzibę w Dubaju, jednym z niewielu miast na świecie, które realizuje politykę otwartych przestworzy, i obok 150 innych linii lotniczych prowadzą działalność na zasadach swobodnej i uczciwej konkurencji.

Flota linii składa się z 270 szerokokadłubowych maszyn, w tym 14 samolotów towarowych, i należy do najmłodszych w przestworzach. Przewoźnik planuje powiększyć ją ponad dwukrotnie do roku 2020. Obecnie linie Emirates oczekują na dostawę 257 samolotów o wartości ponad 106 mld dolarów amerykańskich według cen katalogowych.

Linie Emirates obsługują loty w 161 kierunkach w 86 krajach Europy, Ameryki Północnej i Południowej, Bliskiego Wschodu, Afryki, Azji Południowej, Dalekiego Wschodu i Australazji.

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com

Senior Account Manager, MSL