wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka

Zajrzyj do “Cafe Eurøpa” na Festiwalu Teatrów Ulicznych!

Zjawiskowe machiny w ruchu, fajerwerki, projekcje wideo i olśniewający teatr gestu – już 14 i 15 lipca na parkingu przy Arenie Toruń niezwykłe widowisko autorstwa włoskiej grupy Ondadurto Teatro. Przyjdź i zajrzyj do magicznego „Cafe Eurøpa”, będącego częścią tegorocznej edycji Festiwalu Teatrów Ulicznych. Partnerem wydarzenia jest Włoski Instytut Kultury w Warszawie.

Po premierze „Telephone love party” w wykonaniu Fundacji CircArt, na fanów plenerowych widowisk w lipcu wciąż czekają niezwykłe emocje. Z całą pewnością toruńską publiczność zachwyci włoska grupa Ondadurto Teatro, która niecodziennym spektaklem „Cafe Eurøpa” zaszczyci festiwal już 14 lipca o godz. 22:00 i 15 lipca o godz. 21:30 przy parkingu Areny Toruń. Działania tej grupy teatralnej oscylują głównie wokół teatru fizycznego, sztuki cyrkowej oraz teatru gestu – spodziewać się więc będzie można nie lada widowiska!

To będzie zdecydowanie niezwykłe przedstawienie. Występy i pokazy Ondadurto łączą użycie dużych obiektów w ruchu, machin, fajerwerków, wody, projekcji wideo i muzyki. Realizacje Ondadurto Teatro można każdego roku zobaczyć zarówno we Włoszech, jak i Niemczech, Hiszpanii, Francji, Danii, czy Rumunii, a także Chile, Meksyku, Korei Południowej i Rosji. Grupa realizowała również projekty wymiany kulturalnej w Tajlandii, Indiach i na Kubie – przybliża Przemysław Draheim, Rzecznik prasowy Toruńskiej Agendy Kulturalnej.

Spektaklem „Cafe Eurøpa”, teatr Ondadurto czerpie przyjemność z wyśmiewania się z przywar i hipokryzji ludzkości. Luźno oparty na arcydziele kinowym „Dogville” Larsa von Triera i tragikomicznej sztuce „Wizyta starszej pani” Friedricha Dürrenmatta, „Cafe Eurøpa” jest alegorią nowoczesnego społeczeństwa, groteskową opowieścią, w której do rzeczywistości przenika poezja, a do świata snów – okrucieństwo codziennego życia. Z uwielbieniem dla paradoksu i prowokacji, spektakl tropi zepsucie ludzkiej natury.

Ondadurto Teatro to grupa teatralna założona w 2005 roku w Rzymie. Ich działania oscylują głównie wokół teatru fizycznego, sztuki cyrkowej oraz teatru gestu. Zróżnicowane techniki ekspresji tworzą mocny język wizualny, przy pomocy którego artyści potrafią wchodzić w interakcje z ludźmi w każdym wieku, z każdej grupy etnicznej i kulturowej oraz dotrzeć do międzynarodowej publiczności.

Spektakl „Cafe Eurøpa” to jednak nie koniec doskonałych teatralnych i scenicznych wrażeń. W sierpniu Festiwal Teatrów Ulicznych przyniesie kilka niezwykłych widowisk. Już 2 sierpnia na Scenie Letniej na Barce wystąpi JĀNIS VANADZINS TRIO wprost z Litwy, natomiast 3 lipca estoński duet RINGHOLD. W świat marzeń sennych zabierze nas za to grupa Mr Pejo`s Wandering Dolls, która 10 i 11 sierpnia o godz. 21:00 na Rynku Nowomiejskim przedstawi spektakl „Moonsters”. Drugi miesiąc wakacji będzie także doskonałą okazją do refleksji, a to za sprawą świetnego austriackiego duetu Belle Etage, który 19 sierpnia o godz. 17:00 i 18:00 pokaże melancholijny spektakl „[Dream!]”.

Więcej informacji, a także pełen harmonogram festiwalu pod adresem: www.festiwalteatrowulicznych.pl.

***

Sponsorem Festiwalu Teatrów Ulicznych  jest dostawca ciepła dla Miasta Torunia - spółka PGE Toruń należąca do grupy PGE Energia Ciepła. Partnerem wydarzenia jest Włoski Instytut Kultury w Warszawie. Wydarzenia współfinansowane ze środków Gminy Miasta Toruń. Wydarzenia współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020.

Toruńska Agenda Kulturalna
ul. Marii Konopnickiej 13/4 (III piętro), 87-100 Toruń