nowe produkty/usługi ekonomia/biznes/finanse

Split Payment w ING

29.06.2018 | ING BANK ŚLĄSKI S.A.

ING Bank Śląski od 1 lipca 2018 roku udostępnia mechanizm płatności za faktury VAT – podzieloną płatność, tzw. split payment. W tym celu dla każdego przedsiębiorcy korzystającego z rachunku rozliczeniowego w PLN otwierane są Konta VAT.

Split payment to inaczej mechanizm podzielonej płatności. Umożliwia płatność za fakturę z podziałem na kwotę netto i VAT, z wykorzystaniem środków zgromadzonych na koncie VAT. Z tego konta można też zapłacić podatek VAT do urzędu skarbowego.

Każda firma jest zobowiązana do posiadania konta VAT do każdego rachunku rozliczeniowego prowadzonego dla firmy w PLN, nawet jeśli go nie rozlicza. Zgodnie z wymogami prawnymi, każdemu klientowi ING Bankowi Śląskiemu automatycznie założono jedno konto VAT do wszystkich jego kont firmowych, zarówno rozliczeniowych, jak i oszczędnościowych, prowadzonych w złotówkach. Otwarcie konta jest bezpłatne, bank nie pobiera też opłat za jego prowadzenie.

Przedsiębiorcy, czyli osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą lub w formie spółek cywilnych, jawnych, partnerskich  nie prowadzące pełnej księgowości oraz wspólnoty mieszkaniowe, z mechanizmu podzielonej płatności mogą korzystać poprzez system bankowości internetowej Moje ING, a także aplikację Moje ING Mobile. Klienci, którzy chcą zrobić przelew split payment wybierają konto firmowe, z którego zostanie zrobiony przelew i następnie wpisują kwotę całkowitą przelewu (brutto) oraz kwotę VAT oraz uzupełniają dane o numer faktury oraz NIP kontrahenta. Po potwierdzeniu transakcji kwota VAT zostanie pobrana z konta VAT, a z konta firmowego zostanie pobrana wartość netto płatności. W przypadku przychodzących przelewów split payment, bank automatycznie zaksięguje pieniądze na odpowiednich kontach.

Więcej informacji o mechanizmie podzielonej płatności dla przedsiębiorców jest dostępnych na stronie: https://www.ingbank.pl/male-firmy/bankowosc-internetowa/przelewy/przelewy-vat.

Duże firmy, spełniające kryterium prowadzenia pełnej księgowości, z nowej formy rozliczeń mogą korzystać za pomocą dedykowanego dla tego segmentu systemu bankowości internetowej ING Business – w analogiczny sposób jak małe firmy.

Więcej informacji o mechanizmie podzielonej płatności dla dużych firm jest dostępnych na stronie: https://www.ingbank.pl/ingbusiness/ing-businessonline/komunikaty-ing-businessonline/mechanizm-podzielonej-platnosci

oraz na YT: https://www.youtube.com/watch?v=Rko-fiF6x44&feature=youtu.be

Ewa Szerszeń
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

ewa.szerszen@ing.pl

tel: +48 22 820-4117

Ewa Szerszeń
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

ewa.szerszen@ing.pl

tel: +48 22 820-4117