praca ekonomia/biznes/finanse

Prezes Zarządu Banku Pekao S.A. Michał Krupiński laureatem nagrody „Bankowy Menedżer Roku 2017”

21.06.2018 | Bank Pekao SA

Michał Krupiński, Prezes Zarządu Banku Pekao S.A., został laureatem XXVI edycji plebiscytu „Bankowy Menedżer Roku 2017” w kategorii banków komercyjnych, zorganizowanego przez „Gazetę Bankową”. Prezes Pekao S.A. odbierając nagrodę podkreślił, że to sukces całego zespołu pracowników Banku Pekao. Ranking wyłaniający najlepszych liderów polskiej bankowości odbywa się już od 25 lat.

- Jest mi niezmiernie miło przyjąć tę nagrodę, która jest dla mnie ogromnym wyróżnieniem. Muszę zaznaczyć, że to sukces całego zespołu i oddanych pracowników Banku Pekao, którzy przyczynili się do osiągnięcia rewelacyjnych wyników. Dziękuję im. Przede mną ogrom działań i pracy, by nie tylko polepszyć obecną sytuację Banku Pekao S.A., ale także kontynuować nową strategię. Weszliśmy w okres dynamicznego rozwoju, co widać po osiągniętych wynikach rocznych, które były najwyższe w historii Pekao. Bank zakończył rok z najlepszym w historii kwartalnym zyskiem netto w wysokości 1 054 mln złotych. Przede wszystkim zależy nam, by nasi klienci byli zadowoleni z usług Pekao i docenili różnicę – mówił Michał Krupiński, Prezes Zarządu Banku Pekao S.A.

Michał Krupiński jeszcze jako prezes PZU mocno zaangażował się w repolonizację Banku Pekao. To właśnie za jego prezesury znany „Żubr” wrócił w polskie ręce. Wszyscy, którzy znają prezesa Pekao wiedzą, jak ważna jest dla niego innowacyjność. To jedna ze zmian w Pekao, którą najszybciej dostrzegli klienci. Przelewy biometryczne, te przy pomocy FaceTime czy w końcu fakt, że Pekao pierwsze wprowadziło płatność Apple Pay stawia go wśród liderów nowoczesności. Bank nie tylko otworzył się na ludzi młodych, ale też na niespotykaną do tej pory skalę, zaangażował się w pomoc małym i średnim przedsiębiorstwom.

Dodatkowo kryteriami wyboru „Bankowego Menedżera Roku” były: skuteczność w zarządzaniu, determinacja w realizacji celów, a także osiągnięte wyniki finansowe. Jury konkursu liczyło się również z głosami konkurentów oceniających nominowanych kandydatów. W przypadku Michała Krupińskiego doceniono rekordowe wyniki i zysk oraz nową strategię. Uznano również znaczący wpływ działań na rozwój i umocnienie pozycji Banku na rynku krajowym i zagranicznym po przeprowadzeniu zmian właścicielskich. Jednym z czynników decydujących o wygranej były również wybitne osiągniecia zawodowe.

„Gazeta Bankowa” od 25 lat wyłania liderów polskiej bankowości i w ten sposób honoruje osoby, które wniosły szczególny wkład w pielęgnowanie i umacnianie ważnych dla państwa i narodu wartości.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji

media@pekao.com.pl

Bank Pekao S.A. został założony 17 marca 1929 r. i obecnie jest jedną z największych instytucji finansowych Europy Środkowo-Wschodniej. To polski, międzynarodowy bank uniwersalny, największy bank korporacyjny i lider segmentu private banking w kraju. Pekao S.A. obsługuje ponad 5 milionów klientów, co druga polska firma jest klientem banku. Bank Pekao S.A. należy do grona najsilniejszych kapitałowo instytucji finansowych w Europie. W ramach grupy kapitałowej działa kilkanaście spółek należących do grona krajowych liderów w zakresie działalności maklerskiej, leasingu, faktoringu i inwestycji finansowych. Bank - zatrudniając ponad 15 000 osób - jest jednym z większych pracodawców w Polsce.

Historia Pekao S.A. to historia polskiej bankowości: jako pierwszy bank uruchomił w Polsce bankomat, wydał pierwszą kartę kredytową, uruchomił biuro maklerskie, zastosował w praktyce biometrię w bankowości.

Od 1998 roku bank obecny jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - notowany w ramach indeksu WIG20,  należy do grona pięciu największych spółek polskiej giełdy.

Bank Pekao S.A jest częścią grupy PZU – największej grupy finansowej w Europie Środkowo-Wschodniej.

Foto: Fratria

Bank Pekao S.A.