wydarzenia nowe produkty/usługi zdrowie ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

Znamy zwycięzców konkursu Jaskółki Przedsiębiorczości 2018

15.06.2018 | Politechnika Gdańska

Najlepszym pomysłem na biznes w tegorocznej edycji konkursu skierowanego do studentów i doktorantów Politechniki Gdańskiej okazał się projekt MedTagger, czyli platforma do gromadzenia oraz etykietowania danych medycznych, stworzona przez Jakuba Powierzę, Dawida Paluchowskiego i Karolinę Olszewską z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki.

Zwycięski projekt łączy naukę z biznesem. Jego głównym założeniem jest stworzenie publicznych i otwartych zbiorów danych, które pozwolą na rozwój sztucznej inteligencji w medycynie. Pomysł zakłada udostępnianie platformy w chmurze oraz zapewnienie grupy wolontariuszy, których zadaniem będzie etykietowanie zdjęć. Laureaci otrzymali 5 tysięcy złotych, nagrody rzeczowe, pakiet personalizowanych szkoleń z zakresu rozwoju biznesu oraz puchar prof. Jacka Namieśnika, rektora Politechniki Gdańskiej.

Drugie miejsce zajął zespół w składzie Daria Kurzyńska, Aleksandra Pettke i Klaudia Sawa (Wydział Chemiczny). Proponowanym przez nie produktem będzie wysokochłonny materiał wykonany z pianki poliuretanowej i znajdującego się wewnątrz jej porów hydrożelu absorbującego ciecze o nazwie PiaŻel.

Trzecie miejsce przypadło twórcom projektu Stripes Care: Katarzynie Kuklińskiej (WChem), Pawłowi Szarlejowi (WChem) i Janowi Tyrakowskiemu (WZiE). Ich pomysł to innowacyjny środek kosmetyczny do pielęgnacji ciała. Jego zadaniem jest zwalczanie cellulitu, a innowacyjność polega na wykorzystaniu wyciągu kofeinowego z czarnej herbaty. Zespół nagrodzono 2 tysiącami złotych i nagrodami rzeczowymi.

Laureaci konkursu otrzymają nagrody z rąk prof. Jacka Namieśnika podczas uroczystego posiedzenia Senatu Politechniki Gdańskiej, które odbędzie się 20 czerwca.

Termin składania gotowych projektów w tegorocznej edycji konkursu Jaskółki Przedsiębiorczości minął 21 maja. W sumie wpłynęło trzynaście pomysłów od 25 przedsiębiorczych studentów i doktorantów. Zostały one poddane ocenie konkursowego jury, które 28 maja ogłosiło listę finalistów. Do finału dostało się siedemnastu autorów ośmiu projektów, najmocniejszych pod względem merytorycznym i mających, zdaniem jurorów, największe szanse na realizację. Ogłoszeniu wyników półfinału towarzyszyły bezpłatne warsztaty oraz konsultacje z ekspertami. Wszystko po to, aby finaliści jak najlepiej zaprezentowali swoje pomysły podczas gali finałowej.

Podczas finału w AK PG Kwadratowa wybrano zwycięzców tegorocznej edycji. Prezentacje oceniane były przez kapitułę finałową konkursu złożoną z pomorskich przedsiębiorców.

Partnerami konkursu są Akcelerator Start-upów Alfabeat, Excento Sp. z o.o., Politechniczny Klub Biznesu PKB+, Akademicki Inkubator Gospodarczy PG, Samorząd Studentów Politechniki Gdańskiej oraz organizacja studencka SimLE.

Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie facebook.com/konkursjaskolki.

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej