praca technologie

Elektronicy i embeddowcy pilnie poszukiwani

14.06.2018 | Surge Cloud

Warszawa, Kraków, Wrocław, Katowice i Łódź, to główne ośrodki pracy dla programistów w Polsce. Do grupy tej dobija się Poznań, który ma szansę stać się zagłębiem hardware’owców (programistów embedded, elektroników). Surge Cloud chce bowiem zatrudnić tylko do końca tego roku około 20-30 takich osób.

Poznańska firma, poza specjalistami z zakresu IT, obecnie szuka również pracowników administracji oraz project managerów. „Obecnie mamy największe zapotrzebowanie na elektroników oraz tzw. embeddowców” – precyzuje Elżbieta Lehmann, HR Manager Surge Cloud. Popyt ten wynika z typu oferowanych usług i produktów. Latem 2018 roku rozpoczną się pilotażowe wdrożenia Inteligentnych Półek - narzędzia, które ma zrewolucjonizować branżę handlu detalicznego.

„Rynek pracy dla programistów jest obecnie bardzo korzystny” – mówi Lehmann. „Dobre płace i warunki to tylko jedna strona benefitów. Firmy cały czas prześcigają się także w korzyściach dodatkowych. My stawiamy na relacje. HR to dla nas nie Human Resources, a Human Relations”. – dodaje. Dla osób, których szuka Surge Cloud, bardzo ważne są także cele i projekty nad którymi będą pracować. Czym będzie zajmował się taki specjalista? “Nasi pracownicy mają dużo swobody, co ma ogromny wpływ na kształt produktu. Jako firma, stawiamy zespołowi ogólne cele, a ich techniczna implementacja leży całkowicie w ich rękach. To sprawia, że jesteśmy dla elektroników i programistów embedded wyjątkowym miejscem do pracy” - wyjaśnia Tomasz Napierała, CTO Surge Cloud.

Badanie Central & Eastern Europe Developer Landscape 2017 pokazuje, że około 22,5 tysiąca polskich programistów mieszka i pracuje w Poznaniu. Jest to niecałe 10% krajowej całości, co daje 5. miejsce stolicy Wielkopolski. Najpopularniejszym miastem dla osób z branży IT jest Warszawa, skupiająca około 30% zatrudnionych, na drugim miejscu jest z kolei Kraków – 13%.

Siedziba poznańskiego startupu mieści się na Śródce, która niedługo ma szansę stać się „fyrtlem IT”. Swoje biura przeniosły tutaj także Hub of Tech (R&D House) oraz Flyps (startup tworzący chmurę obliczeniową, wykorzystującą moc komputerów osobistych). Obie te firmy również są w trakcie intensywnej rekrutacji nowych pracowników.

W Surge Cloud łączymy świat analizy danych oraz IoT. Naszym głównym celem jest ograniczanie kosztów merchandisingu i logistyki w procesie sprzedaży. Podstawą wdrażanych przez nas usług i produktów jest technologia bazująca na tzw. Internecie Rzeczy oraz machine learning. Z kolei w procesie optymalizacji opieramy się na autorskim podejściu do zarządzania ciągiem zdarzeń w handlu stacjonarnym - tzw. HANDLOMETRII (ang. RETAILMETRY). Pozyskane dane pozwalają na obniżanie kosztów utrzymania ekspozycji, magazynowania towarów, a także logistyki.