technologie ekonomia/biznes/finanse rolnictwo

Kolejny udany rok dla Kramp

14.06.2018 | KRAMP Sp. z o.o.

2017 rok poświęcony transformacji cyfrowej oraz rekordowa kwota inwestycji.

Kramp Groep B.V., z siedzibą w Varsseveld, ma za sobą kolejny udany rok prowadzonej działalności, co wykazuje opublikowane dziś sprawozdanie roczne za 2017 r. Spółka Kramp odnotowała wzrost przychodów do 790 milionów euro i zysk netto w wysokości 50 milionów euro.

– Dzięki wzrostowi sprzedaży o 7,2% i zysku netto o 9% Kramp Groep jest w stanie odnotować kolejny pomyślnie zakończony rok. Zrealizowaliśmy nasze ambitne cele i jesteśmy na dobrej drodze do osiągnięcia docelowych przychodów w wysokości 1 miliarda euro do 2020 r. Jednak obroty nie są dla nas celem samym w sobie. Chcemy właściwie spełnić nasz cel: być kluczowym partnerem dla naszych klientów i dostawców. Sukcesy naszych partnerów są także naszymi sukcesami – mówi prezes Kramp Eddie Perdok.

Tematem przewodnim sprawozdania rocznego jest „transformacja cyfrowa“. Eddie Perdok mówi dalej: – Ważne jest, byśmy, jako spółka Kramp, stale dostosowywali naszą strategię i rozwijali swoje umiejętności, aby wykazywać się jeszcze większą elastycznością, zorientowaniem na klienta, innowacją i wydajnością. Doświadczenie i wiedza są istotnymi czynnikami w procesie transformacji cyfrowej. Dlatego w ramach wszystkich obszarów działalności spółki Kramp inwestujemy w wiedzę i doświadczenie w dziedzinie digitalizacji i e-biznesu.

Inwestycje

W 2017 roku spółka Krampa przeznaczyła na inwestycje rekordową kwotę w wysokości 50 milionów euro. Prowadzone były działania w kierunku rozbudowy i modernizacji magazynów w Holandii, Francji, Niemczech i Polsce, jak również w odniesieniu do inwestycji strukturalnych w zakresie organizacji „Handlu i Technologii Cyfrowej“ [Digital Commerce & Technology – DC&T]. Kwota przewidziana w budżecie na inwestycje w 2018 r. wynosi ogółem 36 milionów euro. Kwota przeznaczona na inwestycje strukturalne w DC&T wzrośnie do 15 milionów euro rocznie. Poza tym głównym kierunkiem inwestycji są procesy logistyczne, takie jak dodatkowe zmiany w nowych systemach w Niemczech i Holandii.

Współpraca partnerska

Kramp inwestuje czas i energię we współpracę partnerską z dostawcami, producentami i klientami. Oprócz istniejącej już współpracy z producentami ciągników AGCO i SDF w 2017 r. nawiązano stosunki partnerskie ze spółką John Deere w odniesieniu do rynku niemieckiego. – Dzięki tej strategicznej współpracy dealerzy John Deere uzyskują dostęp do szerokiego asortymentu części technicznych z danej branży. Jest to sytuacja, w której wygrywają wszyscy: Kramp, John Deere oraz dealerzy John Deere – wyjaśnia Perdok. Wyniki sprzedaży są niezbitym dowodem na to, że niemieccy dealerzy John Deere są bardzo zadowoleni z uzupełniającego asortymentu części od spółki Kramp.

EddiePerdok.jpg

Od Prawej: Wilco Hoftijzer (Hoftijzer LMB), Eddie Perdok (CEO Kramp), Emiel Koskamp (farmer) - [fot. KRAMP]

Patrząc w przyszłość

Proces transformacji cyfrowej rozpoczęty przez Kramp w 2017 r. będzie trwał nadal w roku 2018, tworząc możliwości dla wszystkich stron w ekosystemach rolniczych. Kramp pragnie odegrać w tym kluczową rolą. – Chcemy wzmocnić podstawy naszej współpracy z dostawcami, producentami i dealerami oraz razem dodać rzeczywistą wartość dla rolników. Przed nami trudne czasy, ale jestem przekonany, że jako spółka Kramp jesteśmy na właściwej drodze i będziemy właściwie przygotowani do tego, aby razem zmierzyć się z cyfrowymi wyzwaniami – podsumowuje Eddie Perdok.

Dane liczbowe

Przychody

+ 7,2%

Zysk operacyjny (EBITDA)

88,6

81,1

+ 9,3%

Zysk netto

49,7

45,6

+ 9%

Kapitał obrotowy

+ 9,5%

Wypłacalność

+ 41%

Kapitał własny

+ 62,8%

Pełne sprawozdanie roczne można znaleźć pod adresem https://www.kramp.com/en/annual-report

O Kramp Groep B.V.

Kramp Groep B.V. to największy europejski specjalista w zakresie części i akcesoriów dla sektora rolniczego. Oferując ponad 500 000 produktów w sprzedaży online oraz dysponując 10 centrami dystrybucyjnymi i 24 biurami sprzedaży w całej Europie, Kramp jest niezbędnym partnerem swoich klientów i dostawców. Spółka Kramp Groep B.V. została założona w 1951 r., a jej główna siedziba znajduje się w Varsseveld (Holandia). Kramp. It's that easy. Odwiedź nas na www.kramp.com

O udziałowcach

Właścicielem spółki Kramp Groep B.V. jest NPM Capital, spółka zarządzająca i spółka kapitału podwyższonego ryzyka [venture capital], która została udziałowcem w 2010 r. Więcej informacji: www.npm-capital.com.

O Kramp Groep B.V.

O udziałowcach