ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

CBRF poszukuje innowacji. Do wygrania 50 tys. zł w konkursie Energa Open Innovation 2018

13.06.2018 | Grupa ENERGA

Centrum Badawczo-Rozwojowe im. M. Faradaya (CBRF) powołane przez Grupę Energa, podjęło współpracę z wiodącymi na rynku jednostkami naukowymi i ogłasza drugą edycję konkursu Energa Open Innovation 2018.

CBRF rozwija obecnie technologie Utylizacji Frakcji Podsitowej Odpadów Miejskich przy użyciu specjalistycznego układu wysoko wydajnej kogeneracji, współpracując z Instytutem Maszyn Przepływowych. Jednocześnie jest w trakcie opracowania najlepszych rozwiązań w obszarze inteligentnych liczników energii elektrycznej. Oprócz tego przeprowadziło m.in. ocenę i analizę potencjału najlepszych rozwiązań w obszarach Instalacji Pionowej Siłowni Wiatrowej. CBRF - jedno z głównych narzędzi realizacji Strategii Innowacji przyjętej przez Energę na lata 2017-2020 z perspektywą 2025+ inicjuje nowe projekty, a także pozyskuje pieniądze na działalność badawczo-rozwojową od podmiotów zewnętrznych.

- CBRF to jedna z pierwszych takich inicjatyw w Polsce. Działamy w modelu otwartych innowacji. Jesteśmy zainteresowani rozwiązaniami w obszarze nowoczesnej energetyki. Współpracujemy z przedsiębiorcami, start-upami, jednostkami naukowymi a także z międzynarodowymi konsorcjami. – mówi Marcin Karlikowski, prezes CBRF.

briefing prasowy cbrf
CBRF aktywnie poszukuje innowacji, które będę odpowiedzią na wyzwania stojące dziś przed energetyką. Właśnie rusza druga edycja Energa Open Innovation 2018, w której start-upy i innowatorzy mogą wygrać 50 tys. zł.

- Od samego początku współpraca Centrum Badawczo-Rozwojowego im. M. Faradaya z Politechniką Gdańską układa się bardzo dobrze. Głęboko wierzymy w coraz bardziej owocne współdziałanie w zakresie prac badawczo-rozwojowych, badań przemysłowych, prac projektowych, usług doradczych i eksperckich oraz innych usług na rzecz CBRF. Mam nadzieję, że założenia umowy będą wypełniane treścią istotną zarówno dla stron umowy, jak i otoczenia społeczno-gospodarczego. – mówi prof. Janusz Nieznański, Dziekan Wydziału Elektrotechniki i Automatyki Politechniki Gdańskiej.

Druga edycja Energa Open Innovation – do wygrania 50 tys. zł

Druga edycja konkursu Energa Open Innovation 2018 skupi się na ośmiu obszarach:

1. Inteligentne sieci, aktywni odbiorcy, OZE, klastry bilansujące;
  2. Usługi systemowe dla operatorów sieciowych;
  3. Optymalne zużycie energii przez użytkownika;
  4. Poprawa niezawodności i ciągłości zasilania odbiorców;
  5. Magazynowanie energii i stabilizacja sieci;
  6. Zwiększenie elastyczności i efektywności wytwarzania energii;
  7. Nowe produkty i usługi;
  8. Rozwój systemów diagnostycznych.

Konkurs rozpoczyna się 13 czerwca, a jego rozstrzygnięcie zaplanowane zostało na grudzień 2018. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 19 października 2018 r. Szczegółowe informacje oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie: https://cbrf.energa.pl.

CBRF jest zlokalizowane w LINTE^2 – unikalnym w skali europejskiej, najnowocześniejszym laboratorium elektroenergetycznym w Polsce, należącym do Politechniki Gdańskiej. Dzięki lokalizacji CBRF korzysta z wiedzy ekspertów Politechniki oraz przeprowadza badania i projekty na terenie laboratorium.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.