nowe produkty/usługi ekonomia/biznes/finanse

Poczta Polska upamiętnia Św. Ojca Pio specjalnym znaczkiem

13.06.2018 | Poczta Polska

Rok 2018 to ROK OJCA PIO. Poczta Polska 16 czerwca wprowadzi do obiegu znaczek „Święty Ojciec Pio”. Emisja przygotowana została z okazji 100. rocznicy otrzymania stygmatów przez św. Ojca Pio oraz w 50. rocznicę jego śmierci.

Poczta Polska po raz pierwszy wydaje znaczek pocztowy „Święty Ojciec Pio”. Ukaże się on 16 czerwca. W  grafice znaczka znalazł się kontur dłoni z czerwoną kropką na środku symbolizującą rany Jezusa Chrystusa, które zadali mu oprawcy podczas ukrzyżowania.

Znaczek będzie jednym z darów w ceremonii XVI Czuwania z Ojcem Pio w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach w nocy z 16 na 17 czerwca.

- Poczta Polska swoim wydawnictwem filatelistycznym oddaje hołd znanemu w Polsce włoskiemu świętemu. Naszym zamiarem było, aby znaczek, tak jak życie i stygmaty św. Pio z Pietrelciny, był wyjątkowy i ukazywał postać świętego tak, jak go zapamiętali licznie odwiedzający go pielgrzymi – mówi Wiesław Włodek, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.

Autorką projektu znaczka z Ojcem Pio jest artystka plastyk Marzanna Dąbrowska, która zaprezentowała charakterystyczny wizerunek świętego uśmiechniętego. Ojciec Pio przeżywał wprawdzie tajemnicze cierpienia, ale nigdy nie tracił pogody ducha.

O znaczku:
autor projektu: Marzanna Dąbrowska
liczba znaczków: 1
wartość: 2,60 zł
nakład: 100 000 szt.
technika druku: rotograwiura
format znaczka: 31,25 x 43 mm
papier: fluorescencyjny
arkusz sprzedażny: 50 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 16 czerwca 2018 r.

To i inne wydawnictwa Poczty Polskiej można nabyć w placówkach Poczty Polskiej i sklepie internetowym: www.filatelistyka.poczta-polska.pl

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28