sport zdrowie

Lekkoatletyczne miasteczko dla dzieci i młodzieży powstanie przy Stadionie Śląskim w Chorzowie

07.06.2018 | Nestlé Polska S.A.

Już 8 czerwca, na Błoniach Stadionu Śląskiego w Chorzowie powstanie sportowe miasteczko – wyjątkowe miejsce, organizowane w ramach programu Lekkoatletyka dla każdego!. Dzieci będą mogły w nim sprawdzić się w różnych konkurencjach lekkoatletycznych, skorzystać z porad ekspertów Nestlé ds. żywienia, a także spotkać gwiazdy polskiego sportu m.in. Joannę Jóźwik czy Szymona Ziółkowskiego.

Sportowe miasteczko dla dzieci w Chorzowie to impreza towarzysząca Memoriałowi Janusza Kusocińskiego, odbywającego się na Stadionie Śląskim. Na Błoniach stadionu czekać będą na dzieci i ich rodziców liczne atrakcje umiejscowione w 3 tematycznych strefach.

• Pierwsza strefa – sportowa, to miejsce, gdzie pod okiem profesjonalnych trenerów i zawodników, w tym gwiazd sportu, każdy uczestnik będzie mógł spróbować swoich sił w kilku konkurencjach lekkoatletycznych. Przewidziano tu m. in. zawody w skoku wzwyż, bieg przez płotki, a nawet rzut vortexem.
  • Druga strefa – to przestrzeń edukacyjna, w której dzieci będą mogły sprawdzić i poszerzyć swoją wiedzę na temat historii Igrzysk Olimpijskich.
  • W trzeciej strefie miasteczka będzie można skorzystać z porad specjalistów ds. żywienia z firmy Nestlé. Na podstawie oceny zakresu stanu nawodnienia będą oni udzielać rodzicom indywidualnych, dostosowanych do potrzeb danego dziecka, zaleceń.

Lekkoatletyka dla każdego! to program skierowany do uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Realizowany jest on wspólnie przez Polski Związek Lekkiej Atletyki oraz firmę Nestlé Polska. Jego cel to popularyzacja lekkiej atletyki jako sportu, który zapewnia wszechstronny rozwój, oraz promocja prawidłowego odżywiania wśród dzieci i młodzieży.

Do tematu zdrowia Nestlé podchodzi globalnie, dlatego stworzyło inicjatywę Nestlé for Healthier Kids. Stanowi ona rodzaj parasola, pod którym znajdą się dotychczasowe i nowe działania Nestlé skierowane do najmłodszych. W ramach Nestlé for Healthier Kids firma zobowiązała się pomóc 50 milionom dzieci w prowadzeniu zdrowszego stylu życia - cel ten chce osiągnąć do 2030 roku. Nestlé pragnie pomóc rodzicom i opiekunom w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych, dlatego zwiększa wysiłki, by wesprzeć ich w wychowywaniu zdrowszych dzieci, a także zachęca innych, żeby się do tego przyłączyli.

Nestlé zaprasza całe rodziny do sportowej zabawy w miasteczku Lekkoatletycznym:

8 czerwca 2018 r. godz. 13.00 – 17.00.
Chorzów, ul. Katowicka 10 (Błonie Stadionu Śląskiego).

O Nestlé

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 5000 pracowników w 8 lokalizacjach. W 2016 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.

O Nestlé