nauka/edukacja/szkolenia

Bezpłatna książka edukacyjna wydana przez MAKRO dotarła do wszystkich szkół gastronomicznych w Polsce

Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach programu Szef dla Młodych Talentów wydała książkę edukacyjną „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Książkę bezpłatnie otrzymały wszystkie 2100 szkół w Polsce, które kształcą na kierunkach gastronomicznych. Celem książki jest rozpowszechnianie wiedzy o nowoczesnych technikach kulinarnych, produktach z całego świata wykorzystywanych w profesjonalnych kuchniach oraz kulisach pracy w branży HoReCa.

 

Misją książki „Mix Wiedzy Kulinarnej” jest popularyzacja nowoczesnej wiedzy z zakresu gastronomii. W tym celu publikacja w wersji drukowanej trafiła bezpłatnie do wszystkich zespołów szkół, zasadniczych szkół zawodowych, szkół branżowych i policealnych, techników oraz specjalnych ośrodków wychowawczych, które prowadzą edukację na kierunkach gastronomicznych. Wersja elektroniczna jest ogólnodostępna na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl.

 

Książka powstała we współpracy z szerokim gronem ekspertów i partnerów w ramach  prowadzonego przez MAKRO Polska edukacyjnego programu odpowiedzialności społecznej Szef dla Młodych Talentów, którego celem jest poprawianie stanu polskiej gastronomii oraz integrowanie szkół z sektorem HoReCa.

 

Książka składa się z 12 rozdziałów. Pierwszy z nich, poświęcony tłuszczom i ich zastosowaniu w kuchni, powstał we współpracy z Zakładami Tłuszczowymi „Kruszwica”. Książka porusza również tematykę ryb, różnych typów i możliwości wykorzystania mąk oraz zagadnienia dotyczące warzyw, owoców i ziół – ich sezonowości czy warunków przechowywania. W rozdziale poświęconym mrożonym warzywom i owocom, który to powstał we współpracy z firmą Oerlemans Foods Polska, znaleźć można m.in. przepis Jakuba Steuermarka – Chefa Oerlemans. Partnerem rozdziału o dziczyźnie, jej właściwościach odżywczych i zastosowaniu kulinarnym jest firma Provincja, a rozdział dotyczący wszechstronności wołowiny patronatem objęło Quality Meat Program (QMP). W części dedykowanej owocom morza, której partnerem jest Viviers Le Petit Pêcheur, znaleźć można m.in. instrukcję gotowania i obrabiania homara krok po kroku.

 

O trendach w gastronomii opowiada Weronika Lewandowska – ekspertka w dziedzinie ich prognozowania, natomiast Michał Grzywacz i Cezary Powała,  szefowie kuchni pokazowej w hali MAKRO nr 1 w Warszawie, opracowali pięć przepisów na dania ilustrujące te trendy oraz pokazali na zdjęciach, jak przygotować je krok po kroku. Rozdział „Wejdź na wyższy poziom kulinarny” – pod patronatem marek MAKRO Chef, MAKRO Premium i MAKRO Professional – poświęcony jest różnego rodzaju trikom i wskazówkom oraz recepturom na nietypowe dania. Informacje dotyczące pochodzenia wody, czynników wpływających na jej smak oraz technik jej skutecznej sprzedaży w restauracji znaleźć można w rozdziale „Vademecum sommeliera wodnego”, którego partnerem jest Kropla Délice. Swoją wiedzą podzielił się m.in. Matias Glusman, sommelier wodny, ekspert Coca-Cola.

 

Książka – oprócz wiedzy dotyczącej produktów i technik kulinarnych – zawiera również rozdział dedykowany kulisom pracy w branży gastronomicznej. Dorota Minta, certyfikowany psycholog i coach dla restauracji radzi, jak wyznaczać sobie cele, szukać pracy i przyciągnąć uwagę potencjalnych pracodawców. Malka Kafka, przedsiębiorczyni, start-uperka i właścicielka sieci restauracji Tel Aviv Urban Food podpowiada, jak otworzyć restaurację i pozostać przy zdrowych zmysłach, natomiast Ernest Jagodziński, właściciel i szef kuchni restauracji Autentyk w Poznaniu dzieli się kodeksem kulinarnym kucharza (który ma aż 89 punktów!).

 

W publikacji „Mix Wiedzy Kulinarnej” znaleźć można także przepisy, porady i wskazówki autorstwa: Martina Gimeneza Castro – szefa kuchni restauracji Salto i Ceviche Bar, Katarzyny Daniłowicz – szefowej i właścicielki restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu, Janusza Fica – szefa kuchni restauracji Dwór Sieraków, Wojciecha Harapkiewicza – szefa kuchni restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju, Witka Iwańskiego – Szefa Roku Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2018, Macieja Nowickiego – szefa kuchni Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie i eksperta programu Polskie Skarby Kulinarne, Pawła Oszczyka – Szefa Roku Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016, Jarka Walczyka – szefa kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie, Michała Kutra – właściciela i szefa kuchni restauracji A Nóż Widelec w Poznaniu, Pawła Serafina – szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie oraz Justyny Adamczyk – redaktor naczelnej Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska.

 

Partnerami książki – oprócz wspomnianych wcześniej opiekunów poszczególnych rozdziałów – są również firmy ChemaN i Polski Karp.

 

Oficjalna premiera książki „Mix Wiedzy Kulinarnej” odbyła się 11 maja podczas Dnia Kariery z okazji pierwszych urodzin Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Organizatorzy wydarzenia przygotowali specjalne stoisko, na którym uczestnicy premiery mogli wziąć udział w teście wiedzy i wygrać nagrody, w tym m.in. właśnie książkę. Premierę swoją obecnością uświetnili eksperci i partnerzy, którzy podzielili się swoją wiedzą w publikacji.

kontakt dla mediów
Magdalena Figurna
Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej , MAKRO Cash & Carry Polska
Magdalena Figurna

magdalena.figurna@makro.pl

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Magdalena Figurna
Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej , MAKRO Cash & Carry Polska
Magdalena Figurna

magdalena.figurna@makro.pl

informacje o firmie