nowe produkty/usługi ekonomia/biznes/finanse

Wykres dnia BIK, 22 maja 2018 r.

22.05.2018 | Grupa BIK

Kredyty udzielone osobom w grupie wiekowej 18–24 lata wykazują szkodowość ponad dwukrotnie wyższą w porównaniu do pozostałych grup wiekowych. Kredytowanie najmłodszych wiąże się z większym ryzykiem w porównaniu do finansowania osób w wyższych przedziałach wiekowych.

Z obserwacji szkodowości kredytów udzielonych w latach 2016–2017 osobom (wówczas) w wieku 18–24 lat wynika, że co dwudziesty udzielony najmłodszym kredyt w 12 miesięcy po jego uruchomieniu zalega ponad 90 dni w obsłudze. Kredyty ratalne, zapewne na zakupy elektroniki, wyglądają nieco gorzej niż kredyty gotówkowe.

Wykres 22.05.2018.JPGW kolejnych miesiącach następne kredyty pochodzące z tych lat będą wypadały z regularnej obsługi i ostateczna szkodowość udzielanych młodym kredytów konsumpcyjnych, jak pokazuje doświadczenie z wcześniejszych roczników, ukształtuje się na poziomie 10% liczby udzielonych w latach 2015–2016 kredytów konsumpcyjnych.

Banki udzielały w latach 2016–2017 osobom poniżej 25 roku życia kredyty na wartość ok. 4 mld zł rocznie, co stanowi 8% kredytów ratalnych i gotówkowych udzielonych przez sektor bankowy w tym okresie. Kwoty rosną, licząc wartościowo, w 2017 r. młodym udzielono o 6% więcej kredytów niż w 2016 r. Są to zobowiązania na relatywnie niskie kwoty. Średni kredyt konsumpcyjny (ratalne i gotówkowe łącznie) w grupie wiekowej 18–24 lata wyniósł 7,2 tys. zł, a w całej populacji 10,6 tys. zł.

Menedżer ds. Relacji z mediami, Biuro Informacji Kredytowej

aleksandra.stankiewicz-billewicz@bik.pl

Biuro Informacji Kredytowej S.A. gromadzi i udostępnia dane o historii kredytowej klientów banków, SKOK-ów, tj. z całego rynku kredytowego w Polsce. BIK jako największy w kraju zbiór danych o klientach indywidualnych i przedsiębiorcach, także w obszarze pożyczek pozabankowych, posiada w swojej bazie informacje o 140,1 mln rachunków należących do 24 mln klientów indywidualnych oraz informacje o historii kredytowej łącznie 1,1 mln firm, rolników i innych podmiotów, w tym o 712 tys. mikroprzedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą. Poprzez internetowy portal www.bik.pl umożliwia klientom indywidualnym monitorowanie własnej historii kredytowej, a dzięki Alertom BIK pomaga chronić się przed wyłudzeniem kredytu lub opóźnieniem w spłacie.

BIK spełnia rolę społeczną, inicjując akcję edukacyjną Nieskradzione.pl, której celem jest uświadomienie potrzeby ochrony swoich danych osobowych. Biuro jako instytucja utworzona na podstawie art. 105 ust.4 Prawa bankowego i podlegająca przepisom tej ustawy w zakresie szczególnego reżimu ujawniania informacji stanowiących tajemnicę bankową wykorzystuje najwyższe standardy gromadzenia i przetwarzania danych. BIK udostępnia informacje stanowiące tajemnicę bankową bankom, SKOK-om, instytucjom pożyczkowym, a także na podstawie art. 12a. ust.3 Ustawy z 19 sierpnia 2011 r. o usługach płatniczych może gromadzić i udostępniać wydawcom instrumentów płatniczych informacje dotyczące użytkowników instrumentów płatniczych.

Menedżer ds. Relacji z mediami, Biuro Informacji Kredytowej

aleksandra.stankiewicz-billewicz@bik.pl