wydarzenia zdrowie ekonomia/biznes/finanse

Czternaście polskich uzdrowisk walczy o 100 tysięcy złotych w konkursie EKO HESTIA SPA

14.05.2018 | ERGO Hestia SA

Trwa  III edycja konkursu EKO HESTIA SPA, w którym polskie uzdrowiska walczą o 100 000 złotych na działania proekologiczne. Oprócz nagrody laureat otrzyma dodatkowo wsparcie doradcze i ubezpieczeniowe w zakresie ochrony środowiska. Do konkursu w 2018 roku zgłosiło się 14 polskich uzdrowisk.

Konkurs jest wspólną inicjatywą Grupy ERGO Hestia i Stowarzyszenia Gmin Uzdrowiskowych RP. Główną nagrodą jest 100 000 zł na dalsze działania proekologiczne realizowane na terenie gminy. Nagrodami dodatkowymi za zdobycie drugiego, trzeciego i czwartego miejsca w Konkursie są roczne ubezpieczenia od szkód środowiskowych. Fundatorem wszystkich nagród w konkursie EKO HESTIA SPA jest Grupa ERGO Hestia.

Laureatem ubiegłorocznej edycji konkursu EKO HESTIA SPA została Gmina Busko-Zdrój z projektem „Modernizacja systemu oświetlenia ulicznego w Gminie Busko-Zdrój”.

- W tym roku swoje projekty zgłosiło najwięcej gmin w historii konkursu! W kolejnych miesiącach będziemy weryfikować zgłoszenia konkursowe, które przesłało aż 14 gmin uzdrowiskowych z całego kraju. To oznacza, że łącznie w trzech kolejnych edycjach Konkursu mieliśmy okazję do zapoznania się 34 zgłoszeniami zawierającymi niejednokrotnie więcej pojedynczych projektów proekologicznych realizowanych przez gminy uzdrowiskowe. Cieszę się, że tym razem zgłoszenia napłynęły do nas aż z 10 różnych województw. Po 2 zgłoszenia otrzymaliśmy z województw dolnośląskiego ,małopolskiego, podkarpackiego i zachodniopomorskiego. Ogłoszenie Laureata III edycji konkursu EKO HESTIA SPA planujemy na październik 2018 roku. Wręczenie nagrody głównej 100 000 złotych odbędzie się w siedzibie wskazanej przez laureata III edycji Konkursu – mówi dr Jan Golba, prezes Stowarzyszenia Gmin Uzdrowiskowych RP.

Wszystkie przesłane zgłoszenia konkursowe spełniły restrykcyjne wymogi formalne i zostały  zakwalifikowane do I etapu konkursu. Do udziału w III edycji konkursu EKO HESTIA SPA zgłosiły się:

1. Rabka-Zdrój (woj. małopolskie): Ochrona powietrza w Gminie Rabka-Zdrój;
  2. Inowrocław (woj. kujawsko-pomorskie): Ekologiczny Inowrocław;
  3. Solec-Zdrój (woj. świętokrzyskie): Proekologiczne działania Gminy Solec-Zdrój w latach 2012-2017;
  4. Szczawno-Zdrój (woj. dolnośląskie): Zagospodarowanie na cele rekreacyjno-sportowe części terenu Wzgórza Gedymina i Słonecznej Polany w Szczawnie-Zdroju;
  5. Muszyna (woj. małopolskie): Muszyna - zrównoważony rozwój z poszanowaniem środowiska naturalnego;
  6. Ustroń (woj. śląskie):: Ekologia w Ustroniu;
  7. Ustka (woj. pomorskie): Ochrona, rewaloryzacja i zabezpieczenie obszarów cennych przyrodniczo w uzdrowiskach woj. pomorskiego poprzez budowę infrastruktury ukierunkowującej ruch turystyczny oraz zagospodarowanie i zwiększenie bioróżnorodności na terenach cennych przyrodniczo w Ustce i Sopocie;
  8. Połczyn-Zdrój (woj. zachodniopomorskie): Ekologiczny Połczyn-Zdrój;
  9. Krasnobród (woj. lubelskie): Dwuetapowa rozbudowa infrastruktury turystycznej w Krasnobrodzie;
  10. Augustów (woj. podlaskie): Uzdrowisko Augustów miastem umiejętnie łączącym rozwój wysokiej jakości funkcji uzdrowiskowo – wypoczynkowych z dynamicznym rozwojem nowoczesnych i przyjaznych środowisku funkcji przemysłowo – usługowych;
  11. Kołobrzeg (woj. zachodniopomorskie):  Ochrona powietrza przed zanieczyszczeniami na terenie Gminy Miasta Kołobrzeg;
  12. Lądek-Zdrój (woj. dolnośląskie): Zielony Kurort – Z myślą o przyszłości;
  13. Rymanów (woj. podkarpackie): Działalność proekologiczna Gminy Rymanów w latach 2012-2017;
  14. Dębica (woj. podkarpackie): Reaktywacja Uzdrowiska Latoszyn Zdrój.

Informacje dodatkowe na temat uczestników i konkursu „EKO HESTIA SPA” są dostępne na stronie internetowej SGU RP: http://sgurp.pl/konkurs-eko-hestia-spa-edycja-3/.

Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP zrzesza obecnie 43 gminy uzdrowiskowe (bądź pretendujące do uzyskania statusu uzdrowiska) położone na terenie całego kraju.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Tworzą ją dwie spółki ubezpieczeniowe: STU ERGO Hestia SA i STU na Życie ERGO Hestia SA. Spółki Grupy oferują ubezpieczenia dla klientów indywidualnych w zakresie ochrony majątku i życia, a także dla przemysłu oraz małego i średniego biznesu. Ubezpieczenia majątkowe oferowane są pod 4 markami: ERGO Hestia, MTU, mtu24.pl oraz You Can Drive. Prezesem Spółek Grupy jest Piotr M. Śliwicki.

Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA powstało 26 lat temu i w warunkach wolnorynkowej gospodarki rozwinęło się do jednego z trzech największych towarzystw ubezpieczeń w Polsce. ERGO Hestia wielokrotnie wyznaczała kierunki rozwoju polskiego rynku ubezpieczeniowego i zdobywała uznanie klientów oraz partnerów biznesowych dzięki innowacyjności i wysokiej jakości likwidacji szkód.

Grupie zaufało 2,73 miliony klientów indywidualnych oraz firm reprezentujących mały i średni biznes, a także największe korporacje. Ubezpieczamy co drugą firmę z setki największych w Polsce. W 2017 roku pomogliśmy w ponad 700 tysiącach szkód. Głównym akcjonariuszem Spółek Grupy ERGO Hestia jest międzynarodowy koncern ubezpieczeniowy ERGO Versicherungsgruppe AG, należący do największego reasekuratora, Munich Re.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl