wydarzenia ekonomia/biznes/finanse

Oto najlepsze banki w Polsce. Wyniki rankingu Złoty Bankier 2018

25.04.2018 | Bankier.pl

Znamy laureatów 9. edycji rankingu Złoty Bankier – największego projektu badawczego polskiej bankowości. Tytuł Złotego Banku w tym roku otrzymał Raiffeisen Polbank. W nowej kategorii – Złoty FinTech – najlepszymi okazały się Internetowykantor.pl oraz Przelewy24.

Złoty Bankier to największy w kraju projekt badawczy dotyczący poziomu obsługi bankowej, jakości produktów, komunikacji reklamowej i w social media oraz społecznego zaangażowania banków.

Organizatorami rankingu są Bankier.pl i „Puls Biznesu”, partnerami merytorycznymi oraz odpowiedzialnymi za koncepcję badania Najlepsza wielokanałowa jakość obsługi – Kantar TNS i Obserwatorium.biz. Projekt objął 18 banków oraz 17 fintechów i dotyczył nie tylko obsługi w placówkach, ale również użyteczności kanałów elektronicznych oraz jakości serwisu posprzedażowego w internecie, mobile i call center.

Zdobywcą tytułu Złoty Bank w tej edycji rankingu został Raiffeisen Bank. Wśród fintechów najlepszymi okazały się Przelewy24 oraz InternetowyKantor.pl.

– Zbadaliśmy podejście do klienta, umiejętność rozpoznania jego potrzeb oraz szeroko pojętą jakość obsługi. Badanie miało na celu podniesienie jakości obsługi w instytucjach finansowych i zwrócenie uwagi na te obszary, które są ważne z punktu widzenia klientów – mówi Przemek Barankiewicz, redaktor naczelny Bankier.pl. – Statuetki Złoty Bankier od lat są wyznacznikiem jakości i wysokiego poziomu oferowanych produktów i usług – dodaje Barankiewicz.

Poza badaniem obsługi klienta wręczono również 7 statuetek w kategoriach internetowych i produktowych, statuetkę Złoty Bankier za najbardziej innowacyjny produkt i usługę oraz wyróżniono banki i fintechy kierujące się najlepszymi praktykami z zakresu bezpieczeństwa.

Internauci wraz z komisją ekspercką wyłonili zwycięzców w kategoriach: Najlepszy spot reklamowy, Bank wrażliwy społecznie i Social media. W tych kategoriach aż dwie nagrody (Bank wrażliwy społecznie, Social media) zdobył mBank. Najlepszą reklamę zaprezentował natomiast ING Bank Śląski.

Zespół ekspertów „Pulsu Biznesu”, Bankier.pl i PRNews.pl wyłonił zwycięzców w kategoriach produktowych na podstawie badania ofert banków w pierwszym kwartale 2018 roku. Statuetki Złoty Bankier otrzymali: Bank Millennium – za najlepsze konto osobiste, Citi Handlowy – za kredyt gotówkowy, PKO Bank Polski – za kredyt hipoteczny i Citi Handlowy – za najlepszą kartę kredytową.

Statuetkę Złoty Bankier i tytuł Innowacja otrzymał LeaseLink – za unikalną metodę płatności w postaci usługi leasingowej, która umożliwia przedsiębiorcom zapłatę za zakupy w sklepach online i offline.

W ramach badania Złoty Bankier banki zostały również poddane audytowi bezpieczeństwa systemów bankowości internetowej i mobilnej. Eksperci cyberbezpieczeństwa z Securing oraz Obserwatorium.biz przeprowadzili testy zabezpieczeń i stabilności serwerów bankowych i na ich podstawie wyróżnili banki z najlepszymi praktykami z zakresu bezpieczeństwa. Wśród wyróżnionych znaleźli się: mBank, Bank Millennium i Getin Noble Bank. W analogicznej kategorii fintechowej wyróżnienia otrzymali: Internetowy Kantor i Kantor Walutowy Alior Banku.

Więcej informacji na temat najlepszych w polskiej bankowości w specjalnym dodatku „Pulsu Biznesu”, dostępnym także na stronach Bankier.pl i pb.pl.

Złoty Bankier to największy ranking oceniający usługi i produkty bankowe w Polsce. Od 2009 r. wyznacza kierunek rozwoju polskiej bankowości, wskazując najlepsze oferty na rynku. Organizatorami Rankingu Złoty Bankier są: Bankier.pl i „Puls Biznesu”, partnerami merytorycznymi Obserwatorium.biz i Kantar TNS, partnerem strategicznym MasterCard, patronem medialnym: PRNews.pl. Więcej informacji na stronie www.zlotybankier.pl.

Karolina Kowalska
Chief Marketing Officer, Bonnier Business (Polska) sp. z o.o.

k.kowalska@pb.pl

tel: 22 333 98 01

Karolina Kowalska
Chief Marketing Officer, Bonnier Business (Polska) sp. z o.o.

k.kowalska@pb.pl

tel: 22 333 98 01