budownictwo/nieruchomości

Kolejna dekada Banku Millennium z adresem na Żaryna

12.04.2018 | Cushman & Wakefield

Bank Millennium przedłuża do 2030 roku umowę najmu blisko 7.500 m kw. w kompleksie Harmony Office Center II, na warszawskim Mokotowie. W procesie wynajmu, właściciela nieruchomości - hiszpański fundusz Azora Europa - reprezentowała firma doradcza Knight Frank, odpowiedzialna również za zarządzanie trzema budynkami kompleksu biurowego. Bank Millennium reprezentowała firma doradcza Cushman & Wakefield.

„Zarząd Banku podjął strategiczną decyzję o pozostaniu w obecnej siedzibie przy ul. Żaryna na kolejne lata. Zależało nam na komforcie pracowników i synergii biznesu, która wynika z posiadania jednego adresu i bliskości wszystkich jednostek Banku. Oczywiście podczas procesu negocjacji rozważane były różne opcje, jednakże poza oczywistymi względami finansowymi, liczył się również głos naszych pracowników, którzy zdecydowanie wypowiedzieli się za pozostaniem w obecnej lokalizacji, która jest blisko metra oraz parku Pole Mokotowskie. Wokół Centrali Banku nie brakuje również lokali gastronomicznych, ale także podstawowych usług, jak poczta, apteka, czy przychodnia lekarska”  - mówi Ivo Novo, dyrektor Departamentu Administracji i Infrastruktury Banku Millennium.

„Transakcja zawarta z Azorą zamyka ostatni etap projektu Centrali Banku Millennium w Warszawie, o łącznej powierzchni ponad 26.400 m kw. - mówi Paulina Misiak, Partner w firmie Cushman & Wakefield, reprezentującej Bank Millennium w transakcji – cieszymy się z osiągniętych wyników projektu. Priorytetem Banku był komfort pracowników i optymalizacja kosztów, bez kompromisu na lokalizacji lub jakości budynku - te założenia zostały spełnione, a decyzja Banku pozwoliła na utrzymanie atutów skonsolidowanych funkcji oraz zalet dotychczasowej lokalizacji.”

Anna Szelc, reprezentująca fundusz Azora Europa na rynku CEE, komentuje: „Fakt przedłużenia umowy najmu przez kluczowego najemcę Harmony Office Center II na tak długi okres, jest dla nas niezwykle satysfakcjonujący. Jesteśmy przekonani, że wpływ na tą decyzję miały między innymi: chęć zapewnienia pracownikom przyjaznego i komfortowego środowiska pracy, a także: świetna lokalizacja kompleksu, wysokiej jakości powierzchnie oraz konkurencyjne warunki najmu, jakie mogliśmy zaoferować Bankowi Millennium. Podziękowania kierujemy również w stronę ekspertów z firmy doradczej Knight Frank. Dzięki ich pełnemu zaangażowaniu, profesjonalizmowi oraz wysokiej jakości świadczonych usług udało się w sposób sprawny i satysfakcjonujący obie strony sfinalizować tę transakcję”.

Bank Millennium jest ogólnopolskim, uniwersalnym bankiem oferującym swoje usługi wszystkim segmentom rynku poprzez sieć oddziałów, sieci indywidualnych doradców i bankowość elektroniczną. Twórcom i akcjonariuszom Banku od początku przyświecała idea stworzenia nowoczesnej instytucji wykorzystującej najlepsze tradycje bankowości, z powodzeniem konkurującej we wszystkich segmentach rynku finansowego. Znajomość polskiego rynku finansów zbudował na wieloletnich doświadczeniach w obsłudze przedsiębiorstw i klientów indywidualnych, uzupełniana wiedzą i międzynarodową praktyką w dziedzinie finansów wnoszoną przez Banco Comercial Portugues (Millennium bcp) - największy komercyjny bank w Portugalii, który jest strategicznym udziałowcem Banku. Dzięki swoimi spółkom zależnym i firmom współpracującym, Bank od lat prowadzi działalność na wszystkich rynkach finansowych, zapewniając tym samym swoim Klientom kompleksowe usługi finansowe w ramach jednej instytucji. Bank stanowi centrum Grupy Banku Millennium w skład, której wchodzą: Millennium Leasing, Millennium Dom Maklerski i Millennium Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych. Zatrudnia ponad 6000 pracowników.

Harmony Office Center II, w którego skład wchodzą budynki: B, C i D, to nowoczesny kompleks biurowy, klasy A, usytuowany na warszawskim Mokotowie, w jego części graniczącej ze Śródmieściem. Lokalizacja kompleksu umożliwia sprawny dojazd do pozostałych części miasta, zarówno komunikacją miejską, jak i własnym środkiem transportu. Właścicielem kompleksu Harmony Office Center II jest fundusz Azora Europa. Knight Frank odpowiada za zarządzanie i wynajem nieruchomości.

Azora Europa to hiszpański fundusz private equity działający w CEE od 2007 roku. Azora od 2012 roku jest właścicielem 3 budynków biurowych przy ul. Żaryna 2b, które wraz z pozostałymi 6 kompleksami  biurowymi położonymi w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu stanowią portfolio Azora Europa w Europie Środkowo-Wschodniej.

O Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield jest wiodącą na świecie firmą świadczącą usługi na rynku nieruchomości komercyjnych. Wspiera klientów w podejmowaniu decyzji wpływających na sposób, w jaki ludzie pracują, robią zakupy i spędzają wolny czas. Dogłębna znajomość rynków lokalnych oraz globalna perspektywa naszych 45 tysięcy pracowników w ponad 70 krajach, a także wykorzystanie unikalnej platformy nowoczesnych rozwiązań, pozwalają najemcom i inwestorom na optymalizację wartości nieruchomości. Cushman & Wakefield należy do grupy największych firm doradczych na rynku nieruchomości komercyjnych na świecie. Jej przychody są szacowane na 6 mld USD. Do najważniejszych usług świadczonych przez firmę należą pośrednictwo w wynajmie powierzchni, kompleksowe zarządzanie nieruchomościami, obsługa transakcji na rynkach kapitałowych, zarządzanie obiektami (C&W Services), globalna obsługa najemców, zarządzanie inwestycjami i aktywami (DTZ Investors) oraz usługi w zakresie realizacji projektów i inwestycji deweloperskich, reprezentacji najemców, wyceny i doradztwa. W 2017 roku firma Cushman & Wakefield obchodzi stulecie swojej działalności – od 100 lat pomaga klientom w osiąganiu celów biznesowych. Więcej informacji na stronie www.cushmanwakefield.com oraz na Twitterze: @CushWake.

O Cushman & Wakefield