praca ekonomia/biznes/finanse

3M jednym z „Najlepszych Miejsc Pracy w Polsce”

28.03.2018 | 3M Poland

Firma 3M Poland już po raz trzeci zostaje wyróżniona tytułem „Najlepszego Miejsca Pracy w Polsce” w rankingu „Great Place to Work®”. To jeden z najbardziej prestiżowych tytułów przyznawanych pracodawcom na świecie, ponieważ tworzą go anonimowe głosy pracowników. Konkurs, organizowany w Polsce po raz 10., ma na celu nagradzanie najprężniej działających przedsiębiorstw, które – niezależnie od branży i wielkości zatrudnienia – osiągają sukcesy na rynku, a jednocześnie potrafią rozwijać wyjątkowe relacje z pracownikami.

Prestiżowe wyróżnienia „Najlepsze Miejsce Pracy w Polsce” są przyznawane co roku na podstawie wyników rankingu „Great Place to Work®”, największego globalnego badania jakości miejsc pracy na świecie. O miano najlepszego rywalizowały przedsiębiorstwa, które przyczyniają się do kształtowania polskiego rynku pracy i dla których jednym z wyznaczników sukcesu jest budowanie wzajemnego zaufania wśród pracowników. Jest ono tworzone przez rozwijanie takich wartości, jak: wiarygodność kierownictwa, uczciwie traktowanie pracowników, wzajemny szacunek między kierownictwem a zatrudnionymi, poziom dumy z organizacji, a także autentyczne zaangażowanie się i koleżeństwo.

Konkurs Great Place to Work® nie jest konkursem łatwym, a jego metodologia jest światowym standardem. O miejscu na liście decyduje łączna ocena dwóch aspektów: audytu kultury organizacyjnej i praktyk HR, który stanowi 1/3 oceny, oraz wyniku ankiety pracowniczej, z którego pochodzi aż 2/3 finalnej oceny. O tym, czy firma znajdzie się wśród „Najlepszych Miejsc Pracy” decydują więc przede wszystkim pracownicy. Na tle wielu istniejących rankingów pracodawców, Great Place to Work® wyróżnia wyraźny przekaz, że dobrego miejsca pracy nie tworzy sam pracodawca ani pracownicy. Najlepsze miejsce pracy to takie, gdzie panuje wzajemne zaufanie i współpraca: pracodawca jest wiarygodny, pracownik szanowany, a wszyscy czują się dumni z tego, co robią oni, ich zespoły i firma ─ o idei konkursu opowiada Marzena Winczo-Gasik, szef zespołu Culture Audit© i menedżer ds. komunikacji Great Place to Work®.

Tegoroczna gala „Great Place to Work©

W tym roku, pod kątem wdrażania wartości promowanych przez Instytut, zostało przebadanych 113 firm, a wyróżnionych 25 w podziale na 2 kategorie ze względu na wielkość zatrudnienia. Firma 3M Poland została wyróżniona w grupie firm zatrudniających poniżej 500 pracowników.

3M Poland to firma, która z sukcesem wzięła udział w konkursie Great Place to Work® w Polsce już po raz trzeci. Przedsiębiorstwo oferuje swoim pracownikom wyjątkowe programy. Czyż nie każdemu pracownikowi marzy się, aby jego firma dbała nie tylko o rozwój zawodowy pracowników, ale także o ich rozwój osobisty? A 3M Poland robi to! Promuje i wspiera finansowo różnorodne, często niezwykłe pasje swoich pracowników. Niewiele firm w Polsce działa w tym duchu ─ mówi Marzena Winczo-Gasik.

Tytuły „Najlepszych Miejsc Pracy w Polsce” zostały przyznane już po raz 10., a Gala GPTW została objęta patronatem honorowym Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Stowarzyszenia Kongres Kobiet oraz Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

3M w działaniach na rzecz zapewnienia jak najlepszych warunków pracy

3M Poland od wielu lat podejmuje szereg działań, by być jak najlepszym miejscem pracy, gdzie pracownicy traktowani są z szacunkiem i należytą uwagą. Przykładem jest skutecznie wdrożony i realizowany od kilku lat program FlexAbility, którego celem jest uelastycznienie czasu pracy, np. rozpoczynanie jej o dowolnej godzinie pomiędzy 7.00 a 10.00, czy możliwość pracy z domu. Dzięki temu rodzice mogą odprowadzać dzieci do przedszkola czy szkoły bez obawy, ze spóźnią się do pracy. 3M jako pracodawca doskonale wie jak bardzo ważne dla każdego pracownika jest zachowanie równowagi pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym, i jak potem przekłada się to na efektywność i zaangażowanie w pracy. Firma dba o rozwój zawodowy swoich pracowników, od początku kariery angażując ich do ważnych projektów zespołowych, systematycznie szkoląc bez względu na zajmowane stanowiska. 3M szczyci się dbałością o praktyczne zrozumienie, utrzymanie i rozwój wartości etycznych wewnątrz, jak i na zewnątrz organizacji.

3M w Polsce jest poszukiwanym i godnym zaufania pracodawcą, co potwierdza choćby liczba aplikacji o pracę do naszej firmy, którą w 2017 roku złożyło około 1 400 osób. Świadczy to o tym, jak  wiele osób wiąże swoją przyszłość zawodową z 3M. To dla nas niezmiernie ważne i motywujące do działania. Motorem do ciągłego doskonalenia jest również przyznany po raz kolejny przez Great Place to Work® tytuł „Najlepszego Miejsca Pracy w Polsce”. Oczywistym jest, że firmę 3M Poland tworzą pracownicy, to dzięki nim i ich opinii z dumą odbieramy dziś tę wspaniałą nagrodę. To tym bardziej ogromna satysfakcja i radość, bo za nami pracowity rok transformacji biznesowej, pełen wyzwań. Serdecznie dziękuję wszystkim pracownikom za tak fantastyczną ocenę –  powiedziała Małgorzata Golatowska, dyrektor ds. HR w 3M Poland.

Pracownicy wartością firmy

Jednym ze strategicznych celów 3M w Polsce na najbliższe lata jest rozwijanie kultury różnorodności i budowanie zespołów w oparciu o tę wartość. Jest on już z sukcesem realizowany, bowiem we wszystkich spółkach 3M w Polsce zatrudnionych jest ponad 3 tys. osób, w tym 1,2 tys. kobiet.

3M chętnie podejmuje się nowych inicjatyw służących budowaniu nowoczesnego, przyjaznego miejsca pracy, otwartego na potrzeby pracowników i promującego różnorodność. Z dużą energią angażujemy się w działania zachęcające panie do rozwoju i aktywnego planowania swojej kariery zawodowej. Od kilku lat działa w Polsce inicjatywa 3M Women’s Leadership Forum, która promuje takie działania, zarówno wewnątrz organizacji, jak i wśród zaprzyjaźnionych firm. Jestem pewna, że takie inicjatywy przekładają się na zwiększenie obecności kobiet na stanowiskach specjalistycznych i kierowniczych. Zależy nam na budowaniu zaufania i zaangażowania pracowników poprzez różnego typu kompleksowe programy edukacyjne np. na temat zdrowego trybu życia, radzenia sobie ze stresem, mindfulness, a także aktywności promujące równowagę w życiu. Jednak przede wszystkim staramy się na co dzień doceniać naszych pracowników. Jako pracodawca stawiamy ambitne cele, ale doceniamy wysiłek i świętujemy sukcesy. Doceniamy się nawzajem w zespołach przyznając tytuł Superpracownika. Cieszymy się, że nasi pracownicy mają różne pasje i zainteresowania realizowane poza pracą. Wspieramy i mocno je promujemy np. w programie 3My Passion – podsumowuje Małgorzata Golatowska.

Sukces firmy poprzez inwestycje w rozwój pracowników

Firma 3M Poland od wielu lat wdraża liczne programy mające na celu rozwój pracowników – nie tylko zawodowy, ale i osobisty oraz aktywnie buduje ich zaangażowanie. Działania w obszarze polityki zarządzania zasobami ludzkimi są od wielu lat doceniane przez profesjonalistów HR. Obok otrzymywanego od kilku lat z rzędu tytułu Solidnego Pracodawcy Roku, firma 3M Poland zdobyła także tytuł TOP Pracodawcy w Polsce 2017 (Puls HR) oraz wyróżnienia Great Place to Work® w 2016 oraz 2017 roku.

O firmie 3M

W ramach struktur 3M wykorzystujemy odkrycia naukowe naszej firmy i dzielimy się nimi, aby ulepszać codzienne życie milionów ludzi na całym świecie. Wartość sprzedaży 3M na świecie sięga ponad 30 miliardów dolarów, a 90 tysięcy naszych pracowników efektywnie współpracuje z Klientami na całym świecie. Więcej na temat kreatywnych i odpowiadających na światowe problemy rozwiązań 3M można przeczytać na stronie internetowej www.3M.com lub obserwując kanał firmy na Twitterze pod nazwą @3M lub @3MNewsroom.

O 3M w Polsce

3M Poland Sp. z o.o. jest oddziałem międzynarodowego koncernu Minnesota Mining and Manufacturing, zajmującym się sprzedażą i marketingiem. W 2016 r. 3M obchodził 25-lecie działalności na polskim rynku. W ciągu tego czasu firma zainwestowała w naszym kraju ponad 500 mln USD. 3M w Polsce posiada dziś 4 ośrodki produkcyjne: dwa we Wrocławiu, w Janinowie k. Grodziska Mazowieckiego oraz w Rabce. Firma zatrudnia w Polsce ponad 3 tys. pracowników i oferuje około 10 tys. produktów w ramach 5 grup biznesowych: Ochrona Zdrowia, Produkty Konsumenckie, Bezpieczeństwo i Grafika, Przemysł, Elektronika i Energetyka. Centrala firmy mieści się w Kajetanach k. Warszawy. Od 2013 r. we Wrocławiu działa  nowoczesne Centrum Innowacji 3M, przestrzeń, w której firma prezentuje innowacyjne technologie i rozwiązania. Trzy lata później, również we Wrocławiu, koncern uruchomił Centrum Usług Wspólnych 3M na obszar Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki, a we wrześniu 2017 r. Centrum Szkoleniowe 3M.

Zaangażowanie i wkład firmy w rozwój polskiej gospodarki zostały wielokrotnie nagrodzone. Na przestrzeni ostatnich lat 3M Poland otrzymał m.in. w 2016 r. wyróżnienie PAIIZ za całokształt działalności oraz Wektor 2016 za współpracę z biznesem i lokalną społecznością, a w 2015 r. odznakę honorową za zasługi dla rozwoju gospodarki Rzeczypospolitej Polskiej przyznaną przez Ministerstwo Rozwoju. Firma 3M Poland tworzy dla swoich pracowników doskonałe warunki pracy i możliwości rozwoju, czego dowodzi otrzymywanie przez kilka lat z rzędu tytułu Solidnego Pracodawcy czy potrójnego wyróżnienia Great Place to Work® w 2016, 2017 i 2018 r. Działalność firmy 3M Poland jest doceniana także przez organizacje branżowe. W 2017 r. projekt marketingowy 3M pod hasłem „Starcie Szlifierzy” wyróżniono Brązowym Mieczem KTR. Rok wcześniej projekt ten został nagrodzony przez Związek Firm PR Srebrnym oraz Złotym Spinaczem, a kampania reklamowa promująca naukowe rozwiązania firmy 3M zdobyła brązową statuetkę Effie®.

O firmie 3M

O 3M w Polsce