kultura/sztuka/rozrywka ekonomia/biznes/finanse energetyka

Enea mecenasem Teatru Polskiego w Szczecinie

27.03.2018 | Enea

Enea objęła Teatr Polski w Szczecinie swoim mecenatem. To kolejna instytucja kultury, którą wspiera grupa energetyczna. Współpracę ogłoszono 27 marca w Międzynarodowy Dzień Teatru.

Po Teatrze Wielkim w Poznaniu, Filharmonii Zielonogórskiej i Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy, Teatr Polski w Szczecinie to kolejna instytucja, którą wspierać będzie Enea. Spółka od lat angażuje się w rozwój kultury, w szczególności na terenie związanym z działalnością biznesową Grupy Enea.

Enea została mecenasem instytucji ważnej dla lokalnej społeczności. Teatr Polski w Szczecinie jest wysoko cenionym ośrodkiem kultury w Polsce, oferującym repertuar na najwyższym poziomie artystycznym. Pokazujemy, że współpraca firm z najważniejszymi instytucjami kultury z obszaru naszej działalności przynosi wzajemne korzyści. Od lat więc wspieramy polską kulturę na najwyższym poziomie i jesteśmy z tego dumni – powiedział Sławomir Krenczyk, dyrektor Departamentu Public Relations i Komunikacji w Enei.

Teatr dzięki wsparciu Enei zamierza poszerzyć swoją ofertę artystyczną. Dyrekcja instytucji planuje spektakle poświęcone twórczości Zbigniewa Herberta i Jacka Kaczmarskiego.

Idea Mecenasa od wieków łączyła kroki sztuki i biznesu we współczesnym dążeniu do piękna. Enea i Teatr Polski w Szczecinie razem mogą zrobić więcej i lepiej: dla dobra sztuki i teatru, dla dobra widzów, którzy będą uczestnikami naszych wspólnych przedsięwzięć artystycznych – powiedział Adam Opatowicz, dyrektor Teatru Polskiego w Szczecinie.

Teatr Polski w Szczecinie został założony zaraz po II wojnie światowej, w 1946 roku, jako teatr dramatyczny. Jego głównym założeniem repertuarowym jest wystawianie klasyki dramaturgii polskiej i zagranicznej. Na afiszu znajdziemy jednak także teksty autorów współczesnych, spektakle muzyczne oraz – mające wśród widzów licznych miłośników – komedie i farsy, a także wieczory kabaretowe. Aktualnie w repertuarze znajduje się ponad trzydzieści tytułów. W ubiegłym roku w teatrze zagrano 259 spektakli, które obejrzało ponad 42 tysiące widzów.

Enea, oprócz wsparcia Teatru Polskiego w Szczecinie, trzeci rok z rzędu jest mecenasem Teatru Wielkiego w Poznaniu, wspiera także Filharmonię w Zielonej Górze i Filharmonię Pomorską w Bydgoszczy. Enea jest także partnerem wydarzeń festiwalowych: Enea Spring Break i Enter Enea Festival. Wspierała również piętnastą edycję Międzynarodowego Konkursu Skrzypcowego im. Henryka Wieniawskiego.

Rzecznik prasowy, Biuro Prasowe Grupy Enea

berenika.ratajczak@enea.pl