towary konsumpcyjne rodzina

5 niebanalnych deserów na Wielkanoc

27.03.2018 | TEEKANNE Polska

Zbliżają się jedne z najbardziej wyczekiwanych świąt w roku, czyli Wielkanoc. Jeśli tradycyjne babki czy makowce już ci się znudziły, możesz spróbować zupełnie odmiennych specjałów, które na nowo pobudzą zmysły i wyobraźnię. Daj się zainspirować oryginalnymi smakami!

Zazwyczaj spędzamy Wielkanoc bardzo tradycyjnie - przy stole, w rodzinnym domu. Mimo iż niektórzy decydują się w tym czasie na wyjazdy, większość Polaków zostaje z najbliższymi. To dla nas okres zarezerwowany na odpoczynek, rozmowy z krewnymi i rozkoszowanie się wielkanocnymi potrawami. Może w tym roku warto zaskoczyć rodzinę oryginalnym deserem?

Włoska babka w kształcie gołębicy

Włosi, podobnie jak Polacy rozpoczynają Wielką Niedzielę od uroczystego śniadania. Na stołach królują ukryte pod różnymi postaciami jajka, a najważniejszym kulinarnym punktem dnia jest obiad składający się z kilku dań. Na początku są podawane antipasti, czyli przystawki w formie ugotowanych na twardo jajek serwowane razem z plasterkami salami. Druga w kolejności jest Minestra di Pasqua, czyli przygotowana na bazie mięsa zupa z dodatkiem białego wina. Na stole pojawiają się również baranina oraz kozie mięso, zazwyczaj serwowane w towarzystwie karczochów i rozmarynu. Prawdziwym przysmakiem wśród włoskich deserów jest La Colomba, czyli nadziewana bakaliami i czekoladą babka. Ma ona kształt gołębicy, co symbolizuje pokój.

Sernik w słoiku

Ciasto w słoiku to efektowny i szybki w przygotowaniu deser, zwany mason jar cakes. W szklanym pojemniku z powodzeniem jesteśmy w stanie podać niemal każde ciasto warstwowe – sernik, tiramisu czy jabłecznik. Warstwy wyglądają przy tym bardzo gustownie i apetycznie. Ciasto podajemy w małym słoiku (ok. 250 ml) lub większym (1 – 1,5 litra), a słodkości wyjmujemy długimi łyżeczkami do lodów.

Mazurek w wyjątkowym wydaniu

Każdy ma swój ulubiony przepis na mazurka, czyli jedno z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Jedni przepadają za wersją z bakaliami, inni
z powidłem. Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się ciasta z dodatkiem kokosu lub karmelizowanych wiśni. Warto również spróbować mazurka na słodko z kremem ekler lub jadalnymi płatkami róż, a także na słono z różową solą morską.

Francuska tarta

Tarta Tatin to jeden z najpopularniejszych rodzajów francuskiej tarty, na którą pierwszy przepis powstał prawie 120 lat temu. Jedna z sióstr Tatin, która prowadziła hotel w małej francuskiej miejscowości, upiekła jabłka, a następnie przykryła je ciastem. Dziś jest to jeden z ulubionych deserów Francuzów, w którym jabłka są zastępowane wiśniami lub czereśniami.

Zimny deser z herbatą

Spośród wielkanocnych przygotowań najbardziej nie przepadasz za spędzaniem długich chwil przy pieczeniu ciast? Jest na to sposób! Zamiast tradycyjnego sernika wypróbuj jego odmianę na zimno. Do przygotowania deseru będą potrzebne galaretki, biszkopty, serek homogenizowany
a także śmietanka 30%. – We wzmocnieniu owocowego smaku deseru pomoże herbatka TEEKANNE Passion, która nada mu wyszukanego aromatu marakui – mówi Joanna Fijałkowska, Trade Marketing Manager TEEKANNE. – Po wyłożeniu spodu blaszki biszkoptami, polewamy je 200 ml świeżo zaparzonej herbatki TEEKANNE. Biszkopty wchłoną napar, dzięki czemu egzotyczny aromat marakui będzie wyczuwalny przez długi czas – dodaje.

Koncern TEEKANNE to ponad 135 lat doświadczenia w zakresie produkcji herbaty. Wykwalifikowani specjaliści nieustannie pracują nad stworzeniem kolejnych, oryginalnych wariantów smakowych herbaty, które dostarczają niezapomnianych wrażeń konsumentom w różnych zakątkach świata. Siedziba firmy TEEKANNE POLSKA mieści się w Krakowie, a główna filia znajduje się w Dusseldorfie, w Niemczech (TEEKANNE GmbH & Co. KG).W asortymencie TEEKANNE Polska znajdziemy wiele rodzajów herbat, ponad 120 różnych produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko w Polsce, ale też w wielu krajach europejskich.

Więcej informacji:

www.teekanne.pl