wydarzenia internet nauka/edukacja/szkolenia

Seminarium „Internet na Bałtyku”

15.03.2018 | Politechnika Gdańska

Opracowanie oryginalnych, innowacyjnych rozwiązań zapewniających bezprzewodową, szerokopasmową łączność na obszarach morskich to jeden z głównych celów projektu realizowanego przez konsorcjum, w skład którego weszli badacze z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki Politechniki Gdańskiej. Efekty ich prac można będzie poznać w czwartek, 22 marca podczas seminarium, które rozpocznie się w Instytucie Oceanologii PAN w Sopocie (ul. Powstańców Warszawy 55) o godzinie 9.00.

Podczas prac projektowych udało się opracować i zaimplementować  szereg dedykowanych usług e-nawigacji, dostosowanych do potrzeb indywidualnych użytkowników, jak też warunków łączności na morzu (w tym łączności nieciągłej, sporadycznej). Zaproponowane i przetestowane rozwiązania mogą stanowić uzupełnienie i/lub ciekawą alternatywę dla kosztowanych systemów satelitarnych, często jedynych dostępnych środków łączności szerokopasmowej na znacznej części akwenów morskich.

Celem seminarium, skierowanego do szerokiego grona osób i instytucji związanych z morzem, jest dostarczenie uczestnikom zarówno wiedzy o wytworzonych i przetestowanych mechanizmach sieciowych i aplikacjach, jak też wskazanie możliwych scenariuszy wykorzystania opracowanego systemu. Seminarium towarzyszyć będzie wystawa z prezentacją wybranych komponentów sieciowych i aplikacyjnych wytworzonych w projekcie.

Seminarium podsumuje prawie 3-letnie prace związane z projektem „netBaltic: Internet na Bałtyku – Realizacja wielosystemowej, samoorganizującej się szerokopasmowej sieci teleinformatycznej na morzu dla zwiększenia bezpieczeństwa żeglugi poprzez rozwój usług e-nawigacji”. Był on realizowany przez konsorcjum składające się z zespołów badawczych WETI PG, Instytutu Łączności Państwowego Instytutu Badawczego, Instytutu Oceanologii Polskiej Akademii Nauk oraz firm DGT LAB S.A. i NavSim Polska sp. z o. o. przy istotnym finansowaniu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu Badań Stosowanych.

Szczegółowy program seminarium znajduje się w załączniku.

Osoby zainteresowane udziałem w seminarium proszone są o kontakt z drem inż. Krzysztofem Nowickim: krzysztof.nowicki@eti.pg.gda.pl w terminie do 20 marca 2018 r.

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej