wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka

mFundacja spróbuje pobić Rekord Guinessa w rozwinięciu liczby Pi! Ponad 600 osób stanie na Bulwarach Wiślanych!

09.03.2018 | Grupa mBank

14 marca, w międzynarodowy dzień liczby Pi, Fundacja mBanku w partnerstwie z Fundacją Dobra Sieć, zgromadzi na bulwarach wiślanych ponad 600 osób. Wspólnie spróbują oni ustanowić Rekord Guinessa na najdłuższe  rozwinięcie liczby Pi! Przy okazji podsumowana zostanie ubiegłoroczna edycja programu grantowego mPotęga oraz nastąpi ogłoszenie jego 5. edycji.

Tradycyjnie już w Dzień Liczby Pi uczestnicy ubiegłorocznej edycji mPotęgi spotkają się w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, aby podsumować wydarzenia w programie grantowym. W tym roku poza zwiedzaniem Centrum, mFundacja przygotowała dla wszystkich dzieci i opiekunów szczególną atrakcję: możliwość wzięcia udziału w spektakularnej próbie pobicia rekordu Guinessa! Najdłuższą linię osób prezentujących liczbę Pi utworzy ponad 600 osób z całej Polski!

W ostatnim czasie w tej kategorii uznane zostały jedynie dwie próby: w 2016 r. w Omanie 259 uczniów ustawiło się na szkolnym stadionie, a w 2017 r. nowy rekord ustanowiło 520 mieszkańców włoskiego miasteczka Todi. 14 marca br. o godzinie 11.30 ponad 600 osób stanie na warszawskich bulwarach wiślanych z kolejnymi cyframi liczby Pi w dłoniach, aby ustanowić nowy Rekord Guinnessa!

Żeby wyczyn mógł być wpisany do Księgi Rekordów Guinnesa, zostanie przeprowadzony zgodnie ze standardami i wytycznymi Guinness World Records. Całość będzie nagrywana i transmitowana live na kanale Programu na Facebooku.