wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka

Nabór na 10. edycję Bella Skyway Festival

Już po raz dziesiąty w ostatni tydzień sierpnia toruńska Starówka stanie się magiczną przestrzenią pełną światła i energii. W ramach ogłoszonego naboru artyści mogą zgłaszać swoje pomysły na instalacje, projekcje i inne świetlne działania. Termin zgłaszania projektów upływa 26 marca 2018 roku. Ideę przewodnią tegorocznej edycji i formularz zgłoszeniowy można znaleźć pod adresem http://art.bellaskyway.pl/pl/.

Wpisując się w zabytkową architekturę Torunia, kolejna edycja Bella Skyway Festival odbędzie się 21–26 sierpnia 2018 roku.

Od lat festiwal zmienia wizerunek Torunia, dodając warstwę wyjątkowej korelacji nauki i sztuki. Coroczny powrót festiwalowej gry świateł gwarantuje niezwykłe emocje, które zapewniają artyści z całego świata. W tym roku toruńska Starówka z pewnością będzie miejscem pełnym kreatywnych pomysłów i pozytywnej energii. — wyjaśnia Przemysław Draheim, rzecznik prasowy Toruńskiej Agendy Kulturalnej.

open-call.png

Ubiegłoroczna edycja Bella Skyway Festival zgromadziła w Toruniu ponad 380 tysięcy widzów. Mieszkańcy miasta, jak i przyjezdni goście, mogli oglądać aż dwanaście świetlnych instalacji, nietypowe projekcje i kilka akcji specjalnych i wydarzeń towarzyszących. Widzów zachwyciły m.in. zjawiskowe Organum w kościele Ducha Świętego, niezwykłe widowisko multimedialne Water Concept Factory czy wyjątkowy Renaissance Palace na ulicy Szerokiej.

Tym razem toruńskie Stare Miasto będzie wypełnione energetycznymi procesami i związanymi z nimi oddziaływaniami. Tegoroczny Bella Skyway Festival upłynie nam pod hasłem „energii” – zarówno tej fizycznej, jak i witalnej. Chcemy zainspirować współczesnych artystów do podzielenia się z publicznością tytułową Energią, dzięki której być może widzowie będą mogli „naładować swoje akumulatory” oraz pozytywnie się nastroić. Czekamy na zgłoszenia twórców, którzy w swoich realizacjach wykorzystują światło, specjalizują się w technikach multimedialnych, projekcjach wielkoformatowych i mappingach 3D  — dodaje Marta Kęsy, koordynator Bella Skyway Festival.

Więcej informacji na stronie: http://www.bellaskyway.pl/pl/

* * *

1. Bella Skyway Festival odbędzie się w Toruniu, w dniach 21–26 sierpnia 2018 roku.
    Organizatorami Bella Skyway Festival są Miasto Toruń i Toruńska Agenda Kulturalna.
    Sponsorem tytularnym wydarzenia jest TZMO S.A. i Marka Bella.
    Partnerem głównym festiwalu jest Województwo Kujawsko-Pomorskie.

bsf_2018_belka.png

Zmotoryzowanych uczestników wydarzeń informujemy o możliwości skorzystania z parkingu strzeżonego partnera Toruńskiej Agendy Kulturalnej — Polskiego Związku Motorowego — pod mostem drogowym im. Józefa Piłsudskiego, przy ulicy Bulwar Filadelfijski 11/15.

Toruńska Agenda Kulturalna
ul. Pod Krzywą Wieżą 1, 87-100 Toruń