wydarzenia ekonomia/biznes/finanse

Bank Pekao S.A. na Polish Economic Forum w Londynie przyciąga wykształconych Polaków z zagranicy

08.03.2018 | Bank Pekao SA

Bank Pekao SA bierze udział w siódmej edycji Polish Economic Forum 2018 w Londynie. Obecność polskiego „Żubra” w tym wydarzeniu jest jednym z elementów zachęcenia do powrotu do kraju Polaków, którzy swoje zawodowe predyspozycje rozwijają w największych firmach m.in. w Londynie, Singapurze, Amsterdamie oraz innych światowych centrach biznesowych.

7. Polish Economic Forum, organizowane przez polskich studentów z The London School of Economics and Political Science (LSE) odbędzie się 10 marca w Londynie. W gronie kilkuset delegatów reprezentujących najbardziej prestiżowe uczelnie Wielkiej Brytanii oraz najważniejsze osobistości ze świata polskiej polityki i biznesu będzie się toczyć dyskusja dotycząca polskiej polityki i gospodarki.

Podczas panelu o procesie digitalizacji sektora finansowego w Polsce – oczekiwaniach społeczeństwa, Michał Krupiński, Prezes Banku Pekao SA zaprezentuje trendy kształtujące rynki, cyfrową transformację Banku oraz przedstawi największy bank korporacyjny
i inwestycyjny w Polsce – lidera M&A, structured finance, commercial real estate i large corporate financing.

- Sprzyjamy rozwijaniu kariery w największym polskim banku międzynarodowym. Mamy ofertę dla osób, które myślą o powrocie i życiu w naszym kraju. Chciałbym pokazać, że w Polsce można się zawodowo rozwijać na wysokim poziomie – mówi Prezes Banku Pekao SA.

W Polsce można się rozwijać

Banku Pekao SA od momentu powrotu w polskie ręce stawia na innowacyjne podejście
i młodych ambitnych menedżerów, którzy dzięki różnorodnemu doświadczeniu uzyskanemu w najlepszych międzynarodowych instytucjach finansowych przyczynią się do realizacji strategii i założeń rozwoju Banku.

Zdaniem Prezesa Michała Krupińskiego zachęcenie polskich menedżerów ze światowym doświadczeniem do pracy w Polsce, służy zarówno bankowi jak i polskiej gospodarce. Michał Krupiński, jako menadżer z doświadczeniem zdobywanym w instytucjach takich, jak Bank Światowy oraz Bank of America Merrill Lynch, miał okazję obserwować, jak rozwinąć firmę korzystając z międzynarodowego doświadczenia jej pracowników i liczy na to, że Polska będzie czerpała z tych wzorców.

Polscy menadżerowie z zagranicy w Banku Pekao SA

Już dzisiaj Bank może pochwalić się menedżerami z doświadczeniem w obszarze finansów, bankowości i prawa zdobytym w bankach światowych. Młodzi ludzie zaczynają dostrzegać dla siebie szanse rozwoju w Polsce. Wracają do kraju i tu kontynuują karierę. Jak tłumaczy Michał Krupiński – ważne jest, aby wychodzić naprzeciw oczekiwaniom polskich obywateli, którzy pragną wrócić do kraju i tutaj wykorzystywać swoją wiedzę oraz cenne doświadczenie zawodowe zdobyte za granicą.

Z jednej strony ważne jest, aby jeszcze bardziej pomagać Polakom w zagranicznej ekspansji, a z drugiej strony warto przenosić pomysły wysoko rozwiniętej bankowości zachodu do Polski. – To będzie zadanie dla osób z londyńskiego świata – dodaje Prezes Krupiński. Przed takimi wyzwaniami stanie między innymi Roksana Ciurysek-Gedir, Wiceprezes Banku Pekao SA odpowiedzialna za wzmocnienie pozycji Pekao SA wśród banków oferujących usługi Private Banking. – W Polsce rodzi się duże zainteresowanie bankowością i sukcesją, a ta dziedzina bankowości jest bardzo rozwinięta w Wielkiej Brytanii. Mam nadzieję, że wiele pomysłów uda się rozwinąć również w Polsce – tłumaczy Roksana Ciurysek-Gedir, która do tego zadania wykorzysta swoje doświadczenie z Credit Suisse, gdzie pełniła funkcję szefa UK Team UHNWI Emerging Europe, International Wealth Management.

Możliwości rozwoju i ambitne wyzwania zachęciły do wsparcia zarządu Banku Pekao SA również Piotra Wetmańskiego, który wcześniej był częścią globalnego zespołu strategii w Bank of America Merrill Lynch, a od września zeszłego roku jest szefem strategii Banku Pekao SA, gdzie pomógł kształtować wizje banku i kierunki rozwoju 2017-2020. - Chcemy być liderem innowacji, aspirujemy do najlepszych globalnych standardów i w związku z tym stoją przed nami duże wyzwania. Budowanie strategii dla Banku Pekao to jedno z najciekawszych zadań, jakie mogłem sobie wyobrazić - tłumaczy Piotr Wetmański.

W gronie pozyskanych przez Bank Pekao SA ekspertów z międzynarodowym doświadczeniem są Mateusz Chmielewski i Paweł Rzeźniczak. Chmielewski kieruje pracami Departamentu Prawnego. W ostatnich latach pracował w renomowanych kancelariach prawnych w Polsce, Wielkiej Brytanii i Singapurze. Z kolei Paweł Rzeźniczak został powołany na dyrektora nowo powstałego Departamentu Relacji Inwestorskich, Strategii
i Rozwoju Grupy. Koordynuje współpracę Pekao SA z rynkiem kapitałowym oraz nadzoruje rozwój grupy. Rzeźniczak wspiera realizację strategicznych kierunków dla Banku na lata 2018-2020. Jego wcześniejsze doświadczenie zawodowe związane było z bankowością inwestycyjną, pełniąc funkcje menedżerskie w londyńskim oddziale Bank of America Merrill Lynch oraz Royal Bank of Scotland w Londynie i Amsterdamie.

Obaj zgodnie potwierdzają, że kiedy wyjeżdżali z kraju ambicją dla nich było zdobywanie kolejnych szczebli kariery za granicą. Jednak wrócili do ojczyzny i są dumni z tego, że to właśnie w Polsce mogą realizować jeszcze ciekawsze projekty.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji

media@pekao.com.pl

Bank Pekao S.A. został założony 17 marca 1929 r. i obecnie jest jedną z największych instytucji finansowych Europy Środkowo-Wschodniej. To polski, międzynarodowy bank uniwersalny, największy bank korporacyjny i lider segmentu private banking w kraju. Pekao S.A. obsługuje ponad 5 milionów klientów, co druga polska firma jest klientem banku. Bank Pekao S.A. należy do grona najsilniejszych kapitałowo instytucji finansowych w Europie. W ramach grupy kapitałowej działa kilkanaście spółek należących do grona krajowych liderów w zakresie działalności maklerskiej, leasingu, faktoringu i inwestycji finansowych. Bank - zatrudniając ponad 15 000 osób - jest jednym z większych pracodawców w Polsce.

Historia Pekao S.A. to historia polskiej bankowości: jako pierwszy bank uruchomił w Polsce bankomat, wydał pierwszą kartę kredytową, uruchomił biuro maklerskie, zastosował w praktyce biometrię w bankowości.

Od 1998 roku bank obecny jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - notowany w ramach indeksu WIG20,  należy do grona pięciu największych spółek polskiej giełdy.

Bank Pekao S.A jest częścią grupy PZU – największej grupy finansowej w Europie Środkowo-Wschodniej.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji