styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Mazurek ze śliwkami i marcepanem

26.03.2018 | Hortex

Czy zastanawialiście się Państwo jak stworzyć pyszny, kruchy mazurek Wielkanocny? Wykorzystując zaangażowanie, wyobraźnię i pasję tworzenia z mielonych migdałów i cukru przygotowujemy aromatyczny marcepan, rozkładamy go na kruchym cieście, na nim układamy Śliwki bez pestek Hortex, posypujemy cukrem i pieczemy. Za pół godziny kuszący smakiem i aromatem mazurek jest gotowy. Teraz przygotowanie jego jest możliwe dzięki mrożonym Śliwkom bez pestek Hortex, które wiosną dostępne będą w nowych opakowaniach.

Jak powstają pyszne śliwki przez cały rok?

Do stworzenia Śliwek bez pestek Hortex starannie wybrano najwyższej jakości owoce. Umyto je i zamrożono tuż po zbiorach. Dzięki wykorzystaniu najnowszej technologii głębokiego, szokowego (bardzo szybkiego) mrożenia, zachowują smak i walory zbliżone do świeżych owoców. Doskonale smakują przez cały rok, tuż po rozmrożeniu. Dodając do nich szczyptę zaangażowania i pasji tworzenia przygotujemy pyszne desery, które sprawdzą się na co dzień i od święta.

Sugerowana cena opakowania 450 gr Śliwek bez pestek Hortex – 5,4 pln

Jak stworzyć pyszny mazurek ze śliwkami?

Składniki na formę 26 cm

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g zimnego masła
  • 60 g bardzo zimnej wodyNadzienie:
  • 2 opakowania śliwek – rozmrożone, dobrze odsączone
  • 200 g marcepanu (100 g migdałów, 100 g cukru pudru, kilka kropel wody różanej lub/i olejek migdałowy)
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • płatki migdałów do posypaniaPrzygotowanie:będą dalej widoczne – tak ma być). Uwaga: w mikserze ręcznym używamy końcówek do ubijania, w robocie planetarnym końcówki K.
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło. Miksujemy na niskiej prędkości, aż masło rozbije się na kawałki wielkości fasolki. Dodajmy wodę i dalej miksujemy na niskich obrotach nie dłużej niż minutę, aż całość połączy się.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i rozciągamy je na kwadrat o boku ok. 10 cm. Następnie rozwałkowujemy je na boki do wymiarów prostokąta o wymiarach ok. 30x10 cm, powinno mieć grubość 1 cm.

informacje o firmie
informacje o firmie