ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

PZU nagradza ambitnych studentów i proponuje im staże

19.02.2018 | Grupa PZU

W Warszawie odbył się dziś finał piątej edycji konkursu „Inwestycja w przyszłość” organizowanego przez PZU. Nagrodzono w nim dwunastu studentów z całej Polski, którzy myślą nieszablonowo, chcą się rozwijać i wyróżniają się osiągnięciami w środowisku akademickim.

Podczas uroczystej gali Roman Pałac, prezes PZU Życie SA, wręczył dwunastu laureatom konkursu nagrody w wysokości 5 tys. zł. Nagrodzeni studenci wezmą udział w skróconej rekrutacji na praktyki i staże do PZU.

PZU w swojej strategii ma aspirację do bycia w TOP 5 najlepszych pracodawców w Polsce do 2020 roku. Stawiamy na młodych i ambitnych specjalistów, którym chcemy stworzyć możliwość rozwoju – mówi Paweł Surówka, prezes PZU.

Do konkursu mogli zgłosić się studenci studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia. Ich zadaniem było przygotowanie filmu lub prezentacji i umieszczenie jej na platformie konkursowej: https://przyciagamynajlepszych.pl/inwestycja-w-przyszlosc. W swoich pracach mieli pokazać się od najlepszej strony, pochwalić dotychczasowymi osiągnięciami studenckimi i/lub przedstawić pomysł na siebie.

Pięciu laureatów zostało wyłonionych w autoryzowanym przez Facebook głosowaniu internautów na platformie konkursowej, dwóch kolejnych – wytypowali sami uczestnicy konkursu, a 5 osób wybrała komisja konkursowa PZU.

Rywalizacja trwała od 8 grudnia 2017 r., a głosowanie od 9 stycznia do 23 stycznia 2018 r. Komisja konkursowa wybierała uczestników do 31 stycznia. W tegorocznym konkursie zwyciężyli studenci z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Katowicach i Krakowie, Politechniki Warszawskiej, Politechniki Rzeszowskiej, Uniwersytetu Łódzkiego, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Na studenckim rynku pracy PZU to jeden z najbardziej pożądanych pracodawców. Oprócz konkursu „Inwestycja w przyszłość” Grupa podejmuje także wiele innych działań skierowanych do studentów – bierze udział w targach pracy, oferuje program Ambasadorów PZU czy szkolenia w ramach konferencji studenckich i wizyt na uczelniach. Firma prowadzi również scentralizowany program praktyk i staży dla studentów od trzeciego roku studiów i młodych absolwentów, w ramach którego organizowane są trzymiesięczne praktyki i sześciomiesięczne staże. W 2018 r. program umożliwi podjęcie pacy w Grupie PZU ponad 70 osobom. Statystycznie ponad 60 proc. uczestników programu zostaje w firmie na dłużej. Staże i praktyki rozpoczynają się, co roku w lipcu i październiku.