środowisko naturalne/ekologia sprawy społeczne rolnictwo

WWF Polska i Centrum Doradztwa Rolniczego razem dla ochrony Morza Bałtyckiego!

05.02.2018 | WWF Polska

Fundacja WWF Polska pod patronatem Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zorganizowała cykl warsztatów poświęconych rolnictwu przyjaznemu środowisku Morza Bałtyckiego. Podczas spotkań w Brwinowie, Krakowie, Radomiu i Poznaniu udało się przeszkolić ponad 160 doradców rolniczych, którzy przekażą wiedzę rolnikom ze swoich okręgów.

Potrzeba aż 30 lat by nastąpiła wymiana wody między Morzem Bałtyckim a Morzem Północnym, wszystko dlatego, że Bałtyk to morze półzamknięte. Jego płytkie i słonawe wody powodują, że jest szczególnie wrażliwy na zanieczyszczenia trafiające do jego wód. W zlewisku Bałtyku zamieszkuje 85 milionów, prawie połowa to … Polacy, na nas ciąży więc szczególna odpowiedzialność za ochronę środowiska tego akwenu

Eutrofizacja, co to znaczy?

Eutrofizacja to po prostu przeżyźnienie wód. Sytuacja gdy związki odżywcze, takie jak fosfor i azot, wykorzystywane w rolnictwie, poprzez wody gruntowe dostają się do rzek, a następnie trafiają do morza. Ponieważ jest ich zbyt dużo tworzą się doskonałe warunki do zakwitu sinic, a to z kolei prowadzi do powstawania  stref beztlenowych, czyli miejsc bez życia! Te w ciągu 115 lat prawie dziesięciokrotnie zwiększyły swój obszar. Obecnie to, aż 14% obszaru dna Bałtyku. Tylko w 2010 roku Polska była dostarczycielem prawie 38% związków azotu i 47% związków fosforu który dostał się do Bałtyku.

Skąd biorą się tak duże ilości biogenów w Morzu Bałtyckim?

Prawie 50% biogenów spływających do Bałtyku pochodzi z rolnictwa, z nadmiernych ilości nawozów, których rośliny nie są w stanie wchłonąć i które wraz z opadami spływają do wód gruntowych i cieków wodnych oraz z odchodów zwierząt. Dlatego też Fundacja WWF Polska pod patronatem Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zorganizowała szkolenia na których mówiliśmy jak produkować żywność nie niszcząc środowiska Morza Bałtyckiego Spotkania, które odbyły się w Brwinowie, Krakowie, Radomiu i Poznaniu, cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród doradców.

„Cieszymy się, iż świadomość odnośnie wpływu rolnictwa na stan Bałtyku jest coraz większa wśród polskich rolników. Przeszkoliliśmy ponad 160 doradców rolniczych z zakresu praktyk przyjaznych środowisku Morza Bałtyckiego. Wiedza ta zostanie przekazana dalej rolnikom z poszczególnych okręgów. Jednocześnie zachęcamy wszystkich rolników do udziału w trwającym konkursie na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego, do którego, można się jeszcze zgłaszać do 10 marca b.r.”. -  mówi Anna Sosnowska, specjalista do spraw ochrony Ekosystemów Morskich WWF Polska.

Zostań Rolnikiem Roku!

W ramach działań na rzecz ograniczenia zanieczyszczeń emitowanych do wód, WWF  pod patronatem Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie organizuje konkurs na „Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego”. Celem konkursu jest promocja najlepszych praktyk rolniczych przyjaznych Morzu Bałtyckiemu oraz wyłonienie rolników przodujących we wprowadzaniu innowacyjnych rozwiązań, które ograniczają szkodliwe zanieczyszczenia emitowane z ich gospodarstw, ze szczególnym naciskiem na ograniczenie emisji związków azotu i fosforu w gospodarstwach rolnych w zlewisku Bałtyku. Konkurs ma również za zadanie promować współpracę w regionie w celu rozpowszechnienia stosowania dobrych praktyk w sektorze rolnym. Zwycięzca konkursu a na poziomie międzynarodowym otrzyma tytuł Rolnika Roku oraz 10 tys. euro.

Przyjmowanie zgłoszeń do konkursu trwa do marca 2018 roku. Więcej informacji na temat konkursu dostępne na stronie https://www.wwf.pl/rolnikroku.

Rzeczniczka Prasowa, Fundacja WWF Polska

aveljkovic@wwf.pl