media/marketing/reklama ekonomia/biznes/finanse

Prezes Banku Pekao S.A. dla Business Insider w Davos: Prosperity to najlepszy czas na rozwiązanie kluczowych problemów globalnej gospodarki

02.02.2018 | Bank Pekao SA

Podczas 48. Światowego Forum Ekonomicznego w Davos Michał Krupiński w rozmowie z Sarą Silverstein - redaktor naczelną amerykańskiej edycji Business Insider, mówił o bieżącej sytuacji makroekonomicznej, perspektywach polskiej i światowej ekonomii, ale także o tym, że bank konsekwentnie stawia na zachęcanie utalentowanych Polaków do pracy w kraju, a nie w Londynie czy Nowym Jorku.

Prezes Banku Pekao S.A. zauważył, że w Davos w tym roku panuje wyjątkowo optymistyczny nastrój wśród uczestników. Globalna sytuacja gospodarcza daje podstawy do takiego podejścia, jednak Michał Krupiński dodał, że jego zdaniem w tym pozytywnym spojrzeniu brakuje refleksji, co może w przyszłości okazać się groźne.

- Tak optymistycznego nastawienie, nie widziałem w Davos od wielu lat.  Nie powinniśmy jednak jemu ulegać. Jeśli nie będziemy w stanie zidentyfikować najsłabszych punktów i największych problemów w globalnej gospodarce, to znaczy, że może zadziać się coś niedobrego. Pamiętam, jak podczas Światowego Forum Ekonomicznego w 2006 roku wszyscy byli pełni optymizmu i mówili, że tym razem będzie inaczej. A nie było inaczej - powiedział Prezes Banku Pekao SA.

Michał Krupiński dodał, że okres panującej prosperity to optymalny czas na głębszą refleksję nad problemami strukturalnymi i podjęcie próby ich rozwiązania.

- Teraz jest najlepszy moment na rozwiązanie niektórych problemów, takich jak produktywność w Europie południowej i południowo-wschodniej, czy też problemy infrastrukturalne w krajach rozwijających się. Moim zdaniem nie inwestujemy wystarczająco dużo. „Gdy woda opadnie”, będziemy bardziej narażeni na negatywne czynniki wynikające ze spowolnienia - dodał.

Prezes największego korporacyjnego banku w Polsce odniósł się też do kwestii polityki personalnej Banku Pekao S.A. i inwestycji w kadry w celu skutecznej rywalizacji o najlepszych pracowników.

- Polska ma bardzo dobrych analityków danych. Można się zdziwić, jak wielu Polaków pracuje w firmach z Doliny Krzemowej. Stąd o najbardziej utalentowanych pracowników musimy rywalizować z Google, Facebook, czy Amazon. Czasami „millenialsi” po prostu wolą pracować dla tego typu firm. Planujemy jednak  dużo inwestować w ludzi. Już zatrudniliśmy pięć osób, wcześniej pracujących w Londynie, w tym wiceprezes. Będziemy kontynuować ten trend, szukając także w Nowym Jorku – podsumował Michał Krupiński, prezes Banku Pekao SA.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji

media@pekao.com.pl

Bank Pekao S.A. został założony 17 marca 1929 r. i obecnie jest jedną z największych instytucji finansowych Europy Środkowo-Wschodniej. To polski, międzynarodowy bank uniwersalny, największy bank korporacyjny i lider segmentu private banking w kraju. Pekao S.A. obsługuje ponad 5 milionów klientów, co druga polska firma jest klientem banku. Bank Pekao S.A. należy do grona najsilniejszych kapitałowo instytucji finansowych w Europie. W ramach grupy kapitałowej działa kilkanaście spółek należących do grona krajowych liderów w zakresie działalności maklerskiej, leasingu, faktoringu i inwestycji finansowych. Bank - zatrudniając ponad 15 000 osób - jest jednym z większych pracodawców w Polsce.

Historia Pekao S.A. to historia polskiej bankowości: jako pierwszy bank uruchomił w Polsce bankomat, wydał pierwszą kartę kredytową, uruchomił biuro maklerskie, zastosował w praktyce biometrię w bankowości.

Od 1998 roku bank obecny jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - notowany w ramach indeksu WIG20,  należy do grona pięciu największych spółek polskiej giełdy.

Bank Pekao S.A jest częścią grupy PZU – największej grupy finansowej w Europie Środkowo-Wschodniej.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji