nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby technologie

PCO S.A. osiągnęło potencjał do modernizacji czołgów Leopard

27.12.2017 | PCO S.A

Firma PCO S.A. jest aktywnie zaangażowana w proces modernizacji i obsługi technicznej przyrządów optoelektronicznych w czołgach Leopard, stanowiących strategiczny element bezpieczeństwa państwa polskiego. Zgodnie z podpisaną w 2015 roku umową na modernizację Czołgów Leopard 2A4 do wersji 2PL pomiędzy Inspektoratem Uzbrojenia MON a Konsorcjum – PGZ i ZM Bumar Łabędy, PCO S.A. zostało wskazana jako miejsce, w którym zostanie stworzony narodowy potencjał do prowadzenia obsługi i napraw urządzeń optoelektronicznych czołgów Leopard 2A4/2A5/2PL, będących na wyposażeniu Sił Zbrojnych RP.

W grudniu br., w PCO S.A. odbył się odbiór ostatnich urządzeń STTE (Special Tools and Test Equipment) w ramach pozyskania potencjału utrzymania czołgów Leopard. Przy tej okazji odbył się również oficjalny odbiór całości wyposażenia STTE i potwierdzenie utworzenia potencjału przemysłowego w PCO S.A. w obecności przedstawicieli 4 Regionalnej Bazy Logistycznej i ZM Bumar Łabędy.

Po trwającym ponad rok cyklu specjalistycznych szkoleń dla pracowników PCO S.A., prowadzonym przez firmę HENSOLDT w kraju i na terenie Niemiec oraz poprzez proces sukcesywnego przekazywania i uruchamiania oprzyrządowania badawczo-diagnostycznego, w siedzibie PCO S.A. został utworzony potencjał do modernizacji oraz serwisowania i napraw przyrządów obserwacyjnych dowódcy z rodziny PERI R17.

Przedsięwzięcie zapoczątkowane podpisaniem umowy dnia 28 grudnia 2015 roku na modernizację czołgów Leopard użytkowanych przez Siły Zbrojne Rzeczpospolitej Polskiej, zaangażowało naszą spółkę w nową formułę współpracy na rzecz polskiego przemysłu zbrojeniowego. Pozwoliło nam również na umocnienie i stworzenie w zakładzie PCO S.A. nowych kompetencji technicznych, które liczą się jako element współtworzący system bezpieczeństwa państwa. – komentuje Paweł Glica, Członek Zarządu – Dyrektor Handlowy PCO S.A.

W ramach umowy na modernizację czołgów Leopard 2A4, PCO S.A. otrzymało zestaw narzędzi obsługowo-naprawczych oraz wyposażenie testowe, które umożliwia wykonanie czynności diagnostycznych urządzeń optoelektronicznych użytkowanych w czołgach Leopard. Dzięki pozyskanym urządzeniom udało zbudować się potencjał przemysłowy na potrzeby eksploatacji czołgów Leopard.

Spółka PCO S.A. od wielu lat jest głównym dostawcą rozwiązań optoelektronicznych dla polskiej armii. Produkowany przez nią sprzęt jest z sukcesem wykorzystywany w modernizacji czołgów, począwszy od modelu PT-91 czy przedstawionej na tegorocznym MSPO propozycji modernizacji dla T-72.

Dla firmy PCO S.A., podobnie jak dla innych zakładów zbrojeniowych, biorących udział w procesie modernizacji czołgów to szansa, aby do polskich jednostek pancernych wprowadzić nową jakość i sprzęt na najwyższym światowym poziomie.

***

PCO S.A. jest czołowym krajowym producentem przyrządów obserwacyjnych i celowniczych z zastosowaniem techniki laserowej, noktowizyjnej i termowizyjnej dla potrzeb wojska oraz innych służb mundurowych. Oferta spółki obejmuje, zarówno wyposażenie indywidualne żołnierza, jak i wozów bojowych. PCO S.A. zajmuje się również prowadzeniem prac badawczo-rozwojowych i wdrożeniowych. Spółka PCO S.A. należy do Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A. PGZ konsoliduje docelowo ponad 30 firm (z branży zbrojeniowej, stoczniowej, offshore i nowych technologii) z rocznymi obrotami rzędu 4,5mld zł oraz przeszło 16 tysiącami pracowników. W efekcie konsolidacji, powstanie jeden z największych koncernów obronnych w tej części świata – lider przemysłowy w procesie modernizacji polskiej armii.

***