styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

TOP 5 rozgrzewających napojów na zimę

27.12.2017 | TEEKANNE Polska

Niektóre rozgrzewające trunki są tak pyszne, że warto poczekać na zimę, by móc się nimi w pełni delektować. Poprawiają nastrój, mają działanie odprężające, wzmacniają organizm. Możemy przygotować je samodzielnie – frajda i satysfakcja gwarantowane!

Imbir, goździki i cynamon – to niektóre z przypraw, które są w stanie poprawić zimowe, chłodne popołudnie. Zmieszane w odpowiednich proporcjach w towarzystwie różnych napojów staną się smaczną alternatywą dla czarnej herbaty z cytryną.

Ciepły poncz

Wielu osobom poncz kojarzy się z rześkim napojem, pitym dla chłody w lecie. Tymczasem w zimie smakuje równie wybornie. W oryginalnej wersji składał się z herbaty, cytryny oraz owocu. Obecnie do tych elementów dodawane są również goździki, a także cynamon. Napar z połączonych składników odstawiamy na kilka minut, by esencja nabrała głębszego smaku. Dla osłody możemy dodać odrobinę cukru, pamiętajmy również o pomarańczy. Całość podgrzewamy i podajemy w ceramicznych kubkach.

Puszysta czekolada

Ciepła, gęsta czekolada jest przysmakiem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Nie można się temu dziwić, bo jej smak oprócz tego, że jest wyborny, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Podana z odrobiną przyprawy o aromacie papryczki chili będzie idealnym dodatkiem do zimowych wieczorów. 70 ml mleka mieszamy z ¼ szklanki śmietanki oraz 100 g mlecznej czekolady. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie dodajemy chili i cynamon.

Skandynawski Glögg

Ten pochodzący ze Szwecji przysmak jest spożywany zazwyczaj w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Jego podstawa to napój przygotowany z owoców późnego lata, czyli aronii, jabłka, śliwek, pomarańczy i dzikiej róży. Jeśli chcemy przyrządzić go samodzielnie, możemy kupić gotową przyprawę do glöggu. W wersji bezalkoholowej przyda się również sok z czarnej porzeczki, rodzynki, goździki, a także migdały. Odpowiedni aromat uzyskamy, dodając dodatkowo imbir, kardamon oraz pokrojony w plastry niewielki pigwowiec japoński. Po wymieszaniu wszystkich składników całość odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Podgrzewamy jeszcze raz, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.

Hot Buttered Lemonade

Wyjątkowa propozycja dla wszystkich smakoszy masła i lemoniady, która przypomina cytrynową tartę w płynie. Do przygotowania 4 filiżanek lemoniady potrzebujemy 3 szklanek wody, 2 łyżeczek startej skórki z cytryny, łyżki masła, ¾ soku z cytryny oraz 3 lasek cynamonu, które nadadzą napojowi świąteczny aromat. Dla wielbicieli słodkich przysmaków należy przygotować niepełną szklankę cukru. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy na średnim ogniu.

Pobudzająca zmysły herbatka

Dla tych, którzy cenią sobie wieczory z filiżanką ciepłego napoju w dłoni, z pewnością przypadną do gustu owocowe herbatki. Ich wybór jest tak duży, że każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. – Jednym z pomysłów na rozgrzanie będzie sięgnięcie po herbatkę owocową LOVE o smaku granatu. Jej intensywny aromat podkreśli wyjątkowość długich, zimowych wieczorów. Pamiętajmy, że herbata najlepiej smakuje pita w towarzystwie bliskich osób – mówi Joanna Fijałkowska, Trade Marketing Manager TEEKANNE.

Koncern TEEKANNE to ponad 135 lat doświadczenia w zakresie produkcji herbaty. Wykwalifikowani specjaliści nieustannie pracują nad stworzeniem kolejnych, oryginalnych wariantów smakowych herbaty, które dostarczają niezapomnianych wrażeń konsumentom w różnych zakątkach świata. Siedziba firmy TEEKANNE POLSKA mieści się w Krakowie, a główna filia znajduje się w Dusseldorfie, w Niemczech (TEEKANNE GmbH & Co. KG).W asortymencie TEEKANNE Polska znajdziemy wiele rodzajów herbat, ponad 120 różnych produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko w Polsce, ale też w wielu krajach europejskich.

Więcej informacji:

www.teekanne.pl