sprawy społeczne rodzina

Fundacja Amicis jak Święty Mikołaj

20.12.2017 | Amica S.A.

Siedem niewielkich miejscowości w powiatach czarnkowsko-trzcianeckim i szamotulskim odwiedziła w minionym tygodniu Fundacja Amicis z paczkami dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych. Niespodziewane prezenty otrzymało ponad trzysta dzieci. Fundacja wspierana przez spółki Grupy Amica działa już od dwunastu lat. Przedświąteczne konwoje z prezentami organizuje, korzystając z pomocy działającej przy fabryce we Wronkach Ochotniczej Straży Pożarnej.

- Paczki przygotowujemy zawsze dla wszystkich dzieci z danego przedszkola czy szkoły. Jednak wybierając placówki, które chcemy obdarować, kierujemy się tym, w jakim środowisku działają. Udajemy się zwykle do miejscowości małych i peryferyjnych – położonych daleko od miast, ubogich, o stosunkowo dużym bezrobociu. Wybór okazuje się trafiony, co widać i słychać po radosnych okrzykach dzieci przy rozpakowywaniu prezentów. Jesteśmy organizacją, na którą zawsze mogą liczyć –  pomagamy w wyposażaniu placów zabaw, zakupie mebli, książek do bibliotek, współfinansujemy wycieczki itp. Dzięki stałej współpracy z Amica, możemy też wspierać placówki oświatowe sprzętem AGD – mówi Ewa Kadzińska z Fundacji Amicis.

Prezes Małgorzata Rutkowska wspólnie z innymi paniami działającymi w fundacji, zapakowały własnoręcznie ponad trzysta paczek. Trudno opisać ich objętość, ale zajęły niemały magazyn fundacji we Wronkach. W pierwszych dniach grudnia tego roku w trasy ruszyły zapakowane po brzegi wozy OSP Amica. Paczki były zróżnicowane pod kątem przedszkoli i szkół. Najmłodsi otrzymali wszystko, co potrzebne do rysowania, malowania, wycinania i klejenia, ciastolinę z akcesoriami do jej formowania, książeczki i oczywiście dużo słodyczy. Uczniom sprezentowano zestawy  bardziej praktyczne – kosmetyki, artykułu higieniczne oraz przyjmowane z zachwytem zimowe czapki i szaliki. Dodatkowo zestawy upominków różniły się nieznacznie jeśli chodzi o dziewczęta i chłopców. Te pierwsze, niezależnie od wieku, dostawały misie, a małym mężczyznom panie z Amicis wręczały piłki – ze znakiem Amicis lub KKS Lech. Fundacja od lat współpracuje z poznańskim klubem i dzięki temu co roku otrzymuje oryginalny sprzęt i gadżety z jego logotypem – między innymi piórniki, portfele, odzież sportową, które wypełniają paczki mikołajkowe dla młodszych i starszych dzieci.

Dodatkową atrakcję zapewniali obdarowanym strażacy, demonstrując – gdy tylko pozwalały na to warunki – sprzęt ratowniczy, a nawet pozwalając na jego wypróbowanie. W miłej i radosnej atmosferze spotkania dzieci mogły odwdzięczyć się występami artystycznymi.

- Fundację wspieramy tak chętnie między innymi dlatego, że działa tak efektywnie. Koszty administracyjne są marginalne, ciężką pracę wykonują pracujące całkowicie społecznie panie, a pomoc trafia tam, gdzie powinna – mówi Marcin Bilik, wiceprezes ds. operacyjnych i logistyki Amica S.A., a zarazem przewodniczący Rady Fundacji. – Celem gwiazdkowych paczek jest uśmiech dziecka, ale organizowane są też co roku akcje, w efekcie których do ubogich rodzin trafia żywność. Wsparcia udzielamy ponadto stowarzyszeniom i instytucjom działającym na rzecz ludzi chorych, niepełnosprawnych, niezamożnych, albo uzdolnionej młodzieży.

Fundacja Amicis została założona w 2005 r. we Wronkach jako niedochodowa, pozarządowa organizacja pożytku publicznego. Działalność na dużą skalę jest możliwa przede wszystkim za sprawą wsparcia Amica S.A. oraz Amica Handel i Marketing sp. z o.o., których łączne darowizny opiewają rocznie nawet na ponad 500 tys. zł. Fundusze gromadzone są także poprzez współprace z innymi podmiotami, aukcje na Allegro, oraz odpisy 1 procenta w rozliczeniach rocznych. Więcej o fundacji na stronie www.amicis.org.

Public Relations Manager, Grupa Amica

eliza.orepiuk-szymura@amica.com.pl

Amica S.A. to największy polski producent sprzętu gospodarstwa domowego. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Poprzez marki Amica, Gram, Hansa i CDA Grupa Amica generuje ponad 70 procent przychodów na ponad 50 rynkach zagranicznych. Firma jest laureatem prestiżowych nagród, m.in. Nagrody Gospodarczej Prezydenta Rzeczypospolitej i Godła Teraz Polska. We Wronkach Amica S.A. produkuje kuchnie gazowe i elektryczne, a także płyty grzejne. Zatrudnia tu ponad 2,5 tys. ludzi, zapewniając niemal całej załodze umowy o pracę oraz szereg benefitów – m.in. przedszkole i żłobek, dostęp do własnego ośrodka wypoczynkowego, a także kartę Multisport.

Public Relations Manager, Grupa Amica

eliza.orepiuk-szymura@amica.com.pl