styl życia zainteresowania/hobby budownictwo/nieruchomości

Jak chcą mieszkać Polacy Debata na temat rozwiązań smart home

12.12.2017 | FIBARO

8 grudnia, w trakcie III Forum Przemysłowego w Karpaczu, miało miejsce spotkanie przedstawicieli świata smart home. Członkowie firm producenckich, reprezentanci nauki oraz eksperci branży deweloperskiej debatowali o przyszłości smart home, starając się znaleźć odpowiedź na pytanie: w jakich domach chcą mieszkać Polacy?

Według najnowszych badań FIBARO, rozwiązania smart home cieszą się dużym zainteresowaniem w naszym kraju – trzech na czterech Polaków chciałoby korzystać z nich w swoich domach. Równolegle, rynek wymaga jeszcze sporej edukacji – ponad 22% ankietowanych mylnie wskazało czym dokładnie jest smart home, kojarząc go m.in. z pakietem telewizji cyfrowej.

Przy takim wyzwaniu, eksperci jednoznacznie stwierdzają, że konieczna jest dalsza edukacja pod względem oferowanych przez producentów rozwiązań. W trakcie debaty zastanawiano się również nad oczekiwaniami Polaków.

- Smart home może zaspokajać potrzeby Polaków w różnych obszarach, głównie takich jak: wygoda, bezpieczeństwo, czy oszczędności. Warto wybrać więc system modułowy, taki jak FIBARO. Można go wtedy rozbudowywać stopniowo, dostosowując do możliwości finansowych rodziny i rosnących potrzeb domowników. W tym kontekście istotne są także rozwiązania bezprzewodowe, które świetnie sprawdzą się zarówno w nowo powstającym budynku, jak i w istniejącym mieszkaniu. Umożliwia to instalację bez kucia ścian i jakichkolwiek remontów. – mówił w trakcie debaty Mikołaj Pertek, Country Manager FIBARO.

W debacie wzięli udział Mikołaj Pertek, Country Manager FIBARO, David Kalisz, International Business Supervisor Collegium Civitas, Waldemar Niedziela, Business Developer Manager CBS Somfy Sp. z o.o., Zygmunt Łopalewski, Rzecznik na obszar Europy Wschodniej, Whirlpool Corporation oraz Krzysztof Gawkowski, doradca Zarządu T4B Sp. z o.o.

O FIBARO

Fibar Group S.A. to polska, innowacyjna firma, działająca w branży Internetu Rzeczy (Internet of Things), dostarczająca rozwiązań z zakresu automatyki budynkowej.  Produkowany przez firmę System FIBARO, w przeciągu zaledwie kilku lat, zadomowił się na sześciu kontynentach, w przeszło stu krajach, stając się jednym z najbardziej zaawansowanych, bezprzewodowych systemów inteligentnego domu na świecie. FIBARO jest systemem w całości stworzonym, rozwijanym i produkowanym w Polsce – zarówno siedziba, jak i fabryka FIBARO znajdują się w Poznaniu. Firma zatrudnia niemal 350 pracowników. Misją FIBARO jest wzbogacanie życia ludzi na całym świecie poprzez tworzenie komfortowej, przyjaznej i bezpiecznej przestrzeni domowej.

Więcej informacji o firmie i produktach znaleźć można na stronie www.fibaro.com

O FIBARO