ekonomia/biznes/finanse energetyka

TAURON Wydobycie z umową na II etap budowy poziomu 800 w ZG Janina

Drugi etap realizacji strategicznego projektu inwestycyjnego TAURON Wydobycie pn. „Budowa poziomu 800 w Zakładzie Górniczym Janina” dotyczy realizacji kluczowego elementu tego projektu tj. budowy docelowej infrastruktury powierzchniowej i dołowej wraz z górniczym wyciągiem szybowym szybu Janina VI.

Umowa została podpisana 11 grudnia pomiędzy firmami: Mostostal Zabrze Gliwickie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego SA Gliwice, SIEMAG TECBERG Polska Sp. z o.o. Katowice, a TAURON Wydobycie S.A.

Realizacja zadań objętych zakresem umowy stanowi podstawę realizacji celów wytyczonych przez TAURON Wydobycie.

- Konsekwentnie realizujemy naszą strategię, w ramach której prowadzimy szereg inwestycji w  obszarze wydobycia Grupy TAURON. Budowa nowego poziomu 800 m w Zakładzie Górniczym Janina jest realizowana z myślą o stabilnym i długofalowym zaopatrzeniu naszych elektrowni i elektrociepłowni – mówi Filip Grzegorczyk, prezes zarządu TAURON Polska Energia.

Projektowany górniczy wyciąg szybowy w szybie „Janina VI” w zakresie stosowanych rozwiązań technicznych jest jednym z najlepszych i najnowocześniejszych na świecie.

Realizacja zakresu umowy jest kontynuacją zadania zakończonego w kwietniu 2017r. związanego z pogłębianiem szybu „Janina VI” do poziomu 823m oraz jego zbrojeniem, przez KOPEX Przedsiębiorstwo Budowy Szybów S.A.

- Uruchomienie górniczego wyciągu szybowego w szybie „Janina VI”, planowane jest w czerwcu 2020 r. i niewątpliwie przyczyni się do lepszego funkcjonowania  ruchu zakładu górniczego, bezpieczeństwa oraz komfortu pracy załogi górniczej. Zasobny w węgiel pokład 207 przedłuży żywotność zakładu do 2080 roku, a także przyniesie wymierne korzyści ekonomiczne - podkreśla Zdzisław Filip prezes zarządu TAURON Wydobycie.

W pozostałych zakładach TAURON Wydobycie również realizowana jest działalność  inwestycyjna. W ZG Sobieski w Jaworznie realizowany jest I Etap umowy na Strategiczny Projekt Inwestycyjny Budowa Szybu Grzegorz w ZG Sobieski wraz z budową infrastruktury powierzchniowej, obejmujący budowę szybu wraz ze stalową wieżą szybową.

Zgodnie z założeniami Programu Inwestycyjnego w ZG Brzeszcze w 2017r. wykonano  rekonstrukcję wyrobisk wentylacyjnych oraz drążenie wyrobisk przy Szybie Andrzej VIII w ilości ok. 1000 metrów, ukończono modernizację łaźni górniczej wraz z adaptacją pomieszczeń dla Kopalnianej Stacji Ratownictwa Górniczego. Trwają prace związane z zakończeniem budowy instalacji do wytwarzania i transportu mieszaniny popiołowo-wodnej do wyrobisk dołowych wraz ze stacją rozładowczą autocystern.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Wydobycie S.A. od 2007 roku wchodzi w skład Grupy Kapitałowej TAURON Polska Energia S.A., W skład spółki wchodzą trzy  Zakłady Górnicze: Janina w Libiążu i Sobieski w Jaworznie oraz Brzeszcze w Brzeszczach. Spółka zdefiniowana jest jako Obszar Wydobycia, stanowi jedno z ogniw modelu biznesowego Grupy TAURON. Zakład Górniczy Sobieski wydobywa węgiel ze złoża objętego obszarem górniczym o sumarycznej powierzchni ok. 74,16 km2. Zakład Górniczy Janina prowadzi działalność produkcyjną na obszarze górniczym o powierzchni ok. 81,13 km2. Zakład Górniczy Brzeszcze prowadzi działalność  wydobywczą w granicach obszaru górniczego Brzeszcze II o powierzchni ok. 26,9 km2.

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON obejmuje swoim działaniem 18 proc. powierzchni kraju i jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem oraz drugim sprzedawcą i wytwórcą energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch