ekonomia/biznes/finanse

Początek konsolidacji funduszy emerytalnych PZU i Pekao

09.12.2017 | Grupa PZU

PZU Życie i Bank Pekao oraz powszechne towarzystwa emerytalne należące do obu tych spółek uzgodniły sposób konsolidacji zarządzania aktywami funduszy emerytalnych.

Już teraz Grupa PZU posiada największe aktywa pod zarządzaniem w Polsce o wartości ponad 42 miliardów złotych w ramach funduszy otwartych, funduszy zamkniętych, dedykowanych portfeli oraz OFE. Jest liderem rynku w zakresie Pracowniczych Planów Emerytalnych z aktywami o wartości ponad 5 miliardów złotych, umożliwiając tysiącom Polaków oszczędzanie w ramach TFI PZU oraz PZU Życie.

PZU Życie i Bank Pekao zawarły umowę dotyczącą przejęcia przez PTE PZU zarządzania otwartym funduszem emerytalnym i dobrowolnym funduszem emerytalnym, którymi dotychczas zarządza Pekao Pioneer PTE. Skuteczność umowy zależy od udzielenia stosownych zgód przez Komisję Nadzoru Finansowego, których wydania strony oczekują na przełomie pierwszego i drugiego kwartału 2018 r.

Przejęcie zarządzania funduszami przez PTE PZU zapewni również usunięcie stanu, w którym podmioty związane ze sobą wskutek nabycia przez PZU akcji Banku Pekao są akcjonariuszami różnych powszechnych towarzystw emerytalnych, czego nie dopuszcza ustawa o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych.

W decyzji z 30 listopada 2017 r., która nie jest jeszcze docelową decyzją regulatora w tej sprawie, KNF wskazała między innymi, że zaproponowany przez strony w toku postępowania administracyjnego harmonogram czynności związanych z przejęciem zarządzania funduszami emerytalnymi, nie jest sprzeczny z przepisami ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych.