zainteresowania/hobby internet technologie

Nowe Data Center Netii wypełnia się w bardzo szybkim tempie

08.12.2017 | Netia

W rekordowym tempie ubywa wolnego miejsca na serwery w niedawno rozbudowanym Data Center Netii w Warszawie. Wystarczyły zaledwie 3 miesiące, by nowa komora o powierzchni 320 m2 została zapełniona w ponad 40 proc.!

Od oficjalnego uruchomienia nowej komory Data Center Netii w Warszawie - jednego z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Polsce - minęły trzy miesiące. Zaawansowane systemy, które decydują o standardzie obiektu wraz z zastosowaniem nowoczesnych technologii, znacznie poprawiły bezpieczeństwo infrastruktury IT klientów, co poskutkowało rekordowo szybką komercjalizacją Data Center.

W ciągu trzech miesięcy zajęte (lub zarezerwowane) zostało już 42% dostępnej powierzchni.

- Klienci doceniają niskie koszty energii elektrycznej i poziom zaawansowania zastosowanych rozwiązań, które zapewniają wysokie bezpieczeństwo – mówi Adam Kowalczyk, Starszy Kierownik Produktu w Netii.

Netia, jako pierwsza firma w Europie, dysponuje w swoim nowym centrum kolokacji najnowocześniejszym systemem gaśniczym SUG (stałe urządzenie gaśnicze) z wykorzystaniem „cichych dysz”. Data Center Netii wyróżnia też niezawodne zasilanie, ekologiczny i ekonomiczny system klimatyzacji, zimne korytarze oraz system detekcji i kontroli dostępu. Zalety nowego DC przedstawia poniższy film:

- Netia umacnia swoją pozycję na rynku kolokacyjnym. Cieszę się, że nowa komora szybo się wypełnia, a  Klienci coraz częściej kojarzą nas, jako nowoczesnego dostawcę usług Data Center – dodał Adam Kowalczyk.

Centrum Kolokacji przy ul. Poleczki to trzy komory o łącznej powierzchni ponad 1200 m2. W tym roku zmodernizowano wiele systemów i wybudowano zupełnie nową komorę. Następnie Data Center zostało przeegzaminowane przez niezależną firmę BCA Group. Sprawdzono, jak w ekstremalnych warunkach i przy maksymalnym obciążeniu, pracowała nowa klimatyzacja. Symulowano też awarię zasilania, wszystkie krytyczne systemy i wyłączenie zasilania wraz z procedurą odpalenia agregatów prądotwórczych.

Poniżej przedstawiamy firm z realizacji testów nowego Data Center Netii:

PR Manager, Netia S.A.

karol.wieczorek@netia.pl

tel: 223522354

O Netii

Netia dostarcza kompleksowe, przyjazne w użytkowaniu rozwiązania on-line oraz multimedialną rozrywkę. Usługi skierowane są do użytkowników prywatnych, firm oraz instytucji.

Grupa Netia to jeden z największych operatorów telekomunikacyjnych na polskim rynku. Zatrudnia niemal 2 tys. osób w 70 lokalizacjach w całej Polsce. W skład Grupy Kapitałowej wchodzą m.in.: Netia S.A., Internetia Sp. z o.o., Telefonia Dialog Sp. z o.o., Petrotel Sp. z o.o., TK Telekom Sp. z o.o.

Netia (jako R.P. Telekom) została założona na początku lat 90. ubiegłego wieku przez grupę polskich przedsiębiorców - pasjonatów, wspieranych przez amerykańskich inwestorów z sektora telekomunikacyjnego. Początkowo świadczyła usługi połączeń głosowych, poszerzając ofertę m.in. o usługi transmisji danych, szerokopasmowego dostępu do Internetu,  czy płatnej telewizji cyfrowej.

Od 2000 roku akcje Spółki notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Większość akcji jest w posiadaniu polskich inwestorów (Mennica Polska, FIP 11 FIZ, Nationale-Nederlanden OFE, Aviva OFE, PZU OFE "Złota Jesień").

Światłowodowa sieć szkieletowa, którą dysponuje Grupa Netia ma blisko 20 tys. km długości i łączy sieci metropolitalne Grupy w ponad 50 miastach oraz zapewnia kilkanaście niezależnych połączeń międzynarodowych. Liczba obiektów telekomunikacyjnych (są to m.in. budynki, szafy, kontenery, maszty), należących do Grupy Netia przekracza 30 tys., a liczba węzłów sieciowych (PoP) to ponad 81 tys. sztuk.

Szacuje się, że Netia dociera ze swoją siecią do ponad 70 proc. biurowców klasy A i B w Polsce. W zasięgu własnych sieci dostępowych spółek Grupy Netia znajduje się ponad 2,5 mln lokali.

Już co trzecie łącze własne spółek Grupy Netia pozwala na przesyłanie danych z prędkością powyżej 100 Mb/s. W ramach projektu Sieć XXI wieku, w 2020 roku sieć Netii na być w całości zmodernizowana do standardu światłowodowego.

PR Manager, Netia S.A.

karol.wieczorek@netia.pl