budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

Allcon Budownictwo rozpoczyna kolejną inwestycję w gdańskiej Morenie

04.12.2017 | ALLCON Budownictwo
  • Pomorski generalny wykonawca Allcon Budownictwo rozpoczyna budowę osiedla mieszkalnego – Zielona Aleja.
  • Inwestycja będzie realizowana w ramach Grupy Allcon. Deweloperem jest spółka Allcon Osiedla.
  • Osiedle Zielona Aleja będzie się składać z 4 budynków mieszkalnych, w których znajdzie się 110 mieszkań oraz 5 lokali usługowych.

Budynki mieszkalne w ramach inwestycji Zielona Aleja powstają w dzielnicy Gdańsk Morena przy skrzyżowaniu ulic Królewskie Wzgórze i Morenowe Wzgórze. Na kompleks mieszkalny Zielona Aleja składać się będą 4 budynki, w których zaplanowano łącznie 110 mieszkań. W jednym z nich przewidziano także 5 lokali usługowych – będzie to 3-piętrowy obiekt, natomiast pozostałe osiągną wysokość 4 pięter. Niska, a więc kameralna zabudowa wyróżni inwestycję spośród innych zlokalizowanych w dzielnicy. Realizacja podzielonej na dwa etapy inwestycji rozpoczęła się w październiku 2017 roku. Każdy z etapów przewiduje budowę dwóch obiektów mieszkalnych. Pierwszy trwać będzie do końca 2018 roku, a drugi zakończy się w I połowie 2019 roku.

Deweloperem inwestycji jest spółka Allcon Osiedla, która wraz z generalnym wykonawcą budynków oraz spółką Allcon Investment wchodzi w skład Grupy Allcon.

Inne realizacje mieszkaniowe Allconu Budownictwo

Zielona Aleja to kolejna inwestycja, którą Allcon Budownictwo realizuje w gdańskiej Morenie. Będzie sąsiadowała z ukończonym przez generalnego wykonawcę w tym roku osiedlem Królewskie Wzgórze, a także z powstającymi nieopodal Domami pod Koroną. W Gdańsku budowane jest także osiedle Kamienice Malczewskiego 2, w Gdyni trwa realizacja Willi Park oraz Osiedla Gdyńskiego, a w Pucku w październiku ruszyły prace nad osiedlem Nexo Apartamenty Na Klifie. Deweloperem wszystkich wymienionych inwestycji jest Allcon Osiedla. Generalny wykonawca jest obecnie zaangażowany również w realizację obiektów apartamentowych dla zewnętrznych inwestorów: Waterlane Island na gdańskiej Wyspie Spichrzów i Apartamentów Dolny Sopot w Sopocie.

Generalny wykonawca zrealizował do tej pory 20 inwestycji z zakresu budownictwa mieszkaniowego i apartamentowego - ich łączna kubatura to 880 tys. m3, natomiast powierzchnia użytkowa mieszkań ok. 250 tys. m2. Ta kategoria budownictwa to obok biurowego, hotelowego i przemysłowego główny filar aktywności spółki.

O Allcon Budownictwo:

Allcon Budownictwo Sp. z o.o. to pomorska spółka specjalizująca się w generalnym wykonawstwie budowlanych obiektów kubaturowych w modelach „zaprojektuj i wybuduj” oraz „pod klucz”. Przez 27 lat obecności na rynku, firma zrealizowała kilkadziesiąt projektów dla polskich i zagranicznych inwestorów. W jej dorobku znajduje się szereg certyfikatów, m.in. wydane przez niezależną, międzynarodową jednostkę certyfikacyjną Det Norske Veritas (obecnie DNV GL Group), potwierdzające spełnianie wymagań norm opisujących zasady zarządzania jakością (ISO 9001:2008) oraz zarządzania środowiskowego (ISO 14001:2004).

O Allcon Budownictwo: