styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Dynia – królowa jesieni

15.11.2017 | Winiary

Sezon na dynie uważamy za otwarty! To właśnie o tej porze roku, kiedy dynie są najbardziej dojrzałe, możemy cieszyć się bogactwem witamin, które zawierają. Poznaj już dziś ciekawe przepisy, które pozwolą Ci wykorzystać to warzywo w kuchni i kulinarnie zachwycić najbliższych!

Jej walory odżywcze warto doceniać przez całą jesień

Dynia zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, których bogactwo kryje się nie tylko w miąższu, ale także w nasionach. Dynia to bogactwo przede wszystkim witaminy A i witamin z grupy B, a także innych składników jak magnez, wapń, i potas. Do tego jest niskokaloryczna, a ponadto zawiera błonnik. Warto skorzystać także z dobrodziejstw jej nasion, które są źródłem witaminy E, magnezu, selenu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych.. Dynia to warzywo, które nadaje się do przygotowywania potraw zarówno na ciepło, jak i zimno. Skorzystaj z pomysłów marki WINIARY i przekonaj się ile dań można przygotować z jej wykorzystaniem.

Przepisy, które odmienią Twoje menu

Jeśli nie masz pomysłu na pyszny, jesienny obiad skorzystaj z naszego wyjątkowego przepisu i przygotuj placki z dyni hokkaido, które idealnie przełamią kulinarną rutynę w kuchni. Jeśli nie smażyłeś nigdy placków z dyni, wypróbuj je koniecznie w niecodziennym wydaniu – z serem feta, cebulką dymką, świeżą szałwią i dipem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Tę propozycję przygotujesz w zaledwie 15 minut! Do dzieła! J

Składniki:

  • Dynia hokkaido (0,5 kg)
  • Natka pietruszki
  • Szałwia świeża (do smaku)
  • Cebula dymka (1 sztuka)
  • Ser feta (50 g)
  • Mąka (70 g)
  • Jajko (2 sztuki)
  • Sól i pieprz (1 sztuka)
  • Olej

Dip czosnkowy

  • Majonez Dekoracyjny WINIARY (2 łyżki)
  • Jogurt grecki (100 ml)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Ostra papryka (do smaku)
  • Pestki dyni (3 łyżki)

Przygotowanie:

Startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko i pokruszoną fetę mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosypujemy trochę mąki i dodajemy drugie jajko. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję masy i smażymy z każdej strony na niewielkim ogniu przez ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe. Następnie przygotowujemy dip czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Na patelni podprażamy pestki dyni, (ale nie z dyni hokkaido – te są niejadalne) i dodajemy do naszego dipu. Możemy też obsypać nimi placuszki! Pycha!

Po więcej inspiracji na pyszne dania z dynią w roli głównej i nie tylko zapraszamy na www.winiary.pl.

informacje o firmie
informacje o firmie