wydarzenia nauka/edukacja/szkolenia

Sesja Naukowa z okazji 70. rocznicy urodzin profesora Edmunda Wittbrodta

09.11.2017 | Politechnika Gdańska

Prof. Edmund Wittbrodt, wybitny specjalista z zakresu mechaniki, budowy i eksploatacji maszyn, rektor Politechniki Gdańskiej w latach 1990–1996, senator RP w latach 1997–2015, minister edukacji narodowej w latach 2000–2001, od 2016 r. prezes Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, obchodzi w tym roku 70. urodziny. Aby uczcić ten jubileusz, 17 listopada na naszej uczelni odbędzie się Sesja Naukowa z udziałem znakomitych polskich badaczy. Patronat honorowy nad Sesją objął rektor Politechniki Gdańskiej prof. Jacek Namieśnik.

Rejestracja uczestników sesji rozpocznie się o godzinie 8.00 w holu przed Aulą w Gmachu Głównym PG. Na godzinę 9.00 zaplanowano część inauguracyjną, podczas której wystąpią przewodniczący Komitetu Organizacyjnego prof. Krzysztof J. Kaliński, rektor PG prof. Jacek Namieśnik, przewodniczący Sekcji Dynamiki Układów Komitetu Mechaniki PAN prof. Jerzy Warmiński, przewodniczący Sekcji Teorii Maszyn i Mechanizmów Komitetu Budowy Maszyn PAN prof. Włodzimierz Kurnik, przewodniczący Sekcji Mechatroniki Komitetu Budowy Maszyn PAN prof. Mirosław Pajor i przewodniczący Gdańskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej prof. Jarosław Górski.

Część naukowa Sesji zacznie się o 11.30. Wystąpią w niej prof. Mirosław Pajor, prof. Krzysztof Marchelek i prof. Stefan Berczyński z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie („Modelowanie i obliczenia zmiennych w czasie systemów obrabiarka-proces skrawania z zastosowaniem metody sztywnych elementów skończonych”), prof. Jan Awrejcewicz z Politechniki Łódzkiej („Dynamika regularna i chaotyczna ciała sztywnego na płaszczyźnie z tarciem”) oraz prof. Stanisław Wojciech i prof. Iwona Adamiec-Wójcik z Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej („Metoda sztywnych elementów skończonych w modelowaniu dynamiki manipulatorów robotów oraz urządzeń offshorowych”). Sesja podsumowana zostanie o godzinie 13.00, a o godzinie 13.30 odbędą się posiedzenia sekcji PAN.

Szczegółowe informacje na temat Sesji można znaleźć na poświęconej jej stronie internetowej.

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej