towary konsumpcyjne ekonomia/biznes/finanse

Mid Europa Partners inwestuje w Hortex

02.11.2017 | Hortex

Argan Capital podpisał porozumienie w sprawie sprzedaży Grupy Hortex z Mid Europa Partners, wiodącym funduszem private equity inwestującym w Europie Centralnej i Południowo-Wschodniej.

W wyniku transakcji Mid Europa Partners przejmie udziały w spółkach odpowiedzialnych za produkcję, sprzedaż i marketing soków nektarów i napojów, mrożonych warzyw i owoców oraz koncentratów (Hortex Sp. z o.o., Hortex Marketing Services Sp. z o.o. oraz Ortika Polska Sp. z o.o., Polski Ogród Sp. z o.o. i Ortika Frozen Foods (Rosja)). Transakcja uwarunkowana jest uzyskaniem zgody UOKiK, a jej zakończenie przewidziane jest na pierwszy kwartał 2018 roku. Dotychczasowy właściciel, fundusz kontrolowany przez Argan Capital („Argan Capital”) pozostanie właścicielem aktywów związanych z dystrybucją żywności mrożonej, w tym spółki Ren.

Transakcja kończy 11 letni okres owocnej współpracy z Argan Capital, w czasie której Grupa Hortex stała się drugim największym producentem soków, nektarów i napojów owocowych oraz liderem w branży mrożonych warzyw i owoców w Polsce i znaczącym graczem na rynku rosyjskim.

Mid Europa Partners dostrzega potencjał Grupy zarówno jako samodzielnego biznesu, jak i platformy do dalszego wzrostu przez innowacje i akwizycje. „Hortex to polska, legendarna marka z bogatą tradycją i biznes, który posiada solidne fundamenty do dalszego wzrostu. Cieszymy się z perspektywy zwiększenia naszej ekspozycji na rosnącym rynku FMCG w Polsce. Będziemy wspierać Spółkę w realizacji jej celów strategicznych, w tym w zakresie rozwoju nowych produktów, wejścia w nowe segmenty rynku spożywczego oraz akwizycje.” powiedział Paweł Padusiński Partner w Mid Europa Partners oraz szef warszawskiego biura.

Zarząd Grupy Hortex z satysfakcją przyjął informację o kupnie udziałów przez fundusz Mid Europa Partners. „Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego, że nowym właścicielem jest firma zainteresowana dalszym rozwojem Grupy i marki Hortex. Z tak silnym inwestorem niewątpliwie będziemy mogli nie tylko wzmocnić naszą pozycję rynkową w obecnych kategoriach, ale także budować ją w nowych. Mamy nadzieję na długoterminową i owocną współpracę z nowymi partnerami. Jednocześnie dziękujemy Argan Capital za wieloletnie wsparcie w budowaniu biznesu” – powiedział Tomasz Kurpisz Prezes Zarządu Hortex.

Grupa Hortex

Hortex jest jedną z najbardziej uznanych marek FMCG w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. W Polsce firma jest wiodącym markowym producentem mrożonych owoców i warzyw i drugim co do wielkości producentem soków owocowych, nektarów i napojów. Ponadto Hortex jest znaczącym graczem na rosyjskim rynku mrożonych warzyw i owoców oraz na rynkach Europy Środkowo-Wschodniej.

Przychody w zakończonym 31 maja 2017r roku finansowym bez części dystrybucyjnej wyniosły ponad 800 milionów złotych. Ponad 82% przychodów jest realizowanych pod markę Hortex. Grupa Hortex zatrudnia blisko 1400 osób w 5 spółkach: Hortex Sp.zo.o., Hortex Marketing Services sp.zo.o., Ortika Polska, Polski Ogród i Ortika Frozen Foods.

Hortex Sp. z o.o zajmuje się produkcją i sprzedażą soków, niegazowanych napojów owocowych, nektarów oraz koncentratów. Hortex Marketing Services jest właścicielem marki Hortex, zarządza nią oraz świadczy usługi marketingowe na rzecz pozostałych spółek z Grupy.

Ortika Polska skupia całość działalności mrożonkowej, jak również świadczy usługi IT dla całej Grupy. Za produkcję mrożonek i koncentratów, jak również za sprzedaż mrożonek na rynku polskim i do krajów CEE odpowiada jej spółka zależna Polski Ogród. Działania na rynku rosyjskim prowadzi jej druga spółka zależna Ortika Frozen Foods.

www.hortex.pl

Mid Europa Partners

Mid Europa Partners jest wiodącym funduszem typu private equity inwestującym w Europie Centralnej i Południowo-Wschodniej. Działając z Warszawy, Londynu, Budapesztu i Stambułu, Mid Europa Partners doradza i zarządza funduszami dysponującymi kapitałem o wartości 4,6 mld euro. Zespół Mid Europa Partners inwestuje na rynkach regionu od 1999 roku i do tej pory przeprowadził 35 inwestycji w 18 krajach.

www.mideuropa.com

Grupa Hortex