budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

OPG Property Professionals pozyskuje finansowanie na budowę TEAL OFFICE i SEPIA OFFICE. Rodzi się nowe zagłębie technologiczne

OPG Property Professionals uruchomiło finansowanie w ramach kredytu inwestycyjnego udzielonego przez Bank BGŻ BNP Paribas. Pozyskane środki w wysokości 34 mln złotych przeznaczone zostaną na realizację dwóch wielofunkcyjnych obiektów biurowych: TEAL OFFICE i SEPIA OFFICE w Łodzi.

W myśl umowy zawartej 1 czerwca br., Bank BGŻ BNP Paribas udzielił spółce kredytu budowlanego oraz kredytu obrotowego VAT. Finansowanie w formule project finance pozwoli pokryć koszty związane z pracą konsorcjum architektów z biur zw A i NOW, Generalnego Wykonawcy, firmy Budimex SA, a także bank monitora oraz nadzoru inwestorskiego. Po sfinalizowaniu budowy nowego biurowca TEAL OFFICE oraz zakończeniu adaptacji SEPIA OFFICE w istniejącym budynku dawnej fabryki bawełny Franciszka Ramischa, pozyskane wsparcie finansowe przekształcone zostanie w długoterminowy kredyt inwestycyjny.

Umowę zabezpieczono poprzez ustanowienie hipoteki na nieruchomości oraz zwyczajowo przyjęte formy zabezpieczenia finansowania kredytowego, w tym wniesienie wkładu własnego. Łączna wartość obu inwestycji wyniesie ponad 34 mln złotych. Nad obsługą prawną procesu finansowania czuwała kancelaria Baker McKenzie – najemca zarządzanej przez OPG powierzchni biurowej, jedna z największych międzynarodowych firm prawniczych na świecie.

Czujemy ogromną satysfakcję, że możemy brać udział w realizacji unikatowego projektu, jakim jest rewitalizacja obiektów „starej” Łodzi oraz budowa kolejnego budynku, wpisującego się w klimat tutejszego otoczenia. Przedsięwzięcia łączące w sobie element komercyjny z misją związaną z przywracaniem lokalnym społecznościom historycznych obiektów i miejsc, postrzegamy jako szczególnie interesujące. Zdajemy sobie sprawę, że z uwagi na ich wyjątkową lokalizację oraz element historyczny są to projekty trudniejsze, wymagające także od Banku zrozumienia ich specyfiki. Jesteśmy przekonani, że spodziewany efekt końcowy w pełni to zrekompensuje, a dalsza realizacja projektu będzie przebiegać bez zakłóceń – powiedział Marek Kowalski, Dyrektor Departamentu Finansowania Nieruchomości w Banku BGŻ BNP Paribas.

Kreatywne zagłębie technologiczne

Prace związane z TEAL OFFICE oraz SEPIA OFFICE wystartowały na przełomie kwietnia i maja tego roku. Pierwszy z obiektów to 6-kondygnacyjny, butikowy biurowiec klasy A o całkowitej powierzchni GLA 3034,41 mkw. Równolegle z budową ruszyła adaptacja sąsiedniego budynku SEPIA OFFICE, który po pieczołowitym odrestaurowaniu czerwonej cegły oraz oryginalnych elementów konstrukcyjnych, zaoferuje łącznie 2282,3 mkw. powierzchni najmu brutto.

Oba obiekty, w połączeniu z innowacyjną przestrzenią coworkingową i networkingową Co\Walk HUB, stworzą na terenie OFF Piotrkowska Center nowy, kreatywny ekosystem dla firm i startupów z branży technologicznej. Wśród przyszłych najemców nowych powierzchni wymienić można m.in. Le Polish Bureau, czyli polski oddział firmy UNIT9 – jednej z najbardziej renomowanych interaktywnych firm produkcyjnych na świecie, specjalizującej się w komercyjnych zastosowaniach rzeczywistości wirtualnej.

Firmy, które dołączają do rodziny OFFa, zyskują coś więcej, niż przestrzeń do pracy. Unikalny klimat miejsca, okrzykniętego przez National Geographic Traveler mianem nowego Cudu Polski, pozwoli przyciągnąć utalentowanych pracowników i specjalistów doceniających odpowiedni work/life balance – podkreśla Michał Styś, szef OPG Property Professionals, a zarazem kreatywny umysł stojący za projektem OFF Piotrkowska Center. – Będzie to niestandardowa alternatywa dla wiodących centrów biznesowych w Łodzi. Nasza karta przetargowa? OFF. Najmodniejsze miejsce w mieście – dodaje.

Koniec budowy: połowa 2018

Realizacja projektów TEAL OFFICE i SEPIA OFFICE przebiega zgodnie z harmonogramem. Zakończenie obu inwestycji zaplanowano na połowę przyszłego roku, a rozpoczęcie użytkowania – na trzeci kwartał 2018 r.