styl życia zainteresowania/hobby transport ekonomia/biznes/finanse

OC po III kwartałach 2017 - ceny rosną wolniej niż przed rokiem

Dynamika podwyżek cen OC w 2017 r. jest zdecydowanie mniejsza niż w roku ubiegłym. Pomiędzy pierwszym a trzecim kwartałem br. średni wzrost cen obowiązkowego ubezpieczenia wyniósł 6%. W tym samym okresie 2016 r. podwyżki sięgnęły 39%.

Pomimo wyraźnego wyhamowania podwyżek na początku 2017 r., ceny OC nadal rosną. Co prawda porównując ceny pomiędzy początkiem roku a III kwartałem różnica jest niewielka,  jednak biorąc pod uwagę średnią po trzech kwartałach 2017 r. w porównaniu ze średnią z 2016 roku, koszt obowiązkowego ubezpieczenia wzrósł o 25%.

OC - jak cena zmienia się od 2015 r..jpg

Wyniki po pierwszym półroczu br. wskazują, że rynek OC stał się rentowny, ale to przede wszystkim efekt ubiegłorocznych podwyżek. Należy jednak pamiętać, że wydatki towarzystw ubezpieczeniowych związane z likwidacją szkód wciąż rosną. W I półroczu br. odszkodowania i świadczenia z OC wyniosły 4,3 mld zł i były wyższe o 9,2% niż rok wcześniej. Jeśli koszty likwidacji szkód będą jeszcze wyższe , nie można wykluczyć kolejnych podwyżek - mówi Patryk Juchniewicz, Dyrektor ds. rozwoju sprzedaży rankomat.pl.

Największe podwyżki w Kielcach i Rzeszowie

Według danych porównywarki ubezpieczeń rankomat.pl, w ciągu roku ceny polis OC wzrosły najbardziej  w woj. podkarpackim (z poziomu 541 zł w III kw. 2016 r. do 673 zł w III kw. 2017 r., wzrost 24,4%). Pomimo tego, mieszkańcy podkarpackiego płacili najniższe składki OC.
Porównując ceny OC z III kwartału 2016 r. i III kwartału 2017 r. dla mieszkańców miast wojewódzkich, największe wzrosty odnotowano w Kielcach (26,4%) i Rzeszowie (26,1%). W tym czasie podwyżki cen OC w najmniejszym stopniu dotknęły mieszkańców Krakowa (8,1%). Warto zauważyć, że pomimo największych podwyżek w Kielcach i Rzeszowie, średnie ceny ubezpieczenia OC były w tych miastach najniższe. Mieszkańcy Kielc płacili 730 zł a Rzeszowa 757 zł.

OC - podwyżki w miastach.jpg

Najdroższej dla kierowców pomorskiego, dolnośląskiego i mazowieckiego

W minionym kwartale najdroższym miastem pod względem cen OC był  Wrocław (1140 zł). Różnica pomiędzy stolicą woj. dolnośląskiego a najtańszym w zestawieniu Rzeszowem wyniosła aż 56%. W Gdańsku OC kosztowało 1060 zł, a w Warszawie 1030 zł.
Analiza cen w województwach wykazała, że najdroższe w zestawieniu jest woj. pomorskie: 923 zł. Ceny obowiązkowego ubezpieczenia w tym regionie były wyższe o 37,1% od średnich cen OC dla woj. podkarpackiego, gdzie polisy były najtańsze (673 zł). Najwyższe koszty ubezpieczenia OC ponosili również właściciele pojazdów z woj. dolnośląskiego (średnio 919 zł) oraz mazowieckiego (średnio 901 zł).

OC - gdzie płaciliśmy najwięcej.jpg

Masz Skodę - masz tanie OC

Wśród 10 najpopularniejszych modeli samochodów ubezpieczanych za pośrednictwem porównywarki rankomat.pl, najtańsze oferty otrzymywali właściciele  pojazdów marki Skoda (745 zł) i Renault (749 zł). Najdroższe - posiadacze BMW (1010 zł). Różnica pomiędzy ceną ubezpieczenia najtańszej i najdroższej marki w zestawieniu wyniosła 26%.

OC a marka pojazdu.jpg

Prawie 200% różnicy pomiędzy ceną dla najmłodszych i najstarszych kierowców

Średnia cena OC w III kwartale wyniosła 813 zł. Odchylenie cen od średniej ogólnopolskiej najmocniej dotknęło młodych kierowców do 25 roku życia. Za OC płacili oni aż 146% więcej. Najtańsze oferty OC w porównaniu do  średniej krajowej otrzymywali kierowcy powyżej 55 roku życia: -14,9%. Według danych porównywarki rankomat.pl różnica pomiędzy cenami dla najmłodszych i najstarszych kierowców wyniosła 189%.

OC a wiek właściciela.jpg

Opracowanie na podstawie danych porównywarki ubezpieczeń rankomat.pl.

Więcej szczegółowych analiz cen OC, w załączonym raporcie "RanKING - rynek i ceny ubezpieczeń komunikacyjnych", który powstał na podstawie danych porównywarki ubezpieczeń komunikacyjnych rankomat.pl z okresu od 01.01.2015 r. do 30.09.2017 r.

Raport przedstawia:

- Zmiany cen OC od 2015 r. do końca III kwartału 2017 roku.
- Najdroższe województwa w III kwartale 2017 roku.
- Podwyżki cen OC w poszczególnych województwach.
- Średnia cena OC i odchylenia w województwach.
- Miasta wojewódzkie najdroższe pod względem cen OC w III kwartale 2017 roku.
- Podwyżki cen OC w stolicach województw.
- Odchylenia cen od średniej w miastach wojewódzkich.
- Różnice w cenach obowiązkowego ubezpieczenia na przykładach wybranych kierowców (młody kierowca, doświadczony kierowca, bardzo doświadczona kierowca).
- Ceny OC a wiek kierowców.
- Ceny OC a stan cywilny właściciela pojazdu.
- Ceny OC a liczba dzieci właściciela pojazdu.
- Ceny OC a płeć.
- Ceny OC a marka pojazdu.

Rankomat.pl jest internetową porównywarką specjalizującą się w porównywaniu i sprzedaży ubezpieczeń: komunikacyjnych, podróżnych, nieruchomości, na życie. Ponadto do grupy serwisów spółki Rankomat należą porównywarka ofert finansowych (finanse.rankomat.pl) oraz ofert telekomunikacyjnych (komorkomat.pl). Współpraca z wiodącymi towarzystwami ubezpieczeń, bankami oraz operatorami telekomunikacyjnymi umożliwia porównanie wielu ofert jednocześnie i zakup wybranego  produktu w najlepszej cenie.
Spółka powstała w 2008 roku. Obecnie jest częścią grupy Bauer Media - właściciela m.in. serwisu Interia.pl i radia RMF FM.