praca ekonomia/biznes/finanse

Zgoda Komisji Nadzoru Finansowego na powierzenie Panu Markowi Lusztynowi funkcji członka Zarządu Banku Polska Kasa Opieki S.A. nadzorującego zarządzanie ryzykiem istotnym w działalności Banku

17.10.2017 | Bank Pekao SA

17 października br. Komisja Nadzoru Finansowego jednogłośnie wyraziła zgodę na powierzenie Panu Markowi Lusztynowi funkcji członka Zarządu Banku Polska Kasa Opieki S.A. nadzorującego zarządzanie ryzykiem istotnym w działalności Banku.

Marek Lusztyn członkiem zarządu Banku Pekao został 7 lipca 2017 roku. Od 17 lat związany  jest z Grupą Banku Pekao S.A. Do czerwca 2017 r.  pracował w Unicredit SpA (w Mediolanie) na stanowisku Senior Vice President, obejmującym globalną odpowiedzialność za zarządzanie ryzykiem rynkowym i ryzykiem kredytowym portfela handlowego Grupy Unicredit. Pełnił funkcję członka Komitetu Wykonawczego Pionu Rynków Bankowości Korporacyjnej i Inwestycyjnej Grupy Unicredit, odpowiedzialnego za zarządzanie ryzykiem.

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji

media@pekao.com.pl

Bank Pekao SA działa od 88 lat, jest jedną z największych instytucji finansowych Europy Środkowo-Wschodniej. Biorąc pod uwagę siłę kapitałową mierzoną współczynnikiem wypłacalności, Bank Pekao jest liderem wśród dużych banków w Polsce i jedną z najsilniejszych kapitałowo instytucji finansowych w Europie (współczynnik Core Tier 1 na koniec drugiego  kwartału 2017 r. na poziomie 18%).

Bank Pekao S.A.
Departament Komunikacji